marți, 17 ianuarie 2012

CRAIOVA - SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE: Consiliere juridica FACIAS

CRAIOVA - SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE: Consiliere juridica FACIAS: FACIAS acordă consiliere juridică protestatarilor paşnici January 16, 2012 Abuzuri, Administraţie Mii de cetăţeni români s-au...

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE - PAGINA CENTRALA: Convocare miting

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE - PAGINA CENTRALA: Convocare miting: SCMD va participa la miting, in Piata Universitatii, joi, 19.01.2012, orele 17.00 In baza hotararii Comitetului Director din seara z...

Jandarmi violenți, autoritățile cer indulgență. Sunteți de acord?

Două cazuri din multitudinea de violențe neprovocate săvârșite de jandarmi. Doar două, cine vrea mai mult poate  viziona înregistrările posturilor tv, dacă nu a avut timp să le urmărească transmisiile în direct. 
Ce au făcut jandarmii implicați în cele două cazuri face obiectul prevederilor Codului Penal. A auzit cineva că s-a sesizat Parchetul pentru a ancheta cazurile respective? Comandanții Jandarmeriei Române au deschis vreo anchetă internă? Din comunicatele transmise de oficialii MAI nu rezultă nimic în acest sens, ba chiar au avut nesimțirea să ne ceară să manifestăm indulgență în cazurile de "victime colaterale", așa cum le-au caracterizat în conferința de presă din 16.01.2012 ("Din evaluarea făcută la MAI, reiese că jandarmeria a intervenit legal și corect, ne pare rău că s-au înregistrat incidente și că au existat  victime colaterale", a raspuns secretarul de stat Liviu Dascălu la întrebările jurnaliștilor)!
Dumneavoastră, cetățeni români egali în fața legii conform Constituției, sunteți de acord să se manifeste indulgență în cazurile de infracțiuni săvârșite de jandarmi? Eu unul, ca fost militar de carieră, NU!
Get Adobe Flash player


Victima colaterala la protestele de duminica seara, in fata spitalului Coltea. Un barbat a fost prins in actiunea de "curatare" a trotuarului din fata spitalului de catre jandarmi, acestuia fiindu-i rupt piciorul drept in doua locuri (fractura de tibie si peroneu). In urma socului, omul a ajuns sa-si tina laba piciorului in mana, pana la sosirea SMURD-ului. Victima a declarat, printre urlete de durere, ca nu se afla in locatia respectiva ca sa protesteze, ci pur si simplu se deplasa spre masina personala, parcata in apropiere, pentru a o muta din calea manifestantilor. Un alt barbat si-a riscat pielea si a intrat in grupul de jandarmi urland "Lasati-l, ca-l omorati! lasati-ma sa-l scot de acolo!". In cele din urma a reusit sa-l scoata din ghearele oamenilor legii si sa-l traga spre mijlocul carosabilului, langa grupul de jurnalisti. Barbatul a fost dus de urgenta la spital.

Un bătrân în vârstă de 68 de ani, din Teleorman, a fost snopit în bătaie de către jandarmii furioşi din Piaţa Universităţii. Bătrânul a fost înfăşcat de doi jandarmi care l-au lovit cu pumnii şi bastoanele în cap. În învălmăşeala creată pe moment, bătrânul plin de sânge a reuşit să scape din mâinile jandarmilor. Jurnalul Naţional vă prezintă în exclusivitate imagini cu bătrânul bătut cu bestialitate de jandarmi, dar şi convingerile omului pentru care a venit la Bucureşti să protesteze.
Sâmbătă dimineaţa, bătrânul Anghel C. Marin în vârstă de 68 de ani gospodărea prin ograda sa din satul Zimnicele, din Teleorman. Tocmai terminase de dat mâncarea la orătăniile din ogradă, când a auzit un zvon legat de protestele de la Bucureşti. A intrat pe furiş în casă, şi-a luat documentele, banii şi o agendă plină ochi cu poeme scrise la coada celor 54 de vaci şi vreo 55 de capre pe care le are în ogradă. “Când ies cu ele la păscut, îmi iau agenda şi scriu poezii. Când ajung acasă, le recitesc şi le modifc câş după alţi autori”, recunoaşte cu zâmbetul pe buze bătrânul. A ieşit pe ascuns din casă pentru ca nu cumva cei doi băieţi ai săi să îl întoarcă din drum. Din Zimnicea s-a suit în primul autocar de Bucureşti. Cu agenda şi documentele ascunse în pantaloni ca să nu le piardă, bătrânul a ajuns  pe la orele 15.00 în Piaţa Universităţii. Întrebat de ce a venit tocmai în Bucureşti să protesteze, bătrânul a răspuns promt şi mândru: “Am venit ca să trăiţi voi tinerii mai bine. Mor pentru tineretul ăsta, dă-mă dracu’! Eu mi-am trăit viaţa.”
La Universitate, Anghel C. Marin s-a postat în primele rânduri gata oricând să rupă baricada ridicată de jandarmi la kilometrul Zero. Mic de statură, cu mâinile pline de bătături, vorbăreţ şi tot timpul pus pe glume deocheate, bătrânul Marin era îmbrăcat simplu, iar pe cap purta o cuşmă trasă pe frunte.
Dar, de-a lungul zilei spiritele s-au tot încins, iar după fiecare ciocnire nea Marin recita poeme din agenda sa. “De două ori m-au alergat jandarmii. Dar am scăpat. Am început să strigăm - Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă...” până când doi vlăjgani de la Jandarmerie au pus mâna pe el şi l-au extras din mulţime. “Mi-au dat cu pulanul, cu pumnul. Eu mai ştiu cu ce au dat… La un moment dat am reuşit să scap din mâna lor şi am fugit să nu îmi rupă vreo coastă. M-au periat bine, dar am scăpat”, povesteşte victorios nea Marin, care din când în când îşi mângâia umflăturile din zona capului şi a umerilor săi obosiţi de muncă.
Puţin după orele 24.00 protestatarii au fost împrăştiaţi de scutieri. Nea Marin încă nu se lăsa dus din zona Pieţei Universitaţii pentru că, înainte de a fi bătut, auzise nişte zvonuri cum că protestatarii din mai multe judeţe se îndreaptă către Bucureşti. El îi aştepta pe cei de la Craiova, care urmau să ajungă în câteva ore. Zvonuri asemănătoare auzise şi în urmă cu 22 de ani, când a participat la schimbarea regimului comunist. Atunci, manifestanţii din Bucureşti primiseră un ajutor nesperat de la românii din judeţele apropiate, care au susţinut Revoluţia. Dar, în cazul în care nu vor apărea nea Marin se gândea să îşi tragă sufletul şi să îşi aline rănile dureroase peste noapte la o gazdă din oraş.
După ce şi-a relatat pe scurt povestea, nea Marin a fentat un grup de jandarmi şi a dispărut în noapte, în speranţa că va mai apuca o nouă zi să lupte cu sistemul. În Piaţa Universităţii trotuarele au fost umplute de măturători pentru a strânge praful şi urmele lăsate de manifestanţi.

Get Adobe Flash player