Traian Băsescu a dat cu pumnul în masa PDL. La întâlnirea de aseară cu liderii democrat-liberali, şeful statului le-a pus în vedere că el vrea premier independent. "Este decizia mea când voi face numirea. Este treaba mea, nu a partidului, le-a explicat Traian Băsescu". Preşedintele a explicat că numirea unui premier intră în atributele sale şi nu ale partidului, iar dacă membrii PDL nu sunt de acord cu numirea sa, pot contesta această decizie în Parlament.
Este o ştire preluată de pe site-ul ANTENA 3, al cărei conţinut se referă la discuţiile preşedintelui cu liderii principalului partid de guvernământ, din 13 martie 2011. Dacă conţinutul este adevărat, ne arată cât preţ pune actualul preşedinte al României pe Constituţia ale cărei prevederi a jurat – de 2 ori chiar - să le respecte. Ce spune însă Constituţia, la art. 85 alin (1) şi la art. 103? Negru pe alb, conform art. 85 „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.” Iar art. 103 vine cu precizări, tocmai evita interpretări de genul celor făcute, nu o dată doar, de dl. preşedinte:
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Deci, nicăieri nu scrie că preşedintele are în atribuţii numirea unui premier, ci a Guvernului şi aceasta doar după obţinerea votului de încredere din partea Parlamentului. Premierul îl desemnează ca şi candidat, ceea este cu totul altceva.
Aşadar, dacă ştirea se confirmă, preşedintele ne dă de ştire că va face tot ce vor muşchii lui în legătură cu desemnarea unui prim-ministru, în total dispreţ faţă de prevederile constituţionale. Iată de ce apreciez că de data aceasta chiar este necesar a se schimba prevederile Constituţiei în această privinţă şi să se introducă prevederi foarte clare care să nu mai lase loc de nici o interpretare. Astfel de precizări ar trebui pentru întreg capitolul III „AUTORITĂŢILE PUBLICE”, astfel încât să nu mai lase loc de nici o interpretare, chiar dacă aceasta ar însemna să facem o Constituţie de câteva sute de pagini. Şi lista ar trebui extinsă la tot ce are legătură cu politicul şi legiferarea în actuala Constituţie!