luni, 7 noiembrie 2011

In meciul vizibilitatii pe Social Media Arena, Puterea conduce Opozitia cu 2-1


In anticiparea campionatului de anul viitor care va conta pentru Parlamentul Romaniei si pentru alegerile locale, ne-am gandit sa vedem cine conduce, momentan, pe terenul social media. Concluzia, in sezonul care a inceput in luna aprilie am aflat ca membrii partidelor aflate la putere conduc atat din punct de vedere al mentionarilor, cat si al viewership-ului.
Meciul inceput acum 3 ani a continuat anul acesta cu diferite acuze pentru faulturi imaginare sau reale, trageri de tricou si atacuri dure.

Puterea, mai putine mentionari in social media decat Opozitia

Partidele aflate in opozitie au inceput meciul marcand in poarta Puterii inca din primele minute de joc.
Pentru primul si unicul gol, cele trei partide aflate in opozitie PSD + PNL + PC si cu un mic ajutor din partea USL au strans mai multe mentionari si un viewership mai mare decat partidele aflate la putere: 160.740 mentionari (adica 50,86% din totalul mentionarilor partidelor politice incluse in studiu) versus 144.573 mentionari (adica 45,75% din totalul mentionarilor partidelor politice incluse in studiu) si un viewership de 300.835.000 vs 288.660.000.
Adica, fiecare internaut roman a vazut in timpul perioadei monitorizate aproximativ 40 de mentionari referitoare la partidele aflate in Opozitie fata de aproximativ 33 de mentionari ale puterii.

Membrii Puterii depasesc Opozitia

Partidele de la putere au recuperat scotand la inaintare atacantii si mijlocasii, reusind sa depaseasca de doua ori defensiva opozitiei. Activitatea rezervelor introduse in joc nu a reusit sa schimbe scorul de pe tabela.
Meciul este extrem de disputat, arbitrul (Traian Basescu) intervenind de 73.824 ori. Aceste interventii au cumulat un viewership de 188.727.000.

Elena Udrea, cea mai vizibila femeie din politica romaneasca

Cu aproape 25.000 de mentionari in ultimele 6 luni, Elena Udrea este cea mai vizibila femeie din politica romaneasca, depasind atat colegele de partid: Anca Boagiu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu sau Monica Macovei, cat si colegele din Opozitie: Ecaterina Andronescu, Corina Cretu sau Norica Nicolai, echipa Puterii depasind cu un raport de 4:1 echipa Opozitiei.
Vom reveni cu detalii despre acest meci tensionat peste 6 luni, atunci cand se va apropia de final.
Pana atunci, va lasam in compania jucatorilor selectionabili din cadrul partidelor neparlamentare:
In celelalte meciuri disputate in liga conduce detasat Forumul Democrat al Germanilor din Romania, avand un numar dublu de mentionari fata de urmatorul clasat, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania: 264 vs 104.

Se vorbeste mult sau putin despre partide, politica si politicieni in Romania?

Pentru a avea un termen de comparatie, am monitorizat si patru expresii, doua definitorii pentru acest domeniu: “politica” si “politician” si doua expresii cu vizibilitate foarte mare in mediul online: “auto” si “iPhone/iPad”.
Expresia “politician” insumeaza si mentionarile declinarilor: “politicianul”, “politicieni”, “politicienilor”, expresia “iPhone/iPad” insumeaza aparitiile celor doua expresii din care este compusa: “iPhone” si “iPad” iar expresia “Auto” insumeaza aparitiile expresiilor: “auto”, “autoturism” si “automobil”.
Expresia “iPhone/iPad” desi are un numar aproximativ egal ca numar de mentionari cu expresia “politica”, din punct de vedere al vizibilitatii aceasta este cu 64% mai putin vizibila decat expresia “politica”.
Mergand insa mai departe, tinand cont de toate aparitiile partidelor monitorizate si ale politicienilor inclusi in studiu, putem spune ca politica este un domeniu des abordat in social media din Romania.

Metodologie

In prima etapa a analizei a fost intocmita lista cu principalele partide din Romania. Din aceasta lista au fost selectate pentru monitorizare partidele parlamentare si grupurile minoritatilor nationale.
Din lista partidelor neparlamentare a fost selectat un numar de 7 partide cu o larga notorietate in randul publicului, notorietate oferita de prezenta constanta a liderilor acestor partide in mass-media. Lista finala a partidelor selectate pentru aceasta analiza a fost compusa din 13 partide romanesti si Uniunea Social Liberala.
In ceea ce priveste reprezentarea intereselor minoritatilor, au fost selectate cele 18 uniuni si asociatii ale celor mai mari comunitati etnice din Romania prezente in parlament.
In continuare au fost introdusi spre monitorizare membrii Birourilor Permanente Nationale/Biroul Politic Central, membrii guvernului si lideri ale partidelor neparlamentare, totalizand 140 de oameni politici.
In stabilirea topului final al celor mai vizibili politicieni au fost luati in considerare doar membrii BPN/BPC ale partidelor parlamentare, iar acesta poate fi vizualizat in infograficul alaturat.
Monitorizarea s-a efectuat dupa denumirea completa a partidelor, dar si dupa acronimul acestora. In cazul politicienilor, printr-un demers de tip exploratoriu au fost identificate initial cele mai utilizate forme de nominalizare in social media a politicienilor participanti la aceasta analiza.
De exemplu, in loc de numele complet al doamnei Anca Daniela Boagiu am utilizat Anca Boagiu, fapt ce a generat mult mai multe rezultate.
In functie de acestea, s-a efectuat si monitorizarea celor 140 de oameni politici.
De retinut faptul ca este posibil, insa, ca anumiti oameni politici sa fie mai vizibili decat membrii BPN ale partidelor parlamentare datorita activitatii politice, scandalurilor in care sunt implicati sau functiei pe care o ocupa, dar nefacand parte din BPN nu au fost inclusi in top.
Un exemplu in acest sens este cel al lui Radu Mazare, care este mentionat de 5.117 ori in perioada monitorizata, depasindu-i pe Dan Voiculescu, Mircea Geoana sau Marian Vanghelie. Viewership-ul estimat al mentionarilor este de 11.020.000
Perioada de monitorizare a fost 01.04.2011-31.09.2011.
Colectivitatea surselor investigate a fost compusa din 63.500 de bloguri, 51.182 de conturi romanesti de Twitter, 1.800 de feeduri ale principalelor publicatii online din Romania, 15.000 de pagini publice si peste 2.000 grupuri publice Facebook si principalele forumuri romanesti.
Viewership-ul masoara numarul de vizitatori potentiali care parcurg un mesaj. In termeni de Online Advertising, Viewership-ul este similar cu numarul de Impresii (pagini afisate in care se afla o reclama sau un mesaj).
De aceea, si in Zelist Monitor Viewership se masoara in Impresii.

Cum se estimeaza Viewership-ul pentru fiecare canal social media in parte?

Viewership-ul pentru fiecare canal social media se estimeaza ca suma a viewership-ului (estimat) pentru fiecare aparitie in parte din respectivele canale.
Fireste, cu cat numarul de surse si/sau perioada de monitorizare sunt mai mari, cu atat va creste duplicarea intre utilizatorii care au vazut respectivul mesaj, fie pe 2 sau mai multe surse, fie in 2 sau mai multe momente in cadrul aceleiasi surse.
Majoritatea pozelor utilizate pentru infografic provind de pe site-urile Senatului, Camerei Deputatilor, Guvernului si Presedintiei. Pozele domnilor Andrei Chiliman, Gheorghe Nichita provind de pe blogurile personale. Poza domnului Daniel Constantin provinde de pe site-ul Partidului Conservator. Pozele domnilor Marian Vanghelie, Liviu Dragnea si Gheorghe Flutur provin de pe Wikipedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu