joi, 17 noiembrie 2011

Puterea renunță la voturi, "aranjându-și" legislație favorabilă!



După ce 3 ani puterea ne-a tot prezentat fel şi fel de variante cu privire la modificarea sistemului electoral, la începutul acestei săptămâni am fost anunţaţi de prim-ministrul Emil Boc că „s-au înţeles” în coaliţie în privinţa alegerilor parlamentare din anul 2012, astfel încât actuala putere să obţină cât mai multe mandate care să le asigure perpetuarea la guvernare.
Astfel, ideile privind Parlamentul unicameral şi numărul de maxim 300 de parlamentari au fost aruncate la coşul de gunoi şi s-a convenit că de la anul vom fi reprezentaţi de 88 de senatori, câte doi de judeţ şi unul pentru fiecare sector al capitalei şi 300 de deputaţi. Însuși președintele Băsescu si-a afirmat îndoielnica dezamăgire fata de propunere, afirmându-si susținerea fata de proiectul de lege depus in parlament de USL. Proiectul USL prevede o reducere semnificativă şi nu una de faţadă care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii.
În total dispreţ faţă de prevederile constituţionale privind reprezentarea cetăţenilor şi conştientă fiind de clasarea pe locul doi în preferinţele electoratului, puterea propune renunţarea totală la votul uninominal în cazul acestei Camere a Parlamentului. Pentru a-şi maximiza numărul de viitori senatori,  adică indiferent pe cine vor vota cetăţenii, puterea actuală va avea, prin acest artificiu electoral, câte un senator din partea aproape a tuturor judeţelor!
Pe de altă parte, nici în cazul deputaţilor nu vom mai avea parte de vot uninominal proporţional ca în 2008, ci de un alt artificiu legislativ care sa-i avantajeze: două treimi fiind aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă treime pe listă de partid, prin compensare. Aceasta „soluție de avarie premeditata” e gândită să permită actualei coaliţii guvernamentale să obţină şi în această Cameră cât mai multe mandate. Totodată, se intenţionează şi scăderea pragului electoral, favorizându-se astfel formaţiunile politice mai mici ale coaliţiei.
Interesant este însă că nu se spune nimic în privinţa locurilor de deputat ce sunt rezervate minorităţilor naţionale, în condiţiile în care ponderea şi influenţa lor cresc fundamental în viitoarea configuraţie propusă a componenţei Parlamentului, ştiut fiind şi că sunt in mod frecvent susținători prin vot ai puterii. Dacă tot se vrea reducerea numărului de parlamentari, este momentul să se gândească si un nou mod de reprezentare a minorităților in Parlament. Numai la noi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale sunt reprezentaţi de doi deputaţi, unul ales în colegiul electoral ca in cazul oricărui cetăţean al ţării şi unul din partea minorităţii naţionale. Această situaţie privind „locuri de drept” pentru unii în Camera Deputaţilor trebuie rezolvată, toţi deputaţii trebuind sa fie aleşi în aceleaşi condiţii.
Dacă asupra acestor aspecte reprezentanţii puterii par a se fi înţeles deja, a mai rămas de soluţionat problema, destul de delicată legislativ, a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Doar că actualului guvern puţin îi pasă că prin aceasta s-ar încălca practicile şi recomandările europene în domeniu şi forțează prevederile constituționale, nesocotește spiritul democratic al alegerilor, dreptul cetăţeanului de a fi edificat, lămurit, de a înţelege exact pentru ce votează. In același timp, se încalcă dreptul cetăţenilor, alegătorilor şi candidaţilor de a face o campanie electorală ţintită pe funcţia şi pe calitatea pe care candidează fiecare.
Numai că dacă guvernul îşi va angaja răspunderea pe astfel de proiecte de lege – aşa cum a lăsat să se înţeleagă că va proceda până la sfârşitul acestui an -, USL va depune moţiune de cenzură, pentru a apăra si așa destul de șubrezita democraţie românească!