WIKILEAKS Ambasada SUA: Nu ne putem pronunta asupra autenticitatii niciunui document oferit presei * Ambasadorul Gitenstein: Telegramele vorbesc de la sine
de A.N. HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 11:02 Actualitate | Esenţial
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a declarat luni, comentand pe marginea telegramelor WikiLeaks despre Romania, ca "nu se poate pronunta asupra autenticitatii niciunui document oferit presei". HotNews.ro a publicat duminica mai multe telegrame ce ar fi fost trimise Departamentului de Stat de la Washington de misiunea diplomatica americana din Romania. Luni, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat ca nu comenteaza telegramele atribuite misiunii diplomatice care au aparut in presa, adaugand ca documentele "vorbesc de la sine".
"Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materiale, inclusiv documente confidentiale, care e posibil sa fi ajuns in presa", a precizat Ambasada SUA.
Luni, ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca nu are niciun comentariu legat de telegramele atribuite misiunii diplomatice care au aparut in presa, adaugand ca documentele "vorbesc de la sine", potrivitMediafax.
La insistentele jurnalistilor, Gitenstein a adaugat: "Nu. Nu am niciun comentariu, ele vorbesc de la sine".
WIKILEAKS Candidatul Antonescu si PNL vazuti de oficialii ambasadei SUA inainte de alegerile prezidentiale
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 1:17 Actualitate | Esenţial
”PNL, partid de centru dreapta, este dupa un sir de infrangeri consecutive. Dupa pierderea guvernarii, in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, partidul a inregistrat o performanta slaba la europarlamentare in iunie 2009, iar candidatul PNL la prezidentiale sta rau in sondaje. O aparenta incercare de a diferentia partidul si pe Antonescu de imaginea pro-americana a lui Basescu risca sa indeparteze alegatorii si sa puna pe PNL stampila anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata intr-o telegrama din 2009, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: "Romania - Partidul National Liberal, prins in depresii estivale”.
”Analisti si insideri din partid il percep in mod corect pe Antonescu ca pe un candidat neconvingator, paralizat de catre o structura slaba de partid, de factiuni interne si de absenta unor idei proaspete pe parcursul campaniei. Pozitiile exprimate in cadrul platformei candidatului la prezidentiale, care sugereaza o usoara inclinare a politicii externe de la Statele Unite catre Rusia, par sa fie lipsite de substanta si menite sa distinga partidul de pozitiile lui Basescu percepute ca pro-americane. PNL risca sa fie definit de catre public (si de catre noi) ca visceral anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata in telegrama.
Oficialii americani noteaza ca ”slabiciunile PNL sunt numeroase: pierderea unor parlamentari si, in consecinta, caderea moralului in partid, o noua conducere, inca neprobata, activismul insuficient si numeroase filiale dezorganizate. In plus, cativa consultanti care lucreaza pentru Antonescu descriu procesul de decizie din partid ca fiind haotic, lantul de comanda raspunzand incet noilor provocari, si noteaza mesajele confuze de mobilizare la vot - in special in zonele urbane. Partidul nu are experienta PDL si PSD in numaratoarea voturilor si in identificarea comportamentelor electorale”.
In telegrama se mai arata ca ”leadership-ul lui Crin Antonescu este motiv de ingrijorari suplimentare pentru consultantii partidului. Multi il considera moale, coplesit uneori de numeroasele probleme din partid. Acestia ne spun ca disciplina in partid este slaba, la fel solidaritatea in jurul lui Antonescu. In ciuda faptului ca au fost adusi colaboratori ai fostului premier si lider PNL, Calin Popescu Tariceanu, in echipa de campanie a lui Antonescu, partidul continua sa para divizat, o dovada a inabilitatii lui Antonescu in a-si invinge rivalii”.
Oficialii americani mai noteaza ca, ”in ce priveste relatiile cu Statele Unite, platforma prezidentiala a lui Antonescu contine o vaga chemare la «refacerea parteneriatului cu Statele Unite» pe baza faptului ca Romania a devenit membru deplin NATO si UE”. Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza, in telegrama din 2009, faptul ca ”pana la mijlocul anilor 2000, PNL era cel mai pro-Occidental partid din Romania. Totusi, in perioada guvernarii PNL din 2005 - 2008 a premierului Calin Popescu Tariceanu, partidul s-a opus pro-americanismului lui Basescu. De exemplu, in 2006, membri de varf ai PNL au anuntat in mod unilateral retragerea Romaniei din Irak. Liderii partidului au sustinut mai tarziu ca pur si simplu au punctat pe terenul anti-Basescu. Lideri din noua conducere PNL ne-au spus in particular ca n-au fost consultati si ca au dezaprobat pozitia referitoare la Irak”.
”In timp ce sugereaza o abordare mai echilibrata a relatiilor cu Statele Unite, platforma electorala a lui Antonescu recomanda o schimbare pozitiva de atitudine fata de Rusia: ”Ca presedinte al Romaniei, relatiile cu Federatia Rusa reprezinta o prioritate a politicii mele externe….In relatiile cu Rusia au existat zone de incertitudine inadmisibila, care sugereaza incapacitatea de a constientiza importanta strategica a unor bune relatii cu vecinul din Est”.
Intr-un comentariu propriu, marcat ca atare in telegrama, oficialii Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti noteaza: ”Obiectivul principal al PNL este sa se diferentieze de Basescu si sa capitalizeze din perceptia faptului ca Basescu a gestionat gresit relatiile romano-ruse. In opinia liderilor PNL, Basescu a comis o eroare prin crearea unei relatii conflictuale cu Rusia in timpul crizei gazului din iarna 2008 - 2009, afectand astfel interesele economice ale Romaniei. Confruntat cu nemultumiri interne si cu un numar descurajant de probleme, in acest moment partidul pare incapabil sa depaseasca viziunea visceral anti-Basescu. Ar fi nevoie de o serioasa rasturnare de situatie (un scandal major de coruptie care sa implice liderii PDL sau PSD) pana la data alegerilor pentru ca situatia lui Antonescu sa se imbunatateasca”.
WIKILEAKS Vasile Blaga, citat de oficialii americani, il caracterizeaza pe Vanghelie drept unealta unei clici obscure de la Ministerul de Interne, pe Crin Antonescu “un lenes”, iar Ludovic Orban “ar trebui arestat”
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 1:09 Actualitate | Esenţial
Intr-o telegrama din 2009 a Ambasadei SUA clasificata “Confidential”, liderul PDL Vasile Blaga este citat de oficialii americani cu caracterizari la adresa adversarilor politici Marian Vanghelie, Crin Antonescu si Ludovic Orban. “Blaga l-a catalogat pe Vanghelie ca «unealta» unei clici obscure din Ministerul de Interne”, noteaza oficialii americani in telegrama. In acelasi document se mentioneaza ca generalul Voicu (Catalin Voicu, n.red.) a fost sustinut de Vanghelie pentru a ocupa functia de ministru de Interne, insa nu este clar daca informatia a parvenit de la Vasile Blaga sau este informatie adaugata de reprezentantii ambasadei.
Telegrama intitulata “Ministrul dezvoltarii regionale Vasile Blaga: populatia vrea stabilitate”, din 2009, relateaza intalnirea dintre un oficial al ambasadei si ministrul Vasile Blaga. Intreaga discutie, dupa cum este relatata in telegrama, s-a concentrat in jurul alegerilor pentru Parlamentul European (PE) din 2009 si a viitoarei campanii prezidentiale de la finalul anului.
In prima parte a telegramei, Vasile Blaga a relatat ca PDL urma sa duca o campanie electorala austera pentru alegerile pentru PE. Vasile Blaga i-a informat pe reprezentantii ambasadei ca Marian Vanghelie a preluat sapte containere de telefoane mobile pregatite pentru a fi date drept cadouri electorale. Iata pasajul din telegrama relevant:
“Blaga sustine ca PSD nu va avea constrangeri financiare, de vreme ce el are informatii ca primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a intrat in posesia a sapte containere de telefoane mobile destinate pentru a fi date alegatorilor din Bucuresti si zona limitrofa Ilfov drept cadouri electorale. Blaga a recunoscut ca PSD are avantajul ca isi mobilizeaza electoratul: «Sunt fosti comunisti. Vor face cum li se spune, dar noi trebuie sa convingem pe toata lumea sa se prezinte la vot pe baza unei campanii din usa in usa». El a mai adaugat ca prezenta va fi scazuta si din cauza ca ziua alegerilor a fost plasata in mijlocul unui weekend prelungit de trei zile.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In cadrul aceleiasi discutii, Blaga le-a povestit reprezentantilor Ambasadei SUA care este planul de bataie pentru alegerile pentru PE si cum va actiona PDL in cazul candidaturii independente a Elenei Basescu. Iata fragmentul relevant din telegrama:
“Blaga a recunoscut ca prezenta fiicei presedintelui, Elena Basescu, pe buletinele de vot ca si candidat independent a reprezentat o decizie riscanta deoarece era greu de controlat cu precizie cate voturi vor ajunge la ea sau cate voturi va lua ea de la PDL. El a spus ca mai bine ar fi sa ia mai multe voturi decat prea putine, de vreme ce toate voturile ei ar fi pierdute daca nu ar atinge cota necesara pentru a intra in PE. In final, a punctat el, ea se va intoarce in PDL si procentele electorale vor fi contabilizate PDL-ului.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
Telegrama il citeaza pe Blaga caracterizandu-i pe liderii PNL Ludovic Orban drept “bun de arestat” si pe Antonescu drept “lenes”. Redam in continuare paragraful relevant din telegrama:
“El a incuviintat cand Polcouns (consilierul politic, n.red) a punctat ca observatiile evidente arata ca – spre deosebire de PSD si PNL, unde rivalii asteptau cu nerabdare sa vada daca Crin Antonescu sau Mircea Geoana ar da semne de nesiguranta - PDL ramane singurul partid care-si sustine ferm candidatul prezidential. Blaga a raspuns ca prin-vicepresedintele Ludovic Orban era «in mod evident» nerabdator sa-l inlocuiasca pe Antonescu. El a adaugat: «Amandoi sunt ingrozitori. Orban ar trebui sa fie arestat pentru ca a depasit bugetul ministerului cu 600 milioane de euro. Antonescu este un bun orator, dar este lenes si lucreaza doar doua ore pe zi, iar asta numai daca are chef»”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In aceeasi telegrama, Vasile Blaga este citat prezentand gruparile din PSD. In opinia lui Blaga, citat in telegrama, PSD era impartit in trei grupari: una condusa de Miron Mitrea, aflata "in stare de adormire", una condusa de Nastase si Iliescu, si gruparea Geoana condusa de primarul Marian Vanghelie. Despre Marian Vanghelie, Blaga, citat in telegrama de oficialii americani, a spus ca este “unealta unui grup obscur de oficiali ai Ministerului de Interne”. In cadrul aceluiasi pasaj din telegrama se noteaza ca generalul Voicu (Catalin Voicu, n.red.) a fost sustinut de Vanghelie pentru a ocupa functia de ministru de Interne. Nu este clar daca informatia a fost furnizata de Blaga sau este comentariul reprezentantilor ambasadei. Iata pasajul relevant din telgrama:
“Blaga l-a catalogat pe Vanghelie drept «unealta» unei clici obscure din Ministerul de Interne care ii include pe generalul Iliescu, Toma Zaharia, si generalul Voicu (pe care Vanghelie a incercat sa il promoveze pentru postul de ministru de Interne). «Ei sunt adevaratii sefi, Vanghelie este cel care la urma plateste factura pentru ei.»” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In finalul documentului, reprezentantii ambasadei fac si un comentariu propriu asupra informatiilor transmise de Blaga. Iata comentariul integral:
“Blaga este unul dintre oamenii din interiorul PDL care spune lucrurilor pe nume atat in spatiul public cat si cu noi, pe cand colegii sai sunt scumpi la vorba. Asta e si motivul pentru care, probabil, Basescu l-a ales pe mai maleabilul Emil Boc drept premier. Cu toate acestea, Blaga ramane indispensabilul organizator si creier din spatele PDL si nu e nici o surpriza ca este inca o data alegerea naturala pentru a conduce campania electorala. Cu toate ca am auzit de zvonuri recente despre o ruptura intre Basescu si garda veche (inclusiv Blaga si ministrul Transporturilor Videanu [NOTA: eroare a ambasadei, in 2009 la Ministerul Transporturilor era Radu Berceanu, Videanu nu a fost ministru al Transporturilor in nici un cabinet]) insa nu au existat probe vizibile ale acestei rupturi in afara de mici rabufniri cauzate de alegerile politice ale lui Basescu, inclusiv decizia de a forma un guvern cu PSD si intelepciunea de a-l confrunta direct pe seful PSD Geoana." (sursa: telegrama ambasadei SUA)
WIKILEAKS Teorie ucraineana: Romania+Moldova=Romanova
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Duminică, 27 martie 2011, 23:49 Actualitate | Esenţial
"Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina. In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, "Romanova"", se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Ucraina/Moldova: Transnistria si cauze de iritare bilaterala".
In telegrama se noteaza ca Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de Externe din Ucraina, "si-a exprimat ingrijorarile fata de relatiile Moldovei cu Romania, o preocupare care, a notat el, era impartasita de adjunctul sefului Secretariatului Prezidential, Oleksandr Ceali (pe atunci, un candidate important pentru functia de ministru de Externe), care fusese Ambasadorul Ucrainei in Romania". Telegrama continua cu suspiciunile ucrainene privind formarea structurii "Romanova".
Intr-o alta telegrama a Ambasadei de la Kiev, clasificata confidential si intitulata "Relatiile Romania-Ucraina: summituri anulate si expulzari de atasati", datand din 2009, se arata ca Bogdan Iaremenko, adjunctul sefului sectiei de politica externa a Secretariatului Prezidential, "ne-a spus ca Guvernul ucrainei este preocupat ca actualul guvern din Romania incearca sa promoveze o politica a "Romaniei Mari" care ar include parti din Ucraina, Ungaria si Moldova. El a concluzionat ca relatiile incordate cu Romania reprezentau o problema serioasa si a spus ca Guvernul Ucrainei "analiza optiunile" avute pentru a aborda inrautatirea relatiilor".
O alta telegrama clasificata confidential, datand din 2010 si intitulata "<
Aceeasi telegrama arata ca o a treia problema este "nevralgia ucraineana fata de intentiile Romaniei in privinta Moldovei. Orice miscare spre absorbtia Moldovei sau reunificarea acesteia cu Romania ar fi primita rau la Kiev, unde ar fi vazuta, intre altele, drept o deschidere a apetitului Romaniei pentru pretentii teritoriale conexe impotriva Ucrainei. Candidatul prezidential ucrainean Tihipko a declarat in timpul campaniei sale ca "mentinerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat mai mult decat noi de acest lucru" (Nota: Nu e intamplator faptul ca Tihipko insusi s-a nascut si a crescut in Moldova.) Nu este, probabil, o exagerare prea mare sugestia ca ucrainenii percep o analogie intre atitudinea Romaniei fata de Moldova si atitudinea Rusiei fata de Ucraina."
Pe de alta parte, in aceeasi telegrama se arata ca "nu trebuie exagerat gradul de preocupare al Ucrainei in privinta Romaniei. Fostul adjunct al ministrului Apararii, Leonid Poliakov, ne-a spus ca ucrainenii nu au incredere in Romania, dar nici nu exista temeri".
WIKILEAKS Reactia Rusiei la scutul american antiracheta: Nu suntem ingrijorati, dar tot nu va credem
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:14 Actualitate | Esenţial
”Oficial, Rusia a ramas calma dupa anuntul Romaniei ca scutul american antiracheta SM - 3 va fi amplasat acolo. Desi au existat ecouri ale nemultumirilor exprimate in decembrie de Putin, potrivit carora programul american antiracheta pune in pericol programul START, pozitiile exprimate de guvern s-au limitat la solicitarea unor detalii suplimentare. Experti si oficiali au notat posibile probleme ridicate de Conventia de la Montreux si de actul fondator NATO-Rusia si au ramas foarte rezervati in a accepta garantiile Statelor Unite ca amplasarea (n.r. scutului) este menita doar pentru a contracara o amenintare din partea Iranului”, se arata intr-o telegrama trimisa in 2010, clasificata confidential de Ambasada Statelor Unite la Moscova. Subiectul telegramei: ”Reactia Rusiei la scutul antiracheta SM - 3: Nu suntem ingrijorati, dar tot nu va credem”.
Oficialii americani trec in revista reactiile oficialilor rusi, considerate moderate, dupa anuntul Romaniei ca va gazdui elemente ale scutului american anti-racheta. Intr-un comentariu propriu al ambasadei SUA la Moscova, marcat ca atare, oficialii americani noteaza: ”Stirea acordului cu ministerul roman al apararii apare pe fundalul dezvaluirii noii doctrine militare a Rusiei, care idetifica extinderea NATO si scutul antiracheta drept amenintari la securitatea Rusiei. In timp ce Guvernul Romaniei pregateste un raspuns detaliat ofertei Statelor Unite de a avea o cooperare extinsa pe tema scutului antiracheta, potentialul tehnic al SM - 3 si radarele planificate pentru faza I a Phased Adaptive Array, despre care rusii sustin ca ar putea atinge campurile lor de rachete din vest, par pentru multi de aici sa justifice felul in care amenintarile sunt identificate in noua doctrina. Indiferent de detaliile tehnice, multi rusi, din guvern sau din afara lui, vor continua sa respinga argumentele Statelor Unite potrivit carora PAA este menit doar sa contracareze amenintarea din Iran.”
WIKILEAKS Turcia, "iritata" si "sceptica" privind strategia Romaniei la Marea Neagra
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:05 Actualitate | Esenţial
Incercarile Romaniei de a-si spori rolul regional in zona Marii Negre au starnit iritarea diplomatilor turci, arata doua telegrame ale Ambasadei SUA la Bucuresti. "Dupa Summitul NATO de la Bucuresti, cand Stefan Tinca - director politic in Ministerul Afacerilor Externe - a informat ambasadele Aliantei asupra prioritatilor, adjunctul sefului misiunii diplomatice turce a ridicat obiectii fata de fiecare punct atins de Tinca in privinta Marii Negre, chiar si dupa ce Tinca a subliniat ca Ankara si Bucuresti au negociat impreuna limbajul folosit in cazul Marii Negre", se arata intr-o telegrama din 2009 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata "Confidential" si care are subiectul "Romania: Sources of Conduct".
"De atunci, Romania si-a moderat tonul intr-o incercare constienta de a elimina chestiunile iritante in relatiile sale in randul statelor de la Marea Neagra, inclusiv eliminarea linkului catre Forumul Marii Negre de pe pagina de web a Ministerului de Afaceri Externe. Nu a fost suficient pentru a cladi experienta bazata pe mai multa colaborare, cooperare si mai cuprinzatoare de care Romania are nevoie pentru a promova o identitate regionala a Marii Negre. Ministerul Afacerilor Externe este in curs de revizuire a strategiei pentru Marea Neagra", se mai arata in telegrama citata.
"O provocare mai complicata pentru Romania este mentinerea de relatii bune cu Turcia. In ciuda trecutului sangeros cu Imperiul Otoman, Romania se mandreste astazi cu o puternica relatie politica, economica si sociala cu Turcia si este pe deplin atasata aderarii Turciei la UE. [...] Totusi exista diferente care inhiba dezvoltarea unei colaborari depline in regiunea Marii Negre intre Romania si Turcia. In timp ce Romania vrea un regim politic care ar intari atat vocea statelor mici cat si influenta institutiilor europene si euro-atlantice, Ankara este mult mai precauta cu privire la potentialele reactii ale Rusiei si preocupata de impactul exercitat asupra managementului turcesc de complicatul acces prin stramtoarea Bosfor sau de o activitate maritima crescuta in Mare. In aceasta privinta, Turcia nu e deloc timida in a-si exprima nemultumirea la Bucuresti fata de dorinta Romaniei de a cere o prezenta mai mare a NATO (si a SUA) in Marea Neagra", se mai arata in telegrama citata.
Intr-o alta telegrama, neclasificata si nedatata, avand subiectul "Romania propune un centru de training post-conflict, alte proiecte la Marea Neagra", este relatata reactia unui diplomat turc fata de propunerile Romaniei privind Marea Neagra (posibil, aceeasi intalnire de unde a relatat si telegrama precedenta): "reprezentantul Turciei a criticat dur propunerile lui Tinca (Stefan Tinca, director politic MAE - n.red.) de a resuscita Forumul Marii Negre in 2009 la nivel ministerial".
Telegrama ambasadei relateaza, intr-o nota scurta, reactia diplomatului turc la propunerea lui Tinca de organizare a unei intalniri informale la nivelul ministrilor din tarile participante la Forumul Marii Negre: "Aceasta parte a prezentarii l-a iritat in mod evident pe adjunctul misiunii Turciei, care a etichetat Forumul drept «o pierdere de timp» care a esuat sa indeplineasca standardele privind «caracterul atotcuprinzator, proprietate regionala si transparenta»".
Comentariul ambasadei arata ca "Romania a inteles mesajul privind focalizarea atentiei mai mult pe chestiuni de securitate soft ("soft security issues" - in original) in regiunea Marii Negre. Turcia, sceptica ca intotdeauna in legatura cu aspiratiile Romaniei, a proiectat o umbra asupra briefing-ului exprimand obiectii puternice fata de sustinerea Bucurestiului pentru un nou Forum al Marii Negre la nivel inalt".
WIKILEAKS Observatori si analisti despre cererea lui Tariceanu din 29 iunie 2006, de retragere a trupelor din Irak: O manevra a premierului in conflictul sau cu Basescu
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:13 Actualitate | Esenţial
"Multi observatori si analisti caracterizeaza apelul precipitat al premierului pentru o retragere din Irak drept o manevra in conflictul sau politic tot mai intens cu Basescu, mai degraba decat o strategie geopolitica analizata pe indelete, lucru ilustrat de faptul ca Presedintele, ministrul de Externe si ministrul de Interne nu au stiut de anunt", se arata intr-o telegrama clasificata Confidential, transmisa dupa ce, pe 29 iunie 2006, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va "sprijini initiativa" ministrului Apararii Teodor Atanasiu de a cere CSAT sa retraga trupele romanesti din Irak. Subiectul telegramei: "Premierul Tariceanu/ministrul Apararii propun retragerea trupelor din Irak; presedintele Basescu reafirma angajamentele fata de Irak, razboiul impotriva terorismului".
Telegrama descrie mai multe discutii avute de reprezentanti ai Ambasadei cu oficiali romani, imediat dupa ce Tariceanu a facut apelul la retragerea din Irak.
Potrivit telegramei, "senatorul PNL Adrian Cioroianu, care a participat la "intalnirea extraordinara a PNL" din 29 iunie, a spus oficialilor ambasadei ca ministrul Apararii a prezentat conducerii PNL un memorandum recomandand o retragere din Irak, dar si o contributie mai mare in Afganistan. Cioroianu a apreciat ca decizia PNL "nu va multumi SUA" dar ca era in linie - a sustinut el - cu politica UE. El a prezis ca CSAT va sprijini cererea de retragere din Irak. Totusi, un alt parlamentar influent al PNL, deputatul Cristian Adomnitei, a spus ca a fost surprins de decizia conducerii PNL si ca nu o sustine. El a spus ca nu a putut lua parte la intalnirea de ultim moment a conducerii PNL. El a prezis ca CSAT va respinge apelul la retragere din Irak. Alti membri PNL au spus ca sedinta organizata in graba i-a luat prin surprindere".
Pe de alta parte, telegrama noteaza ca "presedintele Basescu, scandalizat, i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica din 29 iunie ca CSAT va respinge apelul de retragere a trupelor din irak. El a subliniat ca "o asemenea decizie nu poate fi luata de o singura parte". Basescu a insistat in discutia cu Ambasadorul ca Romania isi va mentine angajamentele fata de razboiul impotriva terorii. El a mai declarat ca anuntul lui Tariceanu a fost surprinzator, deoarece "nimeni din administratia mea si nimeni din Ministerul de Externe nu a fost contactat" inainte de anuntul premierului. Potrivit adjunctului ambasadorului britanic, Basescu a ridicat aceleasi chestiuni intr-o discutie telefonica cu Ambasadorul britanic. Adjunctul ambasadorului britanic a respins sugestia lui Tariceanu ca ar fi avut loc discutii despre posibile retrageri in randul partenerilor din coalitie".
In aceeasi telegrama se noteaza ca "ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica, pe 29 iunie, ca nu este "surprins, dar sunt consternat". El a insistat ca "decizia PNL a fost luata fara consultatii cu mine sau cu ministerul" (...) Ungureanu a subliniat ca se opune actiunii unilaterale a PNL, adaugand ca "imi pun in joc pozitia mea"."
Este citat, de asemenea, membrul PSD George Cristian Maior. Telegrama noteaza ca intr-o discutie cu oficiali ai ambasadei "Maior a declarat ca anuntul surpriza al PNL nu era "corect" fata de presedinte, care a fost luat prin surprindere, dar ca a fost menit sa obtina un avantaj politic pentru PNL, in lumina rezultatelor recente din sondaje, care aratau un sprijin redus al publicului pentru prezenta trupelor romanesti in Irak." In telegrama se mai arata ca liderii Partidului Conservator "si-au exprimat sprijinul pentru anuntul premierului" si ca liderii UDMR au confirmat pentru oficiali ai ambasadei ca "premierul Tariceanu s-a consultat cu Presedintele UDMR Marko Bela si ca UDMR sustine apelul PNL de retragere".
WIKILEAKS Cum s-a vazut din ambasada SUA criza jurnalistilor rapiti in Irak
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:10 Actualitate | Esenţial
Intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti din anul 2005, clasificata “Confidential” si avand subiectul “Criza ostaticilor, test pentru presedintia Romaniei. Basescu promite sa-si mentina pozitia in Irak”, oficialii ambasadei noteaza ca rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a declansat o dezbatere nationala pentru retragerea militarilor. In telegrama este mentionata si o discutie intre un reprezentant al ambasadei si presedintele Traian Basescu in care presedintele i-ar fi asigurat ca nu va “ceda cererilor teroristilor”. In telegrama se scrie ca “daca ziaristii ar muri Basescu si guvernul vor fi pusi sub lupa.”
Iata fragmentul din telegrama relevant:
“Rapirea si potentiala ucidere a trei jurnalisti romani reprezinta o provocare fara precedent pentru presedintele Traian Basescu, care este in primele patru luni de mandat. El a mizat pe o pozitie ferma in favoarea unei legaturi transatlantice si a unei prezente militare continue in Irak si Afganistan. Cu toate acestea, intr-o masura neintalnita de la inceputul razboiului si pana acum, multe voci din presa romaneasca si cativa politicieni de prim-plan sustin acum retragerea. Daca ostaticii sunt ucisi, Basescu si guvernul ar putea fi pusi sub lupa pentru modul in care au gestionat criza si asta ar fi o prima zgarietura pentru ceea ce a fost pana acum o presedintie neafectata de critici (“teflon presidency” in original). Caseta teroristilor in care amenintau ca vor ucide ostatecii din 26 aprilie a intensificat presiunea asupra guvernului si a tinut populatia cu ochii lipiti de televizor. Basescu ne-a spus ca are de gand sa mentina aceeasi linie si nu va ceda in fata cererilor teroristilor .” (sursa: telegrama ambasadei)
In comentariul care incheie telegrama este relatata o discutie intre presedintele Traian Basescu si un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Redam mai jos fragmentul din telegrama:
“In conversatia cu Charge (nu este precizat numele sau rangul precis al oficialului – n.red.), Basescu continua sa sublinieze ca Romania nu va ceda santajului si ca va ramane pe aceeasi linie in Irak. Avand in vedere angajamentul sau puternic pentru o asemenea politica, noi credem ca determinarea sa este statornica. Cu toate acestea, criza ostaticilor aflata in derulare, a determinat cea mai intensa dezbatere in privinta trupelor romanesti din Irak. De asemenea, marcheaza primul test real pentru administratia Basescu. Impartasim unele pareri din presa care spun ca Basescu a centralizat luarea deciziilor in cazul ostatecilor. Intr-adevar, criza a determinat cativa dintre consilierii sai importanti sa ne contacteze, cerandu-ne asistenta pe termen lung pentru managementul crizei si pentru structura organizatorica. Acum evaluam optiunile noastre pentru a furniza o asemenea asistenta. Cu toate acestea, mai important, am continuat sa il asiguram pe Basescu ca facem tot ce putem- pe mai multe paliere - sa il asistam pe el si guvernul sau in aceasta perioada dura”. (sursa: telegrama ambasadei)
WIKILEAKS Ambasada SUA: Guvernul Romaniei, tot mai frustrat din cauza progreselor limitate ale proiectului Nabucco. Bucurestiul cauta o companie occidentala care sa intre in proiectul AGRI
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:08 Actualitate | Esenţial
O telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti trimisa in 2010 si neclasificata relateaza "frustrarea" Guvernului Romaniei fata de progresul lent al proiectului energetic Nabucco si incercarea Romaniei de a gasi o companie occidentala majora care sa intre in proiectul paralel AGRI.
Telegrama citeaza afirmatiile facute de la 11 februarie 2010 de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, intr-o discutie cu consilierul economic al ambasadei. "Serban a spus ca Romania intentioneaza sa includa o mare companie din vestul Europei care sa joace <
"Desi reafirma ca Nabucco inca este prioritatea majora a politicii energetice a Romaniei, Serban a spus ca Executivul de la Bucuresti este tot mai ingrijorat de faptul ca Nabucco nu inregistreaza progrese in securizarea materiei prime. El a indicat contractele de cumparare de gaze din Azerbaidjan de catre China si Rusia, spunand ca Azerbaidjanul mai are disponibili doar 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Orice proiect va veni primul va lua gazul, crede el, si aceasta este motorul din spatele initiativei AGRI", se arata in telegrama Ambasadei SUA.
"Serban a exprimat dubii in legatura cu capacitatea tehnica a Irakului de a furniza gaze pentru Nabucco, si a adaugat ca gazul iranian <
(Nota redactiei: AGRI este un proiect comun Romania - Georgia - Azerbaidjan prin care gaz lichefiat azer este adus in Romania. In februarie 2011 a fost cooptata in proiect si compania maghiara MVM)
WIKILEAKS Vicepresedintele SUA, Joe Biden, l-a implorat pe Basescu sa ia in calcul problema adoptiilor internationale, motiv de "iritare majora"
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:07 Actualitate | Esenţial
"Biden l-a implorat pe Basescu sa ia in calcul problema adoptiilor internationale, mai ales a celor intrerupte, despre care a spus ca ramane un motiv de iritare majora in relatiile bilaterale", se arata intr-o telegrama clasificata "Secret", trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti. Telegrama relateaza convorbirea dintre Traian Basescu si vicepresedintele SUA Joe Biden de la Bucuresti din 22 octombrie 2009.
In telegrama se arata ca, in contrapondere la cererea vicepresedintelui Biden, Basescu a spus ca problema ridicarii vizelor ramane o prioritate pentru Romania. Biden a raspuns ca Administratia SUA ar sustine ridicarea vizelor, dar Romania trebuie sa lucreze mai intai pentru a scadea semnificativ rata de refuz a acordarii vizelor.
WIKILEAKS Basescu: Romania nu a fost deplin satisfacuta de varianta Bush a scutului anti-racheta
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:06 Actualitate | Esenţial
"Basescu a salutat noua propunere SUA (noul sistem anti-racheta - n.red.), adaugand ca Romania nu a fost niciodata pe deplin satisfacuta de sistemul propus anterior, care ar fi facut putin pentru protectia statelor NATO", se arata intr-o telegrama a Amabasadei SUA la Bucuresti care relateaza intalnirea dintre Traian Basescu si vicepresedintele american Joe Biden din 22 octombrie 2009.
"Daca va fi necesar, Romania ar fi dispusa sa contribuie la costurile de operare a sistemului de aparare antiracheta", a mai spus Basescu, potrivit telegramei trimise de Ambasada SUA.
Biden a spus in timpul intalnirii cu Basescu ca decizia Administratiei Obama de a propune un nou sistem anti-racheta (cu baze inclusiv in Romania - n.red.) nu a avut nimic de-a face cu Rusia, se mai arata in telegrama. Sistemul propus de Administratia Bush a fost proiectat pentru a asigura protectia SUA, nu neaparat a Europei, in timp ce sistemul propus de Administratia Obama va oferi protectie mai buna impotriva noilor amenintari balistice dinspre Iran, a mai spus Biden, potrivit telegramei.
WIKILEAKS Observatori si analisti despre cererea lui Tariceanu din 29 iunie 2006, de retragere a trupelor din Irak: O manevra a premierului in conflictul sau cu Basescu
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:13 Actualitate | Esenţial
"Multi observatori si analisti caracterizeaza apelul precipitat al premierului pentru o retragere din Irak drept o manevra in conflictul sau politic tot mai intens cu Basescu, mai degraba decat o strategie geopolitica analizata pe indelete, lucru ilustrat de faptul ca Presedintele, ministrul de Externe si ministrul de Interne nu au stiut de anunt", se arata intr-o telegrama clasificata Confidential, transmisa dupa ce, pe 29 iunie 2006, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va "sprijini initiativa" ministrului Apararii Teodor Atanasiu de a cere CSAT sa retraga trupele romanesti din Irak. Subiectul telegramei: "Premierul Tariceanu/ministrul Apararii propun retragerea trupelor din Irak; presedintele Basescu reafirma angajamentele fata de Irak, razboiul impotriva terorismului".
Telegrama descrie mai multe discutii avute de reprezentanti ai Ambasadei cu oficiali romani, imediat dupa ce Tariceanu a facut apelul la retragerea din Irak.
Potrivit telegramei, "senatorul PNL Adrian Cioroianu, care a participat la "intalnirea extraordinara a PNL" din 29 iunie, a spus oficialilor ambasadei ca ministrul Apararii a prezentat conducerii PNL un memorandum recomandand o retragere din Irak, dar si o contributie mai mare in Afganistan. Cioroianu a apreciat ca decizia PNL "nu va multumi SUA" dar ca era in linie - a sustinut el - cu politica UE. El a prezis ca CSAT va sprijini cererea de retragere din Irak. Totusi, un alt parlamentar influent al PNL, deputatul Cristian Adomnitei, a spus ca a fost surprins de decizia conducerii PNL si ca nu o sustine. El a spus ca nu a putut lua parte la intalnirea de ultim moment a conducerii PNL. El a prezis ca CSAT va respinge apelul la retragere din Irak. Alti membri PNL au spus ca sedinta organizata in graba i-a luat prin surprindere".
Pe de alta parte, telegrama noteaza ca "presedintele Basescu, scandalizat, i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica din 29 iunie ca CSAT va respinge apelul de retragere a trupelor din irak. El a subliniat ca "o asemenea decizie nu poate fi luata de o singura parte". Basescu a insistat in discutia cu Ambasadorul ca Romania isi va mentine angajamentele fata de razboiul impotriva terorii. El a mai declarat ca anuntul lui Tariceanu a fost surprinzator, deoarece "nimeni din administratia mea si nimeni din Ministerul de Externe nu a fost contactat" inainte de anuntul premierului. Potrivit adjunctului ambasadorului britanic, Basescu a ridicat aceleasi chestiuni intr-o discutie telefonica cu Ambasadorul britanic. Adjunctul ambasadorului britanic a respins sugestia lui Tariceanu ca ar fi avut loc discutii despre posibile retrageri in randul partenerilor din coalitie".
In aceeasi telegrama se noteaza ca "ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica, pe 29 iunie, ca nu este "surprins, dar sunt consternat". El a insistat ca "decizia PNL a fost luata fara consultatii cu mine sau cu ministerul" (...) Ungureanu a subliniat ca se opune actiunii unilaterale a PNL, adaugand ca "imi pun in joc pozitia mea"."
Este citat, de asemenea, membrul PSD George Cristian Maior. Telegrama noteaza ca intr-o discutie cu oficiali ai ambasadei "Maior a declarat ca anuntul surpriza al PNL nu era "corect" fata de presedinte, care a fost luat prin surprindere, dar ca a fost menit sa obtina un avantaj politic pentru PNL, in lumina rezultatelor recente din sondaje, care aratau un sprijin redus al publicului pentru prezenta trupelor romanesti in Irak." In telegrama se mai arata ca liderii Partidului Conservator "si-au exprimat sprijinul pentru anuntul premierului" si ca liderii UDMR au confirmat pentru oficiali ai ambasadei ca "premierul Tariceanu s-a consultat cu Presedintele UDMR Marko Bela si ca UDMR sustine apelul PNL de retragere".
WIKILEAKS Apelul facut de Tariceanu in 2006, de retragere a trupelor din Irak: Nici premierul, nici ministrul Apararii nu s-au asteptat la brouhaha care a urmat
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Luni, 28 martie 2011, 0:12 Actualitate | Esenţial
Potrivit telegramei, ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a spus Ambasadorului, in data de 30 iunie, ca "Basescu a condus sedinta de azi a CSAT intr-o "maniera impecabila, calma, matura, cu tact". Potrivit ministrului de Externe, ministrul Apararii Atanasiu a incercat sa prezinte un "memorandum" in sprijinul unei retrageri a trupelor din Irak."
"In schimb, Basescu a insistat ca Atanasiu sa depuna un "raport asupra capacitatilor de aparare", pe care, potrivit legislatiei romanesti, Ministerul Apararii trebuie sa-l prezinte anual, la CSAT, pana in 30 iunie. Sedinta a fost oprita pentru aproape o ora, pentru a-i permite lui Atanasiu sa aduca raportul de la birou, de la Ministerul Apararii. (Documentul a fost aprobat de catre CSAT, dar si Basescu, si presa romaneasca au tinut cont de lipsa de pregatire a ministrului Apararii)", se mai arata in telegrama.
Potrivit telegramei, "Ungureanu i-a spus Ambasadorului, fara alte detalii, ca pe parcursul reuniunii CSAT premierul parea incomodat si "si-a dat seama de greseala sa", dar Ungureanu a prezis ca premierul nu-si va recunoaste public greseala. Ungureanu a confirmat, de asemenea, alte relatari ca multi lideri de partid ai PNL au fost "luati prin surprindere" si "socati" de anuntul premierului din 29 iunie. Chiar si multi din anturajul premierului "nu stiau ce s-a intamplat", a relatat Ungureanu". Telegrama mai noteaza ca "Ungureanu a apreciat ca anuntul din 29 iunie al premierului a fost produsul unei decizii "nepregatite", de ultim moment"; nici premierul, nici ministrul Apararii "nu au anticipat" reactia dura (original in telegrama: brouhaha) care a urmat".
In telegrama se mai scrie ca, intr-o intalnire avuta pe 30 iunie cu Bogdan Olteanu, seful departamentului politic al Ambasadei "si-a exprimat stupefactia ca nici Guvernul, nici PNL - cu care Ambasada a mentinut un dialog constant - nu s-au consultat cu SUA sau cu alti parteneri inaintea cererii de retragere din Irak. A fost si mai surprinzator, in lumina asigurarilor repetate din partea premierului si a ministrului Apararii ca trupele romanesti vor ramane in Irak atat timp cat va fi nevoie de ele si ca nici o schimbare nu va exista fara consultari prealabile. Chiar si diplomati din tari europene fara trupe in Irak au cerut Ambasadei sa isi exprime preocuparea fata de capacitatea Romaniei de a fi un partener de incredere".
Olteanu, se arata in telegrama, "a admis ca propunerea facuta de premier si de ministrul Apararii a luat, de asemenea, prin suprindere pe multi membri ai partidului, dar ca decizia a fost luata de conducerea PNL in lumina opozitiei publicului si preocuparea fata de costurile mari ale prezentei militare in Irak. Olteanu si-a cerut scuze pentru "neintelegerea" de catre SUA sau alte parti in privinta intentiilor Romaniei, care, a sustinut el, nu aveau drept scop sa puna sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei ca aliat NATO sau ca partener strategic in alte zone".
"Totodata, el a admis ca propunerea s-a bazat "la fel de mult pe chestiuni de politica interna", numarandu-se printre optiunile PNL in legatura cu prioritatile cheltuielilor militare. El a insistat ca PNL aflase ca Basescu insusi era pe punctul sa anunte o reducere a trupelor romanesti din Irak si ca Tariceanu a incercat sa-i "ia fata" presedintelui in aceasta chestiune. El a mai sustinut ca premierul crede ca SUA au ajuns sa se "concentreze prea mult" asupra presedintelui pro-american. El s-a plans ca dialogul SUA cu premierul este "subtire" si pune accentul prea mult pe aspectele negative ale relatiei noastre bilaterale. Acest lucru, a insistat el, a facut de asemenea parte din calculele premierului in initierea propunerii de retragere romaneasca din Irak", se mai arata in telegrama cu privire la afirmatiile lui Bogdan Olteanu.
Aceeasi telegrama il citeaza pe Cristian Adomnitei, tot din partea PNL. Acesta a insistat, pentru un oficial al ambasadei, ca era necesara o "discutie publica" despre Irak si ca Tariceanu a lansat acea discutie. Oficialul ambasadei a replicat, potrivit telegramei, aratand ca "premierul si ministerul Apararii au lansat, de fapt, nu o discutie ci un atac-supriza atat impotriva rivalului lor politic Basescu, cat si asupra politicii de durata, bipartizane de implicare euro-atlantica a Romaniei."
Conform aceleiasi telegrame, "Mircea Geoana i-a spus Ambasadorului, pe 30 iunie, ca este "scandalizat" de "orchestrarea frivola" a apelului de retragere din Irak. Notand ca ministrul Apararii Atanasiu nu a informat presedintele si liderii parlamentari in legatura cu planul de retragere, Geoana a afirmat ca PSD va cere demisia acestuia. El a observat ca deciziile strategice trebuie abordate "institutional" si transparent, nu prin spectacol politic. Geoana a preconizat, insa, ca premierul nu va renunta la pariul sau politic si va continua sa ceara retragerea completa din Irak, in temeiul costurilor financiare si umane asupra Romaniei ale unei desfasurari militare continue".
In telegrama se arata ca "desi sondajele indica faptul ca multi romani se opun prezentei militare in Irak, opozitia publicului fata de implicarea Romaniei nu s-a facut auzita. Sprijinul pentru parteneriatul strategic cu SUA, pe de alta parte, ramane unul solid in intregul spectru politic si a fost elementul central al politicii externe a Romaniei pe parcursul ultimelor trei administratii prezidentiale. In mod ironic, PNL a fost, de fapt, de mult timp un sustinator puternic al legaturilor strategice romano-americane. Drept urmare, chiar si multi din PNL au fost surprinsi de miscarea neasteptata a lui Tariceanu. Mai multi membri PNL ne-au sugerat, in particular, ca pozitia lui Tariceanu impotriva prezentei militare romanesti in Irak reflecta mai putin o convingere politica si mai degraba o incercare calculata gresit de a domina in lupta politica pe care o duce cu Basescu. Am auzit, de asemenea, despre resentimentele premierului fata de legaturile mai stranse al Washingtonului cu rivalul sau Basescu. Faptul ca Basescu va calatori la Washington in iulie, in cea de-a doua sa vizita oficiala, in timp ce premierul nu a intreprins inca o astfel de vizita, este un alt motiv de iritare. Ca Tariceanu nu s-a consultat in prealabil asupra propunerii sale, nici cu cei mai apropiati consilieri ai sai, crediteaza opinia lui Ungureanu ca presedintele PNL a luat o decizie de ultim moment si fara sa ia in considerare consecintele pe termen lung ale declaratiei sale. Este posibil ca aceasta ultima eroare politica a premierului sa se dovedeasca fatala, desi a dovedit o putere de rezistenta surprinzatoare pana acum."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu