sâmbătă, 25 septembrie 2010

Felicitări, domnule deputat PNL Ionuţ Stroe!

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 21 septembrie 2010
Ionuţ-Marian Stroe - declaraţie politică cu tema "Câtă încredere mai au militarii activi şi în rezervă în clasa politică?"
Domnul Ionuţ-Marian Stroe:
"Câtă încredere mai au militarii activi şi în rezervă în clasa politică?"
Zilele trecute, mai precis în data de 15 septembrie 2010, s-a votat proiectul legii unitare a pensiilor, act juridic care afectează destinele a milioane de cetăţeni români. Nu o să abordez aspectele referitoare la modul în care s-a votat - au fost reacţii virulente ale mass-media şi colegilor din opoziţie privind fraudarea votului pe articole şi a votului final -, aşa că mă voi referi la felul în care a fost perceput acest document juridic de către pensionarii militari.
Peste 200 de militari în rezervă au protestat, duminică 19 septembrie, la o comemorare care a avut loc la Monumentul Eroilor din Păuliş, judeţul Arad, aceştia fiind nemulţumiţi de noua Lege a pensiilor care prevede trecerea militarilor în sistemul public de pensii. Este pentru prima dată - cel puţin după 1989, din câte cunosc - când la o festivitate de comemorare a eroilor militari, rezerviştii militari care participă organizează proteste. Cine are curiozitatea, îl rog să se documenteze pe internet cu privire şi la viitoarele acţiuni de protest preconizate a se organiza de către organizaţiile sindicale ale pensionarilor militari - mai ales pentru data de 25 octombrie - şi o să aibă la ce medita.
Oare ce să îi fi nemulţumit în ultima vreme încât să ajungă la astfel de forme de manifestare tocmai cei care toată viaţa au fost educaţi să asculte şi să execute ordinele comandanţilor şi şefilor? Nu cumva dispreţul cu care sunt trataţi în prezent şi faptul că nu se mai ţine cont de privaţiunile pe care le-au suportat de-a lungul întregii cariere militare? Nu cumva oare faptul că au fost făcuţi nesimţiţi, că trăiesc pe spinarea poporului nebugetar? Când au fost scoşi la pensie, unii chiar la 38 de ani şi câteva luni - imediat cum au făcut 20 de ani vechime incluzându-se în aceştia şi şcoala militară pentru a scăpa mai repede de ei -, pentru a se respecta programul de reducere a efectivelor militare în vederea aderării la NATO, i-aţi auzit protestând? Au plecat în viaţa civilă, cu speranţa că se vor respecta prevederile legale privitoare la reintegrarea lor cu prioritare în muncă şi că vor fi în continuare folositori societăţii, pentru ca după scurt timp să se trezească că li se interzice să mai muncească în sistemul bugetar dacă au pensia mai mare decât salariul mediu brut pe economie! Când a fost clasa politică corectă cu militarii României? Când a aliniat pensiile militare la legislaţia din statele membre NATO sau acum, când se caută fel şi fel de metode de a le diminua şi de a deveni astfel unicat în domeniul legislaţiei pensiilor militare? După ce în urmă cu câteva luni se anunţa că dacă se va aproba proiectul Legii unitare a pensiilor - adică cel votat în 15 septembrie 2010 - pensiile militare vor scădea cu 20-70 %, recent, ministrul apărării anunţa că pensiile militare vor creşte în urma recalculării pe baza legii 119/2010. Acum ne întoarcem la situaţia iniţială, de dinaintea promulgării legii 119/2010. Ce să mai înţeleagă pensionarii militari? Vă daţi seama câte drame s-au născut din aceste inconsecvenţe ale celor care le conduc destinele? Ca să nu mai vorbim de faptul că s-a stabilit prin lege să ceară practic singuri recalcularea, adică reducerea pensiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu