marți, 29 noiembrie 2016

De când până când preşedintele face "curăţenie politică"?

I-am făcut campanie d-lui Iohannis, l-am votat, dar nu mi-am închipuit că devenit preşedintele României va ajunge să se ocupe de "curăţenie politică". Pentru că asta ne spuse mai acu vreo două ore domnul Iohannis că face, în baza unor cutume care cică stau la baza statului de drept. Unde o fi citit dumnealui prin Constituţie chestia asta cu cutumele, Dumnezeu ştie. În Constituţia pe care a depus jurământul  domnul preşedinte, la art. 2 alin (5) scrie doar că "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie"! Pe de altă parte, asumarea deschisă a acestei "curăţenii politice" contravine rolului de mediere al preşedintelui, atribuţie scrisă negru pe alb la art. 80 alin (2) din aceeaşi Constituţie. O astfel de declaraţie aduce mai mult cu vestita "ascuţire a luptei de clasă", domnule preşedinte! 
O merge chestia asta cu "cutumele" în alte ţări (din câte ştiu, în sistemul politic britanic ), dar nu şi la noi. Mai ales că în ce ne priveşte, aceste "cutume" ne-au adus numai necazuri, prin Parlament mai ales, chestie ştiută de toată lumea preocupată cât de cât de politica dâmboviţeană, fiind interpretată şi folosită de fapt ca o înţelegere de tip mafiot pentru rezolvarea intereselor personale ale aleşilor.
Iată însă exact ce declară preşedintele, răspunzând întrebării unei ziariste dupa şedinţa CSAŢ:

- Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate, doar ca aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii.
- Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti. " (Sursa: http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/klaus-iohannis-declaratii-dupa-sedinta-csat-live-1444957)
foto: acasa.ro