Se spune pe la noi, îndeosebi de către politicieni, că nu trebuie să te pui contra niciodată intereselor marile firme economice străine, dacă vrei să te dezvolţi economic. Să facem însă o mică comparaţie între modul în care se comportă conducătorii noştri şi cei ai Braziliei, în cazul aceluiaşi gigant economic, Chevron:
Publicat de Adriana Dutulescu in sectiunea News la data de 03/04/2012 1:25 pm - 1,780 citiri / 9 comentarii
La bilantul SRI de acum doua saptamani, adica cu o saptamana inainte ca MRU sa semneze cele 3 HG-uri secretizate prin care Chevron a primit in exploatare terenurile de la Marea Neagra, Traian Basescu a avut in discursul sau tinut in fata ofiterilor SRI, in absenta presei, o interventie cel putin ciudata.
“Exploatarea gazelor de sist este foarte importanta si binevenita si cine spune altceva atenteaza la siguranta energetica nationala”, a spus basescu, fara nicio legatura cu restul temelor din discursul sau. SRI-istii din sala au prins insa rapid mesajul, adica lasati-i in pace pe aia de la Chevron, nu va puneti de-a curmezisul, si au primit cu hohote de ris avertismentul Presedintelui. “Hahaha, sa mori tu!”, s-a auzit din sala in care se asternuse o liniste mormantala la finalul interventiei basesciene, cind spionii lui Maior au refuzat sa aplaude discursul prezidential. Basescu s-a facut stacojiu la fata si n-a mai deschis gura.
Guvernul brazilian a dat în judecată compania petrolieră Chevron, cerându-i o despăgubire de aproape 11 miliarde de dolari pentru deversarea de petrol în apele Atlanticului pe data de 4 martie, potrivit EFE, citată de Agerpres.
Autorităţile braziliene au solicitat deja o despăgubire similară companiei Chevron şi subcontractantului său Transocean pentru deversarea a 3.000 de barili de petrol de pe o platformă de foraj marin din apropierea coastelor Braziliei în luna noiembrie. De asemenea, la 21 martie, un număr de 17 directori din cadrul celor două companii americane au primit interdicţia de a părăsi teritoriul Braziliei, ei urmând să fie puşi sub acuzare pentru deversarea din luna noiembrie. Autorităţile braziliene au mai decis marţi să oprească activitatea companiei Chevron de pe platformele marine unde au avut loc scurgerile de petrol şi să interzică celor două companii americane să trimită bani în afara ţării. Aria de extracţie braziliană nu este una dintre zonele importante ale Chevron – aceasta însumează numai 2-3% din producţia totală a companiei, în timp ce Australia ajunge la 17%, iar Golful Mexic are 21% din totalul platformelor Chevron. Investiţia majoră a companiei în zone de risc, cum este cea braziliană, se explică prin accesul tot mai dificil la resursele noi de energie de la nivel global. Având în vedere dimensiunea sa, firma petrolieră a căutat să se concentreze în ultimii ani pe “cucerirea” de noi teritorii pentru exploatare.
Adăugat de Andrei Moisoiu în Apr 4 2012 20:17. Adăugat în News.
Concluzia e simplă, cred, aşa că n-are rost s-o mai scriu. Aş menţiona însă în mod deosebit că actualul preşedinte al Braziliei, Dilma Rousseff - prima femeie preşedinte al Braziliei - a fost şefa administraţiei prezidenţiale şi ministru al energiei în timpul mandatului (2003-2010) preşedintelui Luiz Inácio Lula da Silva (omul care a crescut într-o familie atât de săracă, încât n-a ştiut ce este pâinea până la şapte ani, vârsta la care s-a mutat cu familia dintr-o regiune din nord-estul Braziliei în suburbiile oraşului Sao Paulo. A renunţat la şcoală când era în clasa a cincea, şi-a câştigat pâinea lustruind pantofi pe străzi şi s-a angajat la o uzină la vârsta de 14 ani. A avansat şi, cu timpul, a devenit unul dintre cei mai respectaţi lideri de sindicat la nivel mondial. Cu toate că în acele vremuri Brazilia era condusă de un regim militar, el a sfidat generalii şi şefii şi practic a închis centrul industrial al continentului în numele muncitorilor din industria oţelului. După şapte ani de preşedinţie, Lula continua să se bucure de aprecierea a peste 70% din alegători, succes remarcabil pe un continent în care preşedinţii sunt consideraţi un bun la care se poate renunţa.) şi ale cărui politici economico-sociale le-a continuat!
P.S. Dacă expresia “Hahaha, sa mori tu!” chiar s-a auzit în sală la bilanţul SRI, autorul chiar merită o stea de general, demonstrând că nu toate conştinţele pot face obiectul cumpărării-vânzării practicate de regimul băsist.
Până şi bulgarilor li s-a făcut greaţă de această "porcărie"! E bine că ai preluat şi publicat acest articol!
RăspundețiȘtergere