marți, 12 aprilie 2011

Pe cine avantajează introducerea votului prin corespondenţă


Cît se poate frauda prin intermediul votului prin corespondențǎ?


SIMULARE: CINE ŞI CÂT CÂŞTIGĂ ÎN 2012 DIN INTRODUCEREA VOTULUI PRIN CORESPONDENŢĂ

Unora le strălucesc ochii de bucurie şi speranţă, alţii se încruntă. Chiar dacă mai e un an şi jumătate până la alegerile parlamentare din 2012, iar în sondaje, Opoziţia e pe val, lucrurile sunt de parte de a fi tranşate.

În contextul în care PDL a anunţat că introducerea votului prin corespondenţă este prioritate legislativă, o întrebare simplă macină minţile actorilor politici: cum va influenţa votul această eventuală decizie, în cazul în care acesta va trece prin Parlament?

De aici, încep scenariile.


Mirel Palada
Sociolog, Director executiv CCSB
Articol scris pentru revista Cult

Pentru că a zburat în cosmos, Dumitru Prunariu este decorat de preşedintele Medvedev. Pentru acelaşi motiv, Oprea şi Boc i-au tăiat din pensie!

În luna ianuarie a anului curent imensa majoritate a cetăţenilor români  a aflat cu consternare că d-lui general în rezervă Dumitru Prunariu i-a fost amputată pensia de serviciu cu peste 70% ca urmare a faptului că specialiştii lui Oprea şi Boc au interpretat cum au vrut ei prevederile odioase ale  Legii 119/2010 şi HG 735/2010. Principalul motiv invocat a fost că nu i-au putut găsi documentele care să ateste veniturile obţinute pentru perioada cât s-a pregătit în URSS pentru a deveni apoi primul şi singurul - până acum - român care a zburat în spaţiul cosmic (14-22 mai 1981).
Astăzi, pentru aceeaşi periodă de pregătire şi zbor în spaţiul cosmic, cosmonautul Dumitru Prunariu a fost decorat de către preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, cu medalia pentru "merite în cucerirea spaţiului cosmic", în cadrul ceremoniei desfăşurate la Kremlin cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiul cosmic, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin. Oare cum de ruşii n-au l-au uitat şi nici nu i-au rătăcit documentele cu referire la perioada şi scopul activităţii desfăşurate? Ca să nu mai spunem că alături de Dumitru Prunariu au mai fost decoraţi alţi 14 cosmonauţi proveniţi din alte state decât Rusia (SUA, Japonia, Franţa, Germania, Belgia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia)!

Două modele de ieşire din "recesiune". Care o fi cel corect?

După o săptămână plină de veşti triste, cauzate de modul deplorabil în care se înţelege a se face reforma în domeniul sănătăţii, am avut parte şi de ceva care ne-a făcut să ne mai descreţim frunţile şi privirile încruntate din cauza grijii zilei de mâine. Mă refer în primul rând, bineînţeles la triumful gimnasticii româneşti la recent încheiatul campionat european de gimnastică desfăşurat la Berlin, unde sportivii noştri ne-au făcut să ne simţim din nou mândri că suntem români şi, după ani şi ani de „recesiune” în domeniu, am dovedit din nou că putem fi cei mai buni în acest domeniu.
Cum a fost posibilă această performanţă? Îmi place să cred că în primul rând datorită „punerii omului potrivit la locul potrivit”, a încredinţării managementului acestei discipline sportive specialiştilor români de marcă în domeniu, recunoscuţi şi apreciaţi pe plan mondial. Pentru că talente deosebite am avut dintotdeauna, numai că acestea n-au fost încredinţate de fiecare date spre şlefuire celor care chiar se pricep şi au performat de-a lungul timpului în domeniu, fiind doriţi şi de alte ţări ai căror conducători care au înţeles că sportul de performanţă este unul dintre cei mai buni ambasadori.
 În al doilea rând, tot la sfârşitul săptămânii am avut parte şi de altceva menit „să ne mai binedispună” şi să mai uităm de necazurile de zi cu zi provocate de recesiune şi criza economică, după cum ne-a explicat ulterior protagonistul întâmplării. Un politician care crede că dacă ne arată ce specialist este dumnealui la dans, ne face să uităm replica cinică pe care i-a dat-o unui interlocutor de emisiune TV şi anume că în cazul unui pensionar militar „poate a trecut un îngeraş şi l-a luat” când omul respectiv a decedat în urma a ceea ce a văzut trecut pe talonul de pensie în luna ianuarie 2011.
Două modele de a ieşi din recesiune. Care  să fie însă modelul de urmat?