"Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", a spus Franks.
El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă, nu cum se întâmpla în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei.
Franks a arătat că o delegaţie a FMI va veni în aprilie pentru a discuta cu autorităţile evoluţia bugetară din primul trimestru, iar, dacă se constată că în 2012 va exista spaţiu pentru majorări de venituri, atunci Guvernul ar putea decide creşterea salariilor în lunile următoare.
Şeful misiunii FMI a amintit că Legea responsabilităţii fiscale nu permite decizii privind majorări de venituri înainte cu şase luni de alegeri, dar Guvernul poate hotărî creşterea salariilor şi pensiilor în luna mai şi să o pună în aplicare abia după două luni.
Dacă stăm să ne aducem aminte, Legea responsabilităţii fiscale a fost unul din punctele pentru care FMI a insistat foarte mult să fie adoptată atunci când se negocia primul acord de împrumut, ăla uriaş din 2009. Acum şeful FMI spune în conferinţă de presă cum poate fi ocolită o prevedere expresă a legii respective în cursul anului 2012, în scopul nerespectării prevederilor unei alte legi, cea privitoare la pensii, prevederi care ar trebui să se aplice începând cu 01.01.2012.
Aşa că, pe bună dreptate, oricine îşi poate pune câteva întrebări simple: oare cine a avut ideea acestor inginerii financiare şi legislative pentru eludarea prevederilor unor legi? Cine cui a dat lecţii în acest sens? Guvernul român delegaţiei FMI sau invers? Dacă ideea aparţine guvernului român, oare delegaţia FMI a fost de acord, aşa, "moca"?