duminică, 3 aprilie 2011

"Pagube colaterale" în Libia, urmare a unui atac aerian al NATO

Uite că inevitabilul s-a produs. Cu toate asigurările date - şi includ aici şi lăudăroşenia privind precizia chirurgicală a armamentului folosit, specialiştii ştiu de ce -, au fost înregistrate oficial primele victime colaterale din rândul civililor libieni, urmare a atacurilor aeriene ale NATO. Oare cum rămâne acum cu prevederile Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care a stat la baza intervenţiei în conflictul din Libia? Culmea, NATO nici nu s-a sinchisit să deschidă o anchetă oficială privind incidentul.

Sursa: Realitatea TV.

Libia: NATO a ucis "din greşeală" nouă rebeli şi patru civili într-un atac aerian

02 apr 2011, 20:05 | Actualizat Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 20:26
Agerpres
Nouă rebeli şi patru civili au fost ucişi din greşeală, vineri seara, de un atac aerian al NATO în apropiere de Brega, în estul Libiei, a declarat sâmbătă un responsabil politic al oraşului Ajdabiya, însărcinat cu relaţiile cu rebelii.
Un avion al coaliţiei internaţionale a deschis focul, la o distanţă de circa 15 km est de Brega, asupra unui convoi de cinci sau şase vehicule, printre care şi o ambulanţă, după ce un rebel a tras cu mitraliera în aer gloanţe trasor, în semn de bucurie, a precizat Issa Khamis. "Este o eroare (a rebelului), avioanele au crezut că se trage asupra lor şi au deschis focul asupra convoiului", a explicat Khamis pentru AFP.

Nouă rebeli înarmaţi au murit în acest atac, precum şi patru persoane din ambulanţă, şoferul şi trei studenţi la medicină din Benghazi, a adăugat el. "Sunt sută la sută sigur că a fost o eroare" a declarat dr. Mohamad Ahmad, de la spitalul din Ajdabiya. Un purtător de cuvânt al rebelilor, Mustafa Gheriani, a declarat presei, la Benghazi, că 'nu are o confirmare' privind originea tirurilor. El a subliniat însă că 'sunt posibile pagube colaterale'. "Suntem pregătiţi să le acceptăm. Este un război. Regretăm pierderile de vieţi", a adăugat Gheriani. El a mai precizat că rebelii nu dirijează în vreun fel atacurile aeriene ale NATO. 
NATO a indicat la rândul său că va verifica informaţiile, fără să fi deschis o anchetă oficială. "Examinăm aceste informaţii. Suntem permanent preocupaţi de informaţiile referitoare la victime din rândul civililor. Misiunea NATO urmăreşte apărarea civililor şi a zonelor civile de ameninţările unor atacuri", a explicat, de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu