marți, 18 octombrie 2016

A.M. Press: Despre Cioloș, ”onestitate” și balamuc

Eu ce să mai zic? Zice destul editorialistul!
Sursa: http://ampress.ro/despre-ciolos-onestitate-si-balamuc/

Despre Cioloș, ”onestitate” și balamuc

Data: 

"Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute”, zice Dacian Cioloș în platforma lui. Comportamentul politic al lui Cioloș, cu o anume franchețe, fără giumbușlucuri, poate trimite și la onestitate. De ce a lansat ”Platforma România 100”? E limpede că pentru a-și asuma mai departe guvernarea. N-o spune, dar lasă să se înțeleagă. Firește că unul ca mine, care s-ar simți insultat de orice revenire, gen Băsescu-premier, gen Ponta-premier, gen Tăriceanu-premier, acceptă mai ușor ”continuitatea”, ușor nedefinită, fiindcă nu mi-e clar ce a făcut și ce va face, a unui Cioloș, decât variantele uzate de care-s sătul până la greață. Nu aș accepta, personal, niciun individ politic din cei care au adus, în 26 de ani, România în starea de sărăcie și debandadă de azi. E bun Cioloș? Nu mi-e limpede, mai ales că la UE, fiind mare sculă-basculă pe probleme agricole continentale, mi-am îngăduit să-l fac țăndări, ca pe orice alt politician la putere, într-un articol pe care l-a citit până și el.

Dacă nu candidează și vrea să continue, de ce n-o spune direct? Cu franchețe și, pentru a-l cita, cu ”onestitate”? Îl vor toca ”rechinii” sau, știindu-se vulnerabili, vor înghiți? Temându-se de uriașa mafie din România, care-l poate sfârteca mintenaș, comite o manevră prin învăluire care poate fi taxată și ca șmecherie? De șmecheri sunt sătul, fiindcă malurile politice ale Dâmboviței sunt pline de ei.
N-am citit platforma lui Cioloș, fiindcă nu mă interesează. Nu mai citesc platformele și programele anunțate preelectoral sau electoral, pentru că toate devin hârtie de șters la dos mai apoi. Nimeni nu respectă nimic. Cu cât sunt mai guralivi și mai avântați în programe, cu atât păcălesc mai tare, gen Băsescu, gen Ponta, gen… De la fosta noastră colegă Gabi Firea, aflu – a spus-o pe tonul ei otrăvit – că liberalii blochează azi Capitala pentru Cioloș, iar ea nu se simte vinovată pentru nenorocirile care se vor petrece. Dacă așa stau lucrurile (o mare nenorocire e frigul din apartamentele bucureștenilor în care caloriferul face doar figurație!), dincolo de politica primarului general, vicleană și, de ce n-aș spune-o, perversă, ceva sună în neregulă. Ce caută în ciorba asta liberalii? Dacă-l susțin pe Cioloș, s-o facă la vot, nu pe șosea. Eu cred că astfel dau un pumn platformei cioloiste,sub aparența unui surâs încurajator. Sau poate mă păcălesc și politichia, cu dus-întors, e mai complicată decât o descoase mintea mea!
Am intrat în cea mai ticăloasă, se zice, campanie electorală de după 89, mai ticăloasă decât cea în care poporul vota avântat Iliescu-FSN, iar precupețele îți dădeau cu sacoșa în cap dacă te auzeau că votezi cu vânzătorii de țară Coposu, Rațiu, Câmpeanu. Între timp, țara a fost vândută fără ei. Cu ce ne vom alege? Cu nimic, presupun, ca de obicei. Sau iese la lumină patria? Hai s-o văd și p-asta, dar nu prea cred.

"Prin noi înşine" a expirat?

Faptul că PNL va susţine drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe dl Dacian Cioloş, care nu vrea să devină şi membru de partid, te determină să gândeşti că deviza "Prin noi înşine" e pe cale să devină istorie. Această opţiune este statutară, candidatul pentru funcţia de prim-ministru poate să nu fie membru PNL. Mă întreb însă cum rămâne cu oamenii pentru funcţiile de miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii şamd, aceştia vor fi tot nemembri de partid, selectaţi de dl Cioloş după propriul plac de prin tot felul de ONG-uri sorosişte sau funcţionărimea bruxelleză? Nu poţi să nu te gândeşti şi la acest aspect ca militant al partidului pentru succesul acestuia în alegeri, iar despre această posibilitate nu s-a spus nimic încă. Pentru că, după cum se zice, un partid participă la alegeri pentru a ajunge să guverneze ţara. Nu pentru asta oare a şi fost adoptat la Consiliul Naţional al PNL programul de guvernare "Reclădirea naţională" (file:///D:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Desktop/26671.pdf)? Acum ce facem, ne rezumăm la a declara că suntem de acord cu platforma d-lui Cioloş, că ne vom aduce contribuţia la ea şi adoptăm o nouă deviză, "Prin Ciolos înşine"? Asta să fie oare chestia aia cu care ni s-a împuiat capul, respectiv "un alt fel de a face politică"? 
P.S. Cele 10 principii ale platformei d-lui Cioloş (vezi aici http://ro100.ro/) sunt corecte din punct de vedere al cetăţeanului român obişnuit. Numai că asta i s-a promis cetăţeanului de fiecare dată înainte de alegeri, iar după acestea ...