miercuri, 12 octombrie 2016

Rămâne UNPR fără candidaţi?

Ieri, PMP a depus la BEC listele de susţinători pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. Întrebarea care se pune este pentru ai cui candidaţi au fost strânse aceste semnături, atâta timp cât fuziunea dintre fostul PMP şi UNPR este suspendată până la soluţionarea apelului declarat împotriva Hotararii nr 115 DEC/P/2016 din 19.09.2016 a Tribunalului Bucuresti ( vezi aici situaţia dosarului la zi http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000715633&id_inst=3 ). Aşadar, dacă apelul nu este soluţionat favorabil fuziunii, listele de semnături vor fi contabilizate doar pentru candidaţi din fostul PMP, cei de la UNPR fiind lăsaţi astfel fără candidaţi. Pentru că este aproape imposibil să reuşească să mai strângă numărul minim de semnături în intervalul de timp  extrem de scurt rămas până la data limită de depunere a candidaturilor. Oricum, in acest moment legal este ca listele de candidaţi pentru diaspora - termenul de depunere a lor expiră azi 12.10.2016 - să fie depuse separat de fostul PMP şi separat de UNPR, fuziunea lor neproducând încă efecte juridice.

Indiscret în Oltenia: Partidul prezidenţial, devenit „entitate neidentificabilă” în hotărârile BEC












OMUL LUI BĂSESCU A SUPRAVIEŢUIT ÎN BEJ DOLJ NUMAI TREI ZILE

Partidul prezidenţial, devenit „entitate neidentificabilă” în hotărârile BEC

Rateu demn de vremurile legendarului Gelu Vişan pentru PMP, în debutul sezonului electoral. Partidul lui Băsescu a rămas fără reprezentant în biroul electoral de circumscripţie în urma unei decizii a BEC. Asta după ce forul naţional a fost sesizat că fuziunea PMP – UNPR nu a fost ratificată definitiv de tribunal, iar reprezentanţii lui Băsescu au semnat şi ştampilat la două mâini adresa către BEJ.
de Nicuşor Fota

BEJ Dolj a fost completat cu reprezentanţii partidelor parlamentare în data de 6 octombrie, potrivit procesului-verbal întocmit atunci fiind admişi în forul judeţean reprezentanţii PSD, PNL, UDMR, ALDE şi UNPR. „Se completează Biroul Electoral de Circumscripfie nr. 17 DOLJ cu următorii membri, reprezentanţi ai partidelor politice/alianţelor politice care au grup parlamentar propriu în cel puţin una dintre Camerele Parlamentului: Dl Alexandru Simion desemnat de PSD, Dl Cosmin Mitrică desemnat de PNL, Dna Camelia Costinaş desemnată de ALDE, Dna Ionela Zamfirescu desemnată de UNPR, Dl Marian Ovidiu Roşca desemnat de UDMR”, se arată în documentul care a avut o viaţă de numai patru zile.
Problema pleacă de la statutul deocamdată incert al PMP. Vechiul PMP nu avea grup parlamentar, însă a dobândit unul prin fuziunea cu UNPR. Numai că mai sus pomenita fuziune nu e încă bătută în cuie din punct de vedere juridic, până nu se pronunţă definitiv Tribunalul Bucureşti. Confuzia de la centru s-a transmis la judeţ, unde PMP a trimis la BEJ o adresă prin care îşi desemna reprezentantul, semnată şi ştampilată de reprezentanţii ambelor partide.

PMP – „entitate neidentificabilă”
Ideea a fost admisă de BEJ, care a cooptat-o pe Ionela Zamfirescu ca reprezentant al UNPR – singurul dintre partidele fuzionate care are la această oră grup parlamentar, dar a generat o contestaţie depusă de PSD la Biroul Electoral Central. „În motivarea contestaţiei se arată, în esenţă, că la BECJ nr. 17 Dolj a fost înregistrată o adresă din partea unei entităţi neidentificabile, care făcea referire la o fuziune, nu are înscris antetul sau alte elemente cu partea îndreptăţită să comunice, din text nu reiese în fapt cine este comunicatorul, ci doar menţiuni inexacte, are înscrise semnăturile unor persoane neidentificabile ca reprezentanţi cu nume/prenume/funcţii ale persoanelor care semnează şi are ştampila unor partide despre care nu se ştie de unde provin, respectiv nivel naţional sau local, sau dacă acestea sunt legale, nefiind identificat în mod clar dacă PMP sau UNPR a desemnat un reprezentant în BECJ nr. 17 Dolj. De asemenea, contestatorul mai arată că, din informaţiile înscrise pe site-ul Tribunalului Bucureşti, la dosarul 28715/3/2016 împotriva Hotărârii nr. 115DECP/2016/19.09.2016 a fost făcut apel la data de 4.10.2016, iar fuziunea dintre PMP şi UNPR a fost suspendată până la soluţionarea apelului”, se arată în decizia formulată ulterior de BEC.

Adresa PMP-UNPR, fără efecte juridice
Biroul Electoral Central a admis contestaţia PSD, considerând că adresa dublu ştampilată de PMP şi UNPR nu poate fi acceptată. „Faţă de dispoziţiile legale menţionate se constată că documentul semnat şi ştampilat atât de PMP, cât şi de UNPR, „care în baza congreselor comune din 20 iulie 2016 au hotărât fuziunea prin absorbţie a UNPR de către PMP”, nu poate fi luat în considerare la completarea biroului electoral de circumscripţie, demersul comun al celor două formaţiuni politice neavând efecte juridice în lipsa constituirii unei forme asociative prevăzute de lege (...) Admite contestaţia formulată de Partidul Social Democrat împotriva procesului-verbal nr. 4 din 6.10.2016 încheiat de Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 17 Dolj. Anulează procesul-verbal nr. 4/6.10.2016 şi dispune ca Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 17 Dolj să încheie un nou proces-verbal de completare a acestuia, fără a fi luată în considerare adresa comună a PMP şi UNPR prin care a fost desemnată doamna Zamfirescu Ionela”, se arată în documentul emis de BEC pe 10 octombrie. BEJ Dolj s-a şi executat, o zi mai târziu, când a întocmit un nou proces-verbal de completare, din care a fost exclusă reprezentanta UNPR-PMP. PMP va mai avea şansa unui reprezentant în BEJ, probabil prin tragere la sorţi, abia după rămânerea definitivă a candidaturilor, dacă reuşeşte să-şi bată în cuie fuziunea la tribunal până atunci.
Sursa:http://www.indiscret.ro/articol-partidul-prezidential-devenit-entitate-neidentificabila-in-hotararile-bec-#.V_3M1jchNYg.facebook SPECIAL | NUMARUL 566 | 12 Octombrie 2016