miercuri, 31 august 2011

O avea BNR un seif la care are acces doar Băsescu?


BNR, contre cu Băsescu:Aurul nu s-a vândut pentru pensii şi salarii. După '89, nu am vândut un gram

În timp ce preşedintele Traian Băsescu susţine, într-o discuţie aprinsă purtată cu mai mulţi localnici din Roşia Montană, că România a vândut din rezerva de aur pentru plata pensiilor şi a salariilor, BNR, prin vocea consilierului guvernatorului - Adrian Vasilescu, infirmă orice tranzacţie de acest fel. "După '89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur", spune Vasilescu, la Realitatea TV.
Luat la rost de câţiva localnici din Roşia Montană, care i-au cerut să justifice stadiul în care a ajuns rezerva de aur a ţării, preşedintele Traian Băsescu le-a replicat, nervos, că aurul "s-a vândut ca să se dea pensii şi salarii".
"În 1989, în visteria ţării se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Să-i întrebăm pe toţi care au fost la guvernare, să-l întrebăm pe domnul Mugur Isărescu, unde sunt 193,5 tone de aur?", s-a adresat un localnic din Roşia Montană şefului statului.
Extrem de nervos, acesta i-a replicat: "Pot să vă spun eu că s-au vândut! Da, s-au vândut ca să se dea pensii şi salarii!"
Într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a dezminţit spusele şefului statului. "După '89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur", a asigurat Vasilescu.
Apoi a explicat: "Discuţia pleacă de la o cifră inexactă. Că în '89 România ar fi avut peste 200 de tone de aur. România a avut cea mai mare rezervă de aur în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: 240 de tone. După ce rezerva a fost readusă în BNR, am fost nevoiţi să vindem din rezerva de aur pentru a plăti datoriile de război. Pe urmă a mai fost cumpărat ceva aur. Ceauşescu, în vremea lui, a vândut şi el aur în contul datoriei externe. Pe urmă şi-a dat şi el seama că aurul este foarte important şi a mai cumpărat. În '89, România a intrat cu 60 de tone de aur, nu cu 295 de tone. De atunci, România a cumpărat continuu aur până în pragul anului 2000 şi s-a ajuns la rezerva de 104 tone aur. S-a mai dat ceva aur în baza unor hotărâri judecătoreşti pentru cei care au fost deposedaţi de comorile lor în mod abuziv înainte de '89. S-a ajuns la 103,7 tone, câte sunt acum. După '89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur."
Cât despre afirmaţia preşedintelui, cel puţin ciudată în acest context, Vasilescu a apreciat că a fost făcută în urma unei stări de nervi foare accentuată.
Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a susţinut că "s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare".

"Preşedintele ştia că, la un moment dat, România a avut peste 240 de tone de aur şi, în contextul discuţiilor de la Roşia Montană şi al cifrei vehiculate de unul dintre participanţi, s-a produs o confuzie, preşedintele plecând de la premisa de bună-credinţă a persoanei care a prezentat informaţia. În consecinţă, a fost vorba de o imprecizie în afirmaţia preşedintelui, imprecizie pe care domnia sa o regretă. A fost o discuţie într-un context aparte. La un moment dat s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare. Nu a fost vorba de o vânzare de aur în acest scop. Preşedintele m-a mandatat să vă precizez că regretă acea imprecizie de la Roşia Montană", a spus Turcan.