miercuri, 9 mai 2012

Gradul, ce preț a avut gradul?


La audierea din comisiile de apărare, Dobriţoiu a mai afirmat că doreşte modificarea statutului cadrelor militare, arătând că unii generali au fost avansaţi în acelaşi an, unii cu 2-3 grade şi că această situaţie este de "neconceput".
"Este o problemă care mă preocupă, pentru că la nivelul cadrelor miliatre în rezervă s-a creat o stare de nemulţumire generalizată. Sunt oameni care au ieşit în pensie cu un anumit grad şi cadrau la anumite unităţi în funcţie de experienţa lor. Tot acest proces de pregătire a rezervei a fost dat peste cap de avansările cu anumite conotaţii", a mai spus Dobriţoiu.
El a adăugat că "statutul trebuie să pună în ordine competenţele, experienţa, astfel încât să fie stimulat spiritul de corp".
Pentru mine, dl. general (r) Dobrițoiu n-a spus o noutate în această privință, ci consecvență în atitudine și concepții, afirmațiile de mai sus fiind făcute de fiecare dată când s-a aflat în vizită în județul Dolj, participând fie la acțiuni ale Filialei Craiova a SCMD, fie ale PNL sau USL. Domnia sa a afirmat explicit că dacă va deveni ministrul apărării naționale, se vor lua măsurile legale în cazul tuturor celor care au primit grade militare fără a se respecta prevederile Legii privind Statutul cadrelor militare.
Acționați în consecință, domnule ministru și vă veți bucura de respectul tuturor militarilor în rezervă onești, umiliți și transformați în asistați sociali însă de predecesorul dumneavoastră, renumitul "Prince of Pensii", care, întrebat fiind de un reporter pentru ce a primit a 4-a stea de general, a răspuns sec că nu știe și despre aceasta ar trebui întrebat Băsescu. Faceți publică lista cu toate înaintările în grad ilegale și degradații pe impostori! Faceți publice oficial și motivațiile pentru care s-au făcut aceste avansări ilegale, chiar dacă știm toți că la bază a stat doar interesul politic. Faceți publică și lista tuturor politicienilor cărora li s-a acordat statutul de cadru militar în rezervă, că ne-am săturat de primari, parlamentari sau consilieri locali deveniți peste noapte, hodoronc-tronc, colonei, maiori sau generali, fără ca armata să aibă nevoie de serviciile sau competența acestora. Cereți DGIA să vă documenteze fiecare caz dubios de avansare în grad și cu ce preț s-a făcut aceasta! 

Raul Dăncuță: A început debarasarea la MApN?

A început debarasarea la MapN?
De pe 8 mai 2012 noul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, îşi începe mandatul. O provocare pentru cel care a fost zeci de ani în slujba ţării îmbrăcând haina militară. Provocarea e cu atât mai mare cu cât el îi succede unui fost ministru care s-a slujit de ArmatA României  pentru a parveni politic, şi numai.
Nicicând instituţia militară nu a fost atât de agresată – la propriu şi la figurat  – de asaltul politrucilor ca în mandatul ultimului ministru, Oprea. Un soi de politruc-militar-om de afaceri şi, – zice el – profesor universitar!
Nici nu e de mirare că instituţia militară a ajuns atât de jos ca imagine publică! Iar dacă aruncăm o privire  personajelor care au girat mandatul “ministrului” Oprea – mă refer aici la  şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice, şefa de la Direcţia Financiar-Contabilă şi şeful de la Comandamentul Logistic Întrunit, “ putem constata cum, cei trei”, prin slugărnicie şi obedienţă au favorizat o acţiune devastatoare asupra imaginii Armatei.
Aceşti indivizi sunt imaginea perfectă a carieristului, aflat în slujba altui /sau altor carieşti,  capabil să subjuge orice interes de grup în scop personal.
Se încheie astfel o etapă în care rezerva Armatei a fost batjocorită prin promisiuni şi minciuni. Se încheie o etapă în care haina militară a devenit ţinută de campanii electorale, o etapă în care gradele militare au fost traficate în folosul unei clientele amăgite politic.
Ia sfârşit o etapă în care mijloacele de informare ale Armatei vor trebui să iasă din mlaştina în care au fost vârâte şi să se debaraseze de meteahna de a-şi lăuda “şeful” pentru orice inepţie debitată. E timpul să informeze. Aceasta, în contextul în care societatea civilă se întreabă tot mai mult, dacă nu cumva Armata a devenit un instrument politic în mâna oricărui vântură-vorbe, aciuat aiurea prin clădirea din Dealul Arsenalului.
Se încheie o etapă în care Direcţia Financiar-Contabilă s-a lăsat călcată în picioare de un ministru prea puţin mobilat intelectual şi care şi-a închipuit că încărcarea sacilor de cartofi în camioane militare e totuna cu recalcularea-revizuirea-reajustarea unor pensii militare a unor oameni care habar nu aveau ce se întâmplă cu soarta lor. E timpul ca profesioniştii din DFC să-şi reia locul, iar impostorii să plece la partidul “interesului naţional” (măcar de ar fi aşa respectivul partid…). Prea multe destine au fost afectate de incompetenţa unor funcţionari.
A venit vremea ca slugile -  mă refer aici la cei cu un astfel de profil moral, de slugă – să plece. Să sperăm că deviza lătrată de ministrul care şi-a vizitat o singură dată militarii în Afganistan, “noi nu lăsăm pe nimeni în urmă” să fie aplicată. Adică, lichele să-şi urmeze şeful! Să plece la partidul pe care, cu voie sau fără de voie, l-au servit.
E timpul ca bunurile Armatei să rămână ale Armatei, să nu mai fie traficate în scop politic. Ştie cineva câte locuinţe s-au construit pe zecile de terenuri cedate de prea-mărinimosul ministru prietenilor de partid şi de stat?  Nu cumva a costat prea mult “re-evaluarea” ministrului?
Mă opresc aici. Deşi mi-e greu. Am căutat prea mult printre ştirile privind NATO sau UE căteva date privind activitatea ministrului la reuniunile miniştrilor Apărării din ţările aliate. Pur şi simplu nu a participat! A jignit astfel Aliaţii şi a murdărit imaginea Armatei României ca aliat mândru şi competent. Au fost poate prea importante zborurile electorale şi vizitele în cantinele ticsite de militari aduşi cu forţa la ciudatele  reuniuni “de partid şi de stat”.
Sper din tot sufletul ca astfel de metehne să dispară.
Sper şi îmi doresc ca Armată să fie lăsată în pace să-şi îndeplinească misiunea în faţa poporului pe care-l serveşte. Militarii ştiu ce au de făcut. Ei trebuie doar să fie lăsa-ţi să-şi facă meseria. Meseria, nu treaba!
Imi pun speranţe în onoarea noului ministru şi măsurile asumate prin noul program de guvernare.
E timpul ca Armata să-şi reia locul mândru în mijlocul societăţii civile!
Mult succes noului ministru!
În loc de încheiere:
Echipa InfoMondo Militar îşi asigură cititorii că vom fi cel puţin tot atât de atenţi la acţiunile noii echipe instalate la MapN, ca şi asupra celei plecate, şi vom continua să vă informăm  cu cât mai multă obiectivitate şi în timp cât mai oportun.
08 mai 2012-05-08
Raul-Ciprian Dăncuţă, InfoMondo Militar
Sursa:http://militar.infomondo.ro/actualitate/a-inceput-debarasarea-la-mapn.html