foto: stiripesurse.ro |
Ce-ţi este şi cu graţierile astea, scandal în toată regula, iar polarizarăm o bună parte a societăţii (că doar nu stau babele de pe marginea şanţului să-şi dea cu părerea şi despre asta).
Dacă stăm însă să ne uităm prin Constituţie în legătură cu asta, vedem că chiar este o problemă.
Cum va să zică, preşedintele României acordă graţierea individuală, conform art 94 lit d). Adică om cu om, decret cu decret. Nu are nici o restricţie, nu dă socoteală nimănui, dacă vrea muşchii lui graţiază, dacă nu rămâne nu. Poate cere dacă vrea avize consultative sau date de la tot felul de instituţii, decizia e însă doar în pixul lui, aşa reiese din legea 546/2002 privind graţierea si procedura acordării graţierii.
Pe de altă parte, graţierea colectivă este atributul Parlamentului, prin adoptarea unei legi organice, conform art 73 alin (3) lit l). Ceea ce presupune depunerea unui proiect de lege, cu expunere de motive, obţinerea de avize, dezbatere publică şi parlamentară, posibilitate de contestare la CCR. Lucru complicat, după cum bine se ştie. Iar prin graţiere colectivă se înţelege că fac obiectul ei minim 2 persoane.
Ce ne facem însă dacă în aceeaşi zi preşedintele graţiază, prin decrete individuale totuşi, cel puţin două persoane? Că nu scrie nicăieri că trebuie să graţieze maxim o persoană într-o zi! Nu s-ar putea interpreta, de cei care vor totuşi scandal politic, că ar fi vorba de o graţiere colectivă? Şi dacă tot ţinem să ne scandalizăm, de ce procedurile premergătoare graţierii nu sunt aceleaşi atât în cazul graţierii individuale, cât şi a celei colective? Nu cumva este o discriminare pentru unii dintre condamnaţi?
Asta una la mână, dar dacă te iei după declaraţia de azi a procurorului general de pe lângă ÎCCJ, cum că "Nu există justificare raţională să venim cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes ocult", ne putem pune întrebarea de ce mama dracului mai e prevăzută graţierea şi amnistia în Constituţia României?
P.S. N-am înţeles însă de ce Guvernul vrea să dea o ordonanţă de urgenţă pentru o graţiere colectivă. Care e urgenţa totuşi? Că peste două săptămâni începe sesiunea parlamentară, aşa că mai bine depunea o iniţiativă legislativă şi cerea să fie dezbătută în regim de urgenţă. Că uite, după tot circul de azi, cam tot acolo se ajunse.
Gen.Coldea:"...nu există ideal mai înalt și profesie mai nobilă decât aceea de ofițer de intelligence..."
RăspundețiȘtergere__________-----------------__________
Dupa acest gen de demagogie si laudarosenie ieftina, incep sa cred ca individul nu este deloc innocent, mai ales ca da de gandit rapiditatea cu care s-a concluzionat ca "a fost correct" , dublata de trecerea in rezerva... Oricum, profesia respectiva este importanta insa nobilitatea nu se lipeste deloc pe o asa profesie(mai ales in Romania!), atunci taranimea, minerii , muncitorii din fabrici, dascalii de scoala primara, etc.,etc., ce sunt? Acestea sunt profesiile nobile, insa tocmai pe acestea le hulim si dispretuim, poate tocmai pentru ca intelegem(adanc, in noi), ca toti cei care ne laudam cu diplome si profesii, pana la urma suntem -macar partial- parazitii celor enumerati si -culmea nesimtirii- nici macar nu vrem sa le recunoastem meritele si NOBLEATA in a transpira si a ne hrani si imbraca pe toti...
2-
Iohannis blocheaza in extremis atacul lui Liviu Dragnea la legile anticoruptie
de Emilian Isaila, Senior editor
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 16:51
(...)Cum sunt f. scump in a lauda asemenea personaje, zic totusi ca Iohannis a facut -in sfarsit!- un gest salutar, insa acest duel nu este terminat, creditele de la mine le va primi daca se tine pe pozitie si-l termina el pe dragnea, pentru ca aceasta lupta-aparent politicoasa si inabusita- este pe viata si pe moarte, dragnea @ comp. are toate motivele cat si capabilitatile sa-l darame pe iohannis, asa ca daca acesta este de buna credinta, trebuie sa lupte in fiecare clipa...dragnea a jucat f. destept, a plecat din tara(si nici gura nu I-ar fi mirosit de la mancatul garlic-ului) , a lasat pe cei doi"Bleach Agent" sa "inalbeasca panzele", si -cred eu- fara opozitia salutara a lui Iohannis, treaba ar fi fost deja facuta...