joi, 20 octombrie 2011

Deputat Ionuţ-Marian Stroe - declaraţie politică având tema "Experienţa românească - soluţie pentru criza datoriilor suverane"


Şedinţa Camerei Deputaţilor din 12 octombrie 2011

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

"Experienţa românească - soluţie pentru criza datoriilor suverane"
Când preşedintele ţării a folosit pentru prima dată - culmea este că şi printre primii în Europa - sintagma "criza datoriilor suverane", mulţi analişti s-au întrebat dacă nu cumva este o nouă diversiune cotrocenistă menită să abată atenţia de la problemele economico-financiare interne cu care se confrunta România. Timpul trecut de atunci dovedeşte că măcar de această dată ni s-a spus din timp adevărul cu privire la ce li se poate întâmpla şi românilor dacă nu se iau la timp măsurile necesare îmbunătăţirii situaţiei datoriilor de stat din zona euro.
Numai că, în ultimele luni de zile, lucrurile s-au inflamat destul de rău. Amânarea adoptării unor soluţii clare ne-au adus în situaţia în care să discutăm despre scenarii în care zona euro se va sparge, ori despre cele în care întregul sistem bancar este pus la pământ. Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit "sistemică" şi Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat în 11.10.2011 preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave, odată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă şi că "nu mai este timp de pierdut" în privinţa luării unei decizii clare privitoare la recapitalizarea sectorului bancar european. Este de urmărit în acest sens ce plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei vor reuşi să prezinte cancelarul german şi preşedintele francez până la summitul G20 de la Cannes din luna noiembrie 2011, aşa cum s-au angajat, dar mai ales ce costuri va implica şi cine va trebui să le suporte în final.
De-a lungul timpului, pretutindeni în lume colaborarea bănci-guvern a funcţionat astfel: băncile au cumpărat promisiunile de plată ale statelor, şi când lucrurile ajung să meargă rău pentru bănci, guvernele se angajează să plătească. Guvernele fac astfel rost de bani pentru a plăti promisiunile electorale, băncile îşi asigură profitul sau, în cazul cel mai rău, supravieţuirea. Datoriile făcute cu nesăbuinţă de guverne trebuie plătite de alţii, dar banii trebuie să ajungă înapoi la cei care i-au dat cu împrumut, în principal bănci. Dacă băncile nu îşi mai primesc banii, întregul sistem ameninţă să ajungă în colaps.
Puţin probabil însă să se ajungă la acest final, atâta timp cât se poate aplica din nou "soluţia salvatoare extremă": - recapitalizarea băncilor din bani publici. Numai că de această dată, statele din zona euro s-ar putea folosi şi de "experienţa" românească în domeniu, cea în legătură cu împrumutul luat de la FMI şi BM şi din care peste jumătate se spune că s-a folosit pentru recapitalizarea băncilor comerciale din România în vederea relansării creditării pentru investiţii. Sunt convins că rezultatele ar fi cu totul altele decât cele de la noi, atât în teorie, dar mai ales în practică, deşi costurile ar fi suportate tot de contribuabilul de rând din ţările respective.

Discurs Crin Antonescu la Galicea Mare, judeţul Dolj, în 20.10.2011


Discurs Crin Antonescu la Bistreţ, judeţul Dolj, în 20.10.2011


Conferinţa de presă a preşedintelui PNL, dl. Crin Antonescu, la Craiova în 20.10.2011


Să plângem sau nu pe umărul Sulfinei şi al lui Boc?

Mai să-mi dea lacrimile văzând-o pe ministresa Sulfina Sulfamida cum dă din colţ în colţ că nu are bani să indexeze şi să crească pensiile în anul 2012! Cucoană, când vi s-a spus pe toate căile posibile că una dintre cele mai mari greşeli pe care urma să le faceţi era introducerea forţată a pensiilor militare în sistemul public de pensii, toţi ăştia de la guvernare făceaţi spume la gură în Parlament şi la posturile TV că aşa veţi introduce echitatea în ceea ce priveşte pensia fiecărui cetăţean! Başca că aţi prevăzut în lege faptul pentru militari că se consideră stagiu complet de cotizare cifra de 20 de ani fără nici o dovadă legală, că aşa a reuşit Oprea să impună în Guvern! Să-ţi aduc aminte, madam, că în timp ce Boc se lăuda pe la TV că astfel va face economii la bugetul de pensii, în realitate a ieşit în pagubă uriaşă ca urmare a modului în care se "recalculează şi revizuiesc" pensiile militare? Şi câte alte n-ar mai fi de spus în legătură cu tâmpeniile pe care le-aţi făcut în privinţa pensiilor, dar n-are rost s-o mai lungesc.
În loc să vii cu propunerile alea tâmpite cum că îngheţati pemsiile sau băgaţi alte taxe pentru a putea plăti pensiile conform legii pe care aţi adoptat-o prin furtul patronat de penala Roberta, treceţi dracului înapoi pensiile militare la locul unde erau dintotdeauna şi ia să vedeţi cum deficitul fomdului de pensii va scădea! Nu în totalitate - pentru că pentru asta ar rebui să asiguraţi condiţii de apariţie de noi locuri de muncă care să aducă bani la bugetul de pensii -, dar se va cunoaşte! La urma urmei, e doar o operaţie de aritmetică financiară, dar uite ce pagube a produs!
P.S. Oare de ce Boc tace mâlc în privinţa aceasta? Din cauză că vede şi el acum dezastrul pe care l-a iniţiat şi impus?