sâmbătă, 26 martie 2011

Cine sunt totuşi "rebelii" din Libia?

La începutul conflictului, Gaddafi ne-a spus că rebelii fac parte din Al-Qaeda. Toţi comentatorii şi analiştii care s-au perindat pe la posturile de televiziune româneşti l-au luat în râs. Pentru ca azi să apară ştirea care îl confirmă. Oare acesta să fi fost motivul real pentru care Băsescu să fi fost iniţial în dezacord cu Sarkozy? Să ne aducem aminte că iniţial şi Obama a avut reţineri, ulterior anunţându-se că a fost convins de secretarul de stat Clinton să fie de acord cu intervenţia împotriva Libiei.
Rămâne de văzut dacă viitorul va confirma această ştire, dar înclin să cred că acesta este adevărul. Dacă aşa va fi, se va pune din nou întrebarea: Cât adevăr stă la baza luptei internaţionale împotriva terorismului, atâta timp cât lupţi cot la cot cu Al-Qaeda când ai anumite interese?


Declaraţia vine după ce preşedintele statului vecin Libiei, Chad, a făcut dezvăluirea că luptătorii Al Qaeda din rândurile rebelilor libieni au furat de la aceştia arme sofisticate pe care le-au scos din ţară şi le-au dus în adăposturile lor.Liderul rebelilor libieni, Abdel-Hakim al-Hasidi, a recunoscut pentru publicaţia italiană "Il Sole 24 Ore" că are luptători Al Qaeda, care au fost în prima linie împotriva forţelor aliate atât în Irak, cât şi în Afganistan. De altfel şi el a luptat "împotriva invaziei" acestora în Afganistan, înainte de a fi capturat în 2002, în Peshawar, în Pakistan. A fost ulterior dat pe mâna americanilor şi închis în Libia până în 2008. Surse guvernamentale britanice şi americane, citate de telegraph.co.uk, afirmă că al-Hasidi a fost membru al "Lybian Islamic Fighting Group", care a ucis sute de militari libieni în atacuri de gherilă date în 1995 şi 1996 în jurul oraşelor Benghazi şi Derna.

Despre luptătorii Al Qaeda pe care îi are în rândurile trupelor sale care luptă împotriva lui Gaddafi, liderul rebelilor libieni spune că sunt nişte "buni musulmani şi luptă împotriva invadatorului". Declaraţia sa vine după ce şeful statului Chad, Deby Itno, a afirmat că luptătorii Al Qaeda au furat ca-n codru de la aliaţii lor, rebelii libieni, arme sofisticate, inclusiv rachete, pe care le-au scos din ţară şi le-au pus la păstrare pentru operaţiuni viitoare în adăposturile lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu