joi, 2 august 2012

Deşi eşti mort şi "radiat" din listele electorale, eşti numărat în continuare. Aşa prevede procedura de "radiere" folosită şi în prezent!

CCR a stabilit că trebuie verificate listele electorale permante, astfel încât să se poată stabili care este cvorumul legal pentru validarea/invalidarea referendumului din 29.07.2012. Atrag atenţia asupra unui aspect tehnic despre care puţini din USL şi implicit guvernul au cunoştinţă şi care trebuie reglementat de urgenţă, astfel încât persoanele decedate la data de 10.07.2012 (data limită la care trebuiau actualizate listele electorale permanente de către primari şi serviciile de evidenţă a populaţiei, conform art. 17 alin (2) din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare) să fie cu adevărat radiate din listele electorale:
Deşi HG nr. 758 din 30 decembrie 1993 pentru aprobarea Metodologiei privind intocmirea si eliberarea cartilor de alegator a fost abrogată prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr.63 din 26 mai 2000 privind modificarea şi completarea Legii nr.68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, modificarea Legii nr.69/1992 pentru alegerea Preşedintelui României şi modificarea şi completarea Legii nr.70/1991 privind alegerile locale - legi anulate şi ele ulterior, în prezent aplicându-se prevederile Legii 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare -, radierea din listele electorale permanente a persoanelor decedate se face tot conform prevederilor art 9 din HG 758/1993, adică astfel:

9. Radierea din listele electorale permanente a unor persoane se face in urmatoarele situatii: 

a) in caz de deces, pe baza comunicarii serviciului public local unde s-a inregistrat decesul. Comunicarea se face in termen de 24 de ore; 
b) in cazul persoanelor care si-au pierdut cetatenia romana, pe baza comunicarii Ministerului Justitiei; 
c) in cazul persoanelor care au pierdut drepturile electorale, pe baza comunicarii facute din oficiu de catre instanta de judecata. 
Radierea consta in bararea pozitiei respective cu o linie orizontala si se efectueaza cu pasta sau cerneala albastra si nu conduce la schimbarea numarului curent. La rubrica "Mentiuni" se va trece motivul radierii si numarul actului constatator, astfel: "decedat, certificat nr............/1993". (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=14198)

Până cînd nu se anulează expres această formulă de "radiere", persoanele decedate vor figura în continuare pe listele electorale permanente, cu număr de ordine şi luate în calcul la stabilirea numărului de persoane înscrise în liste, număr care se trece apoi în procesul-verbal de constatare a rezultatelor votării încheiat la fiecare secţie de votare! Dacă tot se face verificarea tuturor listelor, guvernul ar trebui să emită o HG prin care în urma radierii persoanele decedate să nu mai apară deloc în liste. Altfel, acestea vor fi numărate în continuare şi luate în calcul la stabilirea cvorumului. Cine nu crede, să consulte listele folosite în 29 iulie 2012 şi o să vadă că sunt pline de radieri făcute conform HG 758/1993.