vineri, 9 decembrie 2011

Scrisoare deschisa a col.(r.) Mierlici Ion, adresata ministrului Apararii Nationale


vineri, 9 decembrie 2011


Scrisoare deschisa a col.(r.) Mierlici Ion, adresata ministrului Apararii Nationale

Cetatene Gabriel Oprea,


Prin implicarea ta nemijlocita in faradelegea recalcularii pensiilor militare, in calitate de ministru si militar, nu ai facut altceva decat sa dezonorezi acest corp de elita al societatii romanesti, cadrele militare in rezerva si retragere. Esti cinic,fara prejudecata, ne-ai terfelit onoarea si demnitatea, umilindu-ne. Suntem singura Armata din Europa, pe care Comandantul ei Suprem, ministrul sau si prim-ministrul o batjocoresc. Prin acest gest oribil si neconstitutional, ti-ai atras oprobriul celor care au jurat sa apere TARA,chiar cu supremul sacrificiu.



Pana in anul 2005, cand s-a desfiintat unitatea mea, ca urmare a procesului de aderare la N.A.T.O am fost timp de 9 ani comandantul acesteia (U.M 01027 - Baza 2 Instructie Infanterie Piatra Neamt).



Am fost comandant de pluton tancuri, comandant de companie tancuri, ofiter elev Academia Militara, comandant Batalion infanterie, seful cercetaruii Regimentului, loctiitor sef stat major de unitate, sef de stat major de unitate si comandant de unitate militara. In anul 2003, in urma unei inspectii desfasurate de M.Ap.N. in peste 20 de unitati militare, am fost evidentiat ca fiind comandantul celei mai bune U.M. inspectate si asta in Buletinul Informativ al Armatei. In urma sacrificiilor mele si a faptului ca mai presus de toate, am pus indeplinirea ireprosabila a indatoririlor profesionale, acum am ajuns "o epava umana". Sufar de Boala cronica de rinichi stadiu 5D; Nefropatie mixta (urica + diabetica); Diabet zaharat insulinotratat; Hipertensiune arteriala; Anemie secundara ; Guta semireumatoida, reumatism poliarticular si sunt dializat de 3 ori pe saptamana. Ca urmare a acestor diagnostice cumplite, eu in orice moment pot sa decedez asemeni multor colegi pacienti de ai mei.



Ce am inteles de la viata ? Decat ca am fost un idiot, care si-a indeplinit in mod exemplar datoria fata de tara, pe care a iubit-o si o iubeste mai mult decat orice.



Am accesat internetul si am ramas oripilat. Dupa 31 de ani, 7 luni si 4 zile, respectiv 38 de ani cu vechime intregita in slujba Romaniei, primesc o diminuare a pensiei brute cu 834 lei. Dupa aplicarea impozitului si CBLAS, cat imi mai ramane net din pensia recalculata ? Eu cu ce mai traiesc, cand in fiecare luna trebuie sa achit la banci rate in valoare de 1500 lei si sa-mi cumpar foarte multe medicamente ? Eu nu am vrut sa ma pensionez la 51 de ani ( vroiam sa ajung general), dar in alta garnizoana nu mi-au gasit functie pentru gradul meu militar. Voi politicienii mi-ati desfiintat unitatea ( unitate care anul acesta la 1 octombrie, trebuia sa aniverseze 100 de ani de la infiintare) si m-ati obligat sa ma pensionez, ca sa fim primiti in NATO.



Asa consideri tu ca poate trai decent un colonel al ARMATEI ROMANE fost comandant de unitate militara atatia ani, in conditiile in care pensia mea este mai mica decat a unui maistru militar sau subofiter sef de depozit ? Cum recunoasteti voi politicienii de la putere, meritele si studiile unor oameni care au indeplinit functii importante si au avut in subordine pe cei care acum au pensii mai mari ca ei, iar responsabilitatile si studiile acestora au fost net inferioare ?



Ne-ati jefuit pensiile noastre ca sa le mariti la altii si sa creati stare de ura intre categoriile de pensioari militari. Sunteti niste intriganti ordinari. Ce economie faceti voi la buget, cand ati crescut atat de mult pensiile foarte multor indivizi care au huzurit in armata romana si acum ne sfideaza cu pensiile lor nesimtite recalculate la sugestia ta "marele strateg" si a obedientului incompetent Boc?



Acum sunt cu adevarat pensii nesimtite si discrepante mari. Voi nu aveti onoare si demnitate, sunteti niste impostori si parveniti. Ce experienta ai tu in conducerea organismului militar. Esti un tradator al celor care te-au ajutat, cand ti-a fost mai greu. Acum esti pe "cai mari", dar in curand vei fi un nimeni si nu stiu daca vei avea curajul sa te intalnesti cu noi cei multi, pe care i-ai umilit si furat. Pentru ca mi-ai furat din proprietate, voi sesiza organismele internationale si am sa te actionez in judecata . Ai incalcat grav Constituia in loc sa o aperi si nu ai onoare. Eu nu mai am Presedinte, ministru al apararii si prim-ministru. Pentru mine,voi
sunteti calaii care ma condamnati la o moarte cat mai rapida si ma dezonorati.



Sa va fie rusine ticalosilor, puterea voastra este efemera, dar poporul roman si armata sa, vor dainui si o sa va dea curand ce meritati. M-am adresat si lui Basescu, am primit raspuns cu adresa nr.19769 / 26.07.2011, ca Petitia mea a fost trimisa spre solutionare M.Ap.N. si ca atat Administratia Prezidentiala cat si eu primim raspunsul in termenul legal. Din partea mea tot dispretul ! O sa dati socoteala pentru faradelegile comise.
Colonel(rz.) Ion Mierlici - Piatra Neamt



Aceasta este a patra petitie pe care ti-o trimit si conform legii esti obligat sa-mi raspunzi in 30 de zile. Sunt prea ocupati subordonatii tai si de aceea nu raspund la petitii ? De ce nu am primit pana acum noua Decizie de pensie, pentru ca majoritatea pensionarilor militari au primit-o? Esti un mincinos si nu ai onoare. Voi obtine aprobare de la Primaria Capitalei si impreuna cu fostii mei colegi din Piatra Neamt, carora le-ai furat din proprietate prin diminuarea pensiilor, vom manifesta impotriva ta in fata ministerului. Mai avem putina rabdare, dupa care vom reactiona. Sa-ti fi rusine ! Pacat ca ai fost militar. Militarii au onoare, demitate si nu se umilesc pentru ciolan.

Mediafax: România trebuie să-şi pună centura de siguranţă. Ce spune The Economist despre 2012

Efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, accesul dificil la credit şi începerea programului de restituire a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţă un an dificil pentru România în 2012, iar bugetul se bazează pe estimări prea optimiste, potrivit The Economist.

Într-un articol intitulat "Puneţi-vă centura de siguranţă", The Economist discută bugetul României pe 2012, obiectivele guvernului, perspectivele economice şi situaţia sistemului bancar.
"După doi ani de recesiune şi austeritate, românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune. Aşa că anunţul recent că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost primit călduros. Însă optimismul nu are şanse să dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situaţiei dificile din sistemul bancar şi tranşele datorate anul viitor FMI", notează The Economist.
Publicaţia aminteşte câteva dintre măsurile incluse în proiectul de buget pentru 2012, precum îngheţarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, introducerea unei cotizaţii suplimentare în sănătate şi privatizarea unor active ale statului.
"Guvernul speră că, prin astfel de măsuri, va reuşi să reducă deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB în 2011. Însă acest obiectiv depinde de nişte presupuneri cam roz, inclusiv o creştere economică de circa 2% şi o mai bună absorbţie a banilor de la UE", scrie The Economist, adăugând însă că băncile s-ar putea dovedi, în final, cea mai mare problemă a României.
Revista atrage atenţia că 16% din activele din sistem sunt controlate de bănci greceşti, iar autorităţile de la Viena au impus restricţii pe creditarea băncilor austriece în Europa de Est.
O altă "durere de cap" a României este sistemul de sănătate, potrivit The Economist. Pacienţii vor trebui să plătească parţial tratamentul primit, prevedere criticată dur de medici, care ameninţă cu demisia în masă, asemenea celor din Slovacia, scrie publicaţia.
În plus, contribuţiile sociale vor continua să fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile şi chiriile, iar creşterea TVA, adoptată la jumătatea anului trecut, va fi menţinută.
"Birocraţia şi corupţia sunt încă fenomene, iar procedurile din justiţie sunt îndelungate şi inconsistente. Unul dintre cei mai importanţi judecători din ţară, Gabriela Bîrsan, este anchetat pentru acuzaţii de luare de mită în schimbul unor verdicte favorabile", se spune în articol.
În sondaje, aproape jumătate dintre români consideră că criza economica va dura mai mult de trei ani.Două treimi afirmă că au fost afectaţi de tăieri, iar numai 7% aprobă modul în care guvernul a gestionat criza, observă The Economist.
"A te pregăti pentru vremuri tulburi pare reacţia firească", conchide publicaţia.
Sursa: Mediafax

Inpolitics: Inca un tun pedelist in pregatire: Igas vrea sa consolideze sediile Politiei

Țara piere și baba guvernamentală se piaptănă: în plină criză economică, un moment în care fiecare leuț trebuie drămuit cu atenție, ministerul lui Igaș a descoperit că are sediile neconsolidate în țară, astfel că noul buget prevede sume pentru refacerea acestora. O afacere care miroase de la o poștă a contracte pentru firmele de construcții ale pedeliștilor.
Într-un interviu acordat ieri Agerpres, Traian Igaș recunoaște că MAI nu are cel mai fericit buget pentru anul viitor, în schimb anunță că, în cadrul acestuia, a fost prevăzută cheltuiala cu refacerea sediilor inspectoratelor județene, o operațiune care va fi derulată chiar cu prioritate, după cum spune ministrul: ”În cadrul proiectului de buget pe anul 2012 figurează ca priorităţi anumite investiţii, cum ar fi achiziţionarea laboratorului de date genetice pentru Poliţia Română şi consolidarea sediilor la nivelul inspectoratelor judeţene”. De ce este așa o urgență consolidarea în cel mai greu an al crizei a unor clădiri ale Poliției în care s-a lucrat bine mersi pînă acum, iată o întrebare la care numai Igaș poate să răspundă. (B.T.I.)
Sursa: http://www.inpolitics.ro/inca-un-tun-pedelist-in-pregatire-igas-vrea-sa-consolideze-sediile-politiei-art65599.aspx

Inpolitics:”7%” - cel mai bine pastrat secret al lui Traian Basescu


Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, face cîteva dezvăluiri de-a dreptul incendiare legate de scena politică, la loc de cinste figurînd ceea ce ar putea fi numit cel mai bine păstrat secret al lui Traian Băsescu din ultimele 18 luni: șeful statului se zbate sub 10% în sondaje.

De la izbucnirea crizei, institutele de sondare au devenit cam zgîrcite cu publicarea datelor, deși sondaje se fac non-stop, iar o rubrică anume a dispărut, practic, complet: cea care prezintă popularitatea președintelui în exercițiu.
Explicația acestui fenomen a fost furnizată miercuri seara de către reputatul sociolog Alin Teodorescu, în emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV, șeful IMAS dezvăluind că, din ziua de 10 mai 2010 și pînă azi, Băsescu zace prăbușit sub 10%, fără a reuși găsirea soluției miraculoase pentru revenire.

Potrivit lui Teodorescu, din ziua de 10 mai anul trecut, cînd președintele a ieșit la rampă anunțînd măsurile dure anti-criză, pînă la sfîrșitul aceleiași luni, Băsescu a înregistrat cea mai dramatică prăbușire în sondaje din istoria post-decembristă.

”Până atunci, Traian Băsescu avea în jur de 40%, poate de 10 ani, a avut fluctuaţii, normal, de măsurare, dar avea 40-50%, era imbatabil în încrederea publicului. În 10 mai 2010 a ieşit la televiziune seara şi a spus: tai, tai salariile cu 25%, tai pensiile cu 15%. După trei săptămâni am văzut cea mai mare cădere pe care am înregistrat-o noi vreodată unei personalităţi politice. Niciodată n-am văzut aşa ceva - de la 40% încredere şi 35% intenţie de vot pentru PD-L. Traian Băsescu a ajuns la vreo 7, într-o lună, în trei săptămâni. Groaznic, prăbuşire pur şi simplu. Şi PD-L sub 10%, dacă-mi aduc bine aminte” a spus sociologul.

El a mai spus că, ulterior acestui moment,” a început o bătălie formidabilă a lui Traian Băsescu şi a PD-L, să întoarcă, să recîştige încrederea publicului”. Deocamdată PD-L reuşeşte treptat să întoarcă rezultatul, Băsescu nu, a declarat Teodorescu.

De ce PDL reușește, iar Băsescu nu?

Teodorescu explică prin aceea că ”PDL e o structură cu sute, mii de organizaţii, care ajunge în gospodării, nu se bazează numai pe media”, în timp ce președintele ”nu are alt acces decât pe media, nu are cum să comunice cu publicul decât pe mass-media. Plus că, mă rog, unele decizii pe care le-a luat PD-L au satisfăcut cereri publice, de pe agenda publică. Traian Băsescu nu reuşeşte. Nu găseşte cheia recomunicării, recontactării publicului. Nu pot să spun mai mult, că nu ştiu de ce. Deci, nu găseşte calea să comunice din nou cu publicul, aşa cum a făcut-o 10 ani, din 2000 până în 2020”.


Cum a reacționat președintele în fața prăbușirii din sondajele pe care președinția, potrivit aceluiași Tedodorescu, le face constant?

”A negat-o. A negat-o câteva luni şi la un moment dat a devenit conștient, atunci când a văzut manifestări de stradă împotriva lui. Dacă aş fi în locul lui, aş suferi. A fost răsfăţatul publicului român. El şi Stolojan şi Mugur Isărescu au fost trei oameni care au fost răsfăţaţi de public. Orice spuneau, aveau 50% credibilitate”. Acum, orice spune, ”nu reuşeşte să găsească calea de comunicare”.

Sociologul susține că marea eroare a președintelui a fost modul în care a comunicat măsurile de austeritate, lăsînd impresia că actuala criză va fi decontată doar de săraci, nu și de bogați: ”Publicul a interpretat foarte simplu: A, după ce că v-aţi bătut joc de banii ţării, acuma vreţi să ieşiţi numai pe spinarea noastră? Pensionarii şi salariaţii plătesc. De ce? De ce numai noi?”.
Trebuia să ia și de la bogați, a concluzionat Teodorescu, adăugînd că există un sentiment al publicului că a fost nedreptăţit.

O altă dezvăluire a lui Teodorescu, în emisiune, a fost că Băsescu a înregistrat un alt recul, anul trecut, într-un sondaj făcut în noiembrie, după summitul NATO de la Lisabona, cînd președintele Franței, Nicolas Sarkozy, l-a ignorat ostentativ pe omologul său român: ”A contat foarte mult şi s-au făcut măsurători, acea întâlnire total neplăcută, complet neplăcută, dintre Sarkozy şi Băsescu, în care Sarkozy părea că-l ignoră. Oamenii s-au simţit umiliţi”. (Bogdan Tiberiu Iacob)



Către cetățeanul ministru Oprea: Una e în Decizia de pensie, alta e pe site-ul M.Ap.N!

Deși doar cu câteva zile am scris că în tabelul cu situația revizuirii pensiilor militare updatat în 05.12.2011 pe site-ul M.Ap.N. cuantumul pensiei mele nu este același cu cel stabilit prin noua decizie emisă în 10.11.2011, iată că și în tabelul updatat în 08.12.2011 situația se repetă. Să înțeleg că nici decizia emisă în 10.11.2011 nu e calculată bine și urmează să fie iar revizuită? Dacă da, de câte ori se va repeta situația asta? Cetățene ministru Oprea, când aveți de gând să opriți balamucul ăsta?
Cei interesați consulta noutățile publicate de M.Ap.N. la următoarea adresă: http://www.mapn.ro/evenimente/uploads/pdf/20111208_103643_92688e5b7887e4ba6e55601a47b4b8e4.pdf