miercuri, 29 septembrie 2010

Ştie oare Băsescu care sunt simbolurile naţionale?

Când eram încă în armată, am aruncat în sus de bucurie o mulţime de caschete pe stadionul Ion Oblemenco când Universitatea Craiova bătea pe Steaua şi Dinamo, fără a le mai recupera şi ca mine au făcut nenumărate cadre alte armatei. Asta s-a întâmplat şi înainte şi după 1989 şi n-a venit nimeni să-mi zică că am terfelit simbolurile naţionale.
După 1989 am purtat la caschetă, bonetă sau beretă timp de un an şi ceva vechea stemă a RSR şi aceleaşi uniforme de dinainte, fără ca nimeni să mă acuze că aş comite vreo ilegalitate. Ulterior, modelul stemei respective s-a schimbat de câteva ori până la ieşirea la pensie în 2003 şi nimeni n-a fost acuzat că schimbă "simbolurile naţionale" (asta probabil şi pentru că respectivele schimbări erau ordonate şi stabilite de persoane care cum ajungeau la comanda armatei, schimbau modelul uniformei militare, funcţie de interesele economice pe care le aveau, probabil unii îşi mai amintesc de exemplu de câte ori s-a schimbat modelul gradelor de general). Să mai spun că stema pe care o purtau soldaţii era doar din tablă ştanţată, în timp ce cadrele militare purtau acelaşi model de stemă, dar colorat?
Aşa că, domnule Băsescu, pune mâna pe Constituţie, citeşte atent art. 12 şi vezi care sunt simbolurile naţionale şi nu mai acuza aiurea pe cei care au dat de pământ cu cascheta de supărare pentru situaţia în care i-ai adus! Şi încă o precizare, valabilă şi pentru cei care îţi ţin isonul în privinţa acestor acuze: Stema ţării, ca simbol naţional, nu are ataşate frunze de stejar, aşa cum este cea purtată la caschete, bonete sau berete de militari şi poliţişti!