Marea defăimare a Aspaziei Cojocaru: implicarea în reţeaua falsificatorilor
Autor: VICTOR CIUTACU
23 august 2012 – 16:40
Curtea Constituţională a acuzat, într-un comunicat, „continuarea atacurilor la adresa judecătorilor constituţionali din partea unor autortităţi publice şi a presei”, cerând Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului luarea de măsuri pentru oprirea acţiunilor defăimătoare. Documentul a fost emis imediat după dezvăluirile Jurnalului Naţional şi ale Antenei 3 despre trecutul controversat, cu valenţe penale, al Aspaziei Cojocaru, cea care a înclinat balanţa în favoarea lui Traian Băsescu. Cele mai compromiţătoare vizau implicarea familiei Aspaziei Cojocaru (cu unchiul, Vasile Fodor, cap de reţea infracţională şi soţul, Pavel Cojocaru, făptuitor, ambii condamnaţi) în unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupţie ale anilor ceauşişti, falsificarea pe bani a admiterii la Facultatea de Drept.
Unchiul, 13 ani de puşcărie, graţiat de Ceauşescu
Jurnalul Naţional a obţinut atât facsimile ale presei vremii, cât şi din sentinţa judecătorească de condamnare a întregului lot infracţional, care probează, fără putinţă de tăgadă, prezenţa fizică a Aspaziei Cojocaru, astăzi mare conştiinţă publică şi profesoară, proaspăt absolventă a Facultăţii de Drept pe atunci, în reţeaua de corupţie a falsificatorilor. În documentele pe care le prezentăm în facsimil (ziarele Scânteia, Cotidianul şi sentinţa) reiese că unchiul Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor, secretarul comisiei de la Drept şi cap al unei reţele care a fost implicată în 37 de cazuri, a fost condamnat, pentru luare de mitş, abuz în serviciu, falsuri, trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite, la 13 ani de închisoare cu executare, 5 ani de interzicere a unor drepturi, confiscarea unei mari sume de bani şi a tuturor bunurilor obţinute prin corupţie. El a fost ulterior, după executarea unei mici părţi a pedepsei, graţiat, printr-un decret individual, de Nicolae Ceauşescu. Pavel Cojocaru, soţul Aspaziei, a luat, pentru fals în declara'ii şi uz de fals, un an şi şase luni de închisoare.
Substituirea lucrărilor de admitere la Drept
În sentinţa judecătorească scrie, negru pe alb, că Aspazia Cojocaru a fost direct implicată în fraudarea cel puţin unei lucrări de admitere, cea a surorii sale. „A doua zi, unchiul său (n.a. - Vasile Fodor) i-a dat un formular tipizat probă de concurs, sfătuind-o să întocmească o nouă lucrare pe care ea a făcut-o cu ajutorul surorii sale, Cojocarul Aspazia, şi în care a scris în plus 2-3 definiţii pe care nu le scrisese în lucrarea dată în sala de concurs (filele 264-268, vol. 4)”. Acelaşi document relevă că soţul Aspaziei, Cojocaru Pavel, „confirmă împrejurarea substituirii unei lucrări scrise în afara concursului, pentru Fodor Elena, împrejurare cunoscută de el întrucât soţia sa este persoana care a ajutat-o pe candidată să întocmească lucrarea în afara concursului (fila 48, vol. 3)”