În mod normal, o astfel de întrebare nu ar trebui să se pună. Când spun în mod normal mă refer la o ţară normală cu politicieni normali, cu o politică normală şi cu o minte normală la conducerea unei alianţe sau guvern.Întrebarea se referă bineînţeles la cine va fi următorul ministru al apărării, în caz că USL va câştiga alegerile şi mai ales că fi desemnat să aleagă premierul. Deja unii membri mai mult sau mai puţin marcanţi ai USL au început să discute şi să nominalizeze viitorii miniştri. Eu nu mai cred în aceste baliverne. Ţin minte că încă din Ianuarie 2012, de când în Piaţa Universităţii se tremura şi se rupeau picioare sub urletele câte unui jandarm drogat cu ochii ieşiţi din orbite ca Maradona la Mondialul din SUA, USL, respectiv Ponta, susţinea că are pregătite două guverne, cu oameni capabili, meseriaşi, care sunt peste orice dubiu iar planul de guvernare aşteaptă de 4 ani să scoată România din haos. După câştigarea alegerilor nici nu a apucat domnul Ponta să îşi nominalizeze meseriaşii că au şi început să cadă ca popicele. După 6 luni de guvernare guvernul Ponta are aproape 3 sferturi din cabinet remaniat prin renunţare la nominalizare, retragere, demisie, demitere, incompatibilitate sau plagiat. Poate aşa a înţeles el să arate lumii că chiar avea pregătite două guverne.
Acum, la sfârşit de mandat, nu am văzut nici programul de guvernare anunţat de Ponta, nici măsurile extraordinare care s-au luat. E adevărat, s-au luat unele măsuri reparatorii în ceea ce priveşte abuzurile săvârşite de fostele guvernări,ale lui Boc, pentru că MRU nu a reuşit decât să îşi împrospăteze frigiderul şi toaleta cu unguente şi a plecat. Ceea ce a făcut însă Ponta şi s-a văzut, a fost să îl reabiliteze şi el la rândul său, ca şi băse, pe cel mai avansat ospătar al armatei române, pe naşul fiului său, maiorul Oprea. Pentru mine, acest rezervist militar are gradul cu care a ieşit în rezervă pentru că acele grade sunt luate , fie şi cu kilogramele de salam şi carne cărate în sacoşe şefilor, pe perioada cât a fost militar, nu sclavul unor politicieni sau şefi de haită, precum Cozma. Când un om nu este în măsură să spună cum şi-a câştigat gradele, eu nu i le pot recunoaşte.
De cam o lună, re-re- re- evaluatul paharnic, trecut de la traficul de brânză la traficul de terenuri ale armatei, a început să ridice capul să privească din nou către freza din frunte şi să dea din coate, ca şi Udrea care până acum a uitat şi că există. Mai întâi au apărut zvonurile, susţinute de unii, infirmate de alţii, dar cum nu iese fum fără foc, iată că însuşi Oprea a ieşit în media precizând că în cadrul viitorului guvern despre care presa deja scrie, UNPR urmăreşte Ministerul Apărării. Pentru unii nu e o noutate, pentru alţii este o imposibilitate, pentru finu’ Ponta însă este negociabil. PNL bineînţeles îşi doreşte acest minister, pentru că există o diagramă a repartiţiei ministerelor care trebuie respectată. Cine va câştiga? Păi hai să vedem care sunt şansele. Să dăm răspunsuri la nişte întrebări.
- Pentru cine vrea UNPR un minister? Bineînţeles că pentru Oprea.
- Ce ştie să facă Oprea? Afaceri cu terenurile armatei, să dea grade colegilor şi să îţi bată joc de subordonaţi, promovând numai incapacităţi avide de putere şi avere. Altceva nu ştie. Şi atunci cum să dorească alt minister?
- De ce vrea Oprea acest minister şi nu ar accepta altul ? Pentru că nu ştie să facă altceva, pentru că este singurul minister în care crede el că se poate impune datorită gradului, pentru că a mai fost şi a văzut că merge pentru că sunt destui generali moluscă prin structuri, pentru că vrea să termine ce a început sub mandatele Boc şi MRU, adică armata, pentru că e singurul domeniu în care nimeni nu îndrăzneşte să îi spună că este paralel pentru că ar încălca nişte regulamente pe care are el grijă cum să le facă pentru a închide gura unora şi deschide apetitul altora, pentru că are de reparat nişte „nedreptăţi” făcute de Dobriţoiu unor prieteni din camarilă.
- Are şanse să îşi atingă scopul? Da. Pentru că va deţine un număr de parlamentari cu care să şantajeze, care pot ieşi şi trece în cealaltă partidă şi întoarce majoritatea parlamentară. Culmea însă este că aici este o situaţie de toată jena. Practic USL, sau mai bine-zis Ponta a dat ocazia acestui partid de trădători să îşi facă din nou jocul de şantajist, asemenea UDMR, în viitoarea sesiune parlamentară. Dacă PSD nu semna actul ruşinos cu UNPR, acest partid găunos nu ar mai fi avut şanse, la fel ca şi PDL să prindă cine ştie ce locuri în parlament. Practic USL, Ponta a salvat UNPR de la pieire- culmea- dând într-un act sinucigaş propriile locuri şi colegii lui Oprea, ca să poată ajunge în parlament şi să poată îl şantaja. Est râsul curcilor, practic PNL acceptând pactul lui Ponta şi-a dat singur ministerul apărării lui Oprea.
PNL doreşte şi el ministerul apărării pentru că aşa a fost stabilit de când au semnat actul de constituire cu PSD pentru că ministrul Dobriţoiu a început să facă ceva şi vrea să continue (că de terminat nu are cum) pentru că în ultimă instanţă are nişte datorii faţă de militari faţă de care până acum doar PNL-ul a dovedit că are intenţii corecte. Cât de tare doreşte PNL acest minister? Este în stare Antonescu să se impună şi să bată cu pumnul în masă ? Părerea mea este că nu. Înţelegerea este să se împartă în mod egal ministerele importante, la paritate, internele cu apărarea, finanţele cu justiţia, externele cu dezvoltarea, educaţia cu sănătatea, etc. Ce va face Ponta pentru a împăca şi capra şi varza? Va da apărarea lui Oprea iar PNL îi va da în loc un alt minister tare din cele considerate de importanţă deosebită sau poate chiar un minister în plus, că nu degeaba intenţionează să mai înfiinţeze câteva. Va risca Antonescu o ruptură de Ponta de dragul lui Dobriţoiu sau de dragul apărării? Eu cred că nu.
Deci părerea mea, fără a pretinde că deţin adevărul absolut, sau că sunt oracolul din Delfi, dacă USL, sau Ponta va forma viitorul guvern iar Oprea va avea suficiente voturi prin UNPR-ul său şi va dori Ministerul Apărării, îl va obţine pentru că Antonescu nu are nici dorinţa atât de puternică şi nici nu vrea să spargă alianţa de dragul unui minister. Legătura dintre Antonescu şi Dobriţoiu nu este la fel de puternică pe cât este cea dintre Ponta şi Oprea şi nu mă refer neapărat la cea dintre fin şi naş. Mai mult, recent , foarte recent Ponta dă peste nas declaraţiilor lui Dobriţoiu care vorbea de repararea unei nedreptăţi şi revenirea pensiilor rezerviştilor la nivelul celor din 2010, vorbind în „mesaje speciale” : „“Cu atât mai mult şi pentru cei 10%-12% avem obligaţia şi în bugetul pe 2013 avem intenţia clară de a-i aduce şi pe ei la nivelul la care ceilalţi colegi în mod meritat au ajuns” Dar cine a vorbit de nivele ? Rezerviştii şi Dobriţoiu vorbeau despre un drept câştigat care trebuie redat unor oameni, iar Ponta vorbeşte de “egalizare” şi nivele. Aşa înţelege Ponta problema rezerviştilor. În plus, nu mai spune nimic despre documentele pe care le-a cerut miniştrilor cu datele privind necesarul de fonduri şi sursele pentru revenirea la nivelul pensiilor din 2010 pentru cei cărora le-au scăzut. După plecarea FMI, strâns în corzi de adevărurilor scoase la vedere că nu FMI se împotriveşte acestei probleme, a aruncat pisica în curtea miniştrilor Dobriţoiu şi Duşa cerându-le socotelile. Dobriţoiu avea toate datele dar asta nu îl interesa şi nici nu îl interesează. Dovada este ultima declaraţie, ultimul mesaj “special” care nu pomeneşte nimic despre acele calcule şi nici de ordonanţa de urgenţă atât de aşteptată: “Un mesaj special vreau să-l transmit către acei militari, e vorba de un număr de aproximativ 7.000, din Ministerul Apărării şi încă câteva mii din Ministerul de Interne care au avut de pierdut la momentul recalculării pensiilor. În bugetul pe 2013 şi în mod eşalonat trebuie să îndreptăm şi acest lucru”.
Deci în 2013 şi eşalonat se vor aduce pensiile celor cărora le-au scăzut, la nivelul celor cărora le-au crescut. Este cunoscut faptul că Oprea a luat între 500 şi 1000 de lei din pensiile unora care aveau între 2500-4000 pensie şi a dat câte 50-200 de lei celor care aveau pensie între 1200-1500. Prin mesajul său, Ponta promite că va aduce pensiile celor cărora le-au scăzut pensiile la 2000, la nivelul celor cărora le-a crescut de la 1200 la 1250. Bună socoteală şi cel mai bun pentru a face acest lucru este domnul Oprea. De asta spun eu că întrebarea din titlu e legitimă iar răspunsul este cel pe care am îndrăznit să îl expun chiar dacă nu îl doresc. Iar dacă ţinem cont de ultima apariţie tv a conducerii USL în care alături de Antonescu şi Ponta apare Orea în locul lui Constantin, nu mai e nevoie de nici o altă interpretare.
Dar toate aceste socoteli sunt valabile DACĂ ŞI NUMAI DACĂ Ponta va fi desemnat prim ministru.
Dacă primul ministru va face parte din altă formaţiune politică, Oprea cu partidul său cu tot va sări în barca noii puteri, de dragul „ stabilităţii” şi ca răsplată va cere ghiciţi ce.
sursa:http://www.in-cuiul-catarii.info/2012/12/04/oprea-sau-dobritoiu-2118
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu