vineri, 1 aprilie 2011

31 martie 2011 Comunicat de presă al deputatului Ionuţ Stroe

31 martie 2011

Comunicat de presă

A venit şi ziua cea mare, ziua în care guvernul Boc trâmbiţează sus şi tare că România iese oficial din recesiune. Că iniţial l-a luat gura pe dinainte şi a confundat termenul de recesiune cu cel de criză economică, nu mai contează acum. Azi e ora bilanţului, triumfalist în imaginaţia guvernului, dezastruos din punct de vedere al cetăţeanului de rând. Statistic, după peste 900 de zile de criză economică, de la o creştere economică de 7,1% am încheiat anul 2010 sub linia de plutire, cu un minus de 1,3%. Peste 400000 de firme au dispărut de pe piaţă, datorită tsunami-ului economic aplicat de guvern. S-au pierdut sute de mii de locuri de muncă, dar, culmea, ni se spune că şomajul a scăzut. Alimentele s-au scumpit galopant, inflaţia s-a apropiat de 8%. Asta da performanţă economică şi financiară conform logicii guvernului! Demnă de a fi menţionată ca model în cărţile de economie.
Pentru această performanţă, guvernul a transpirat din greu, zi şi noapte. Că nu-i uşor să reuşeşti să obţii împrumuturi de peste 20 miliarde de euro de la finanţatori externi, ba minţindu-i statistic, ba „milogindu-se să-l mai păsuiască” cu îndeplinirea angajamentelor conform termenelor asumate. Dar ca un făcut, guvernul tot a greşit calculele în privinţa necesarului de monetar şi a fost nevoit să apeleze şi la seifurile instituţiilor bancare autohtone, dar şi la buzunarele cetăţenilor, pe care le-a scurtat ba cu 25% în cazul bugetarilor, ba cu 5,5% în cazul celor care au pensii mai mari de colosala sumă de 740 de lei. Ce dacă în sistemul public de sănătate se moare cu zile, guvernul a luat măsuri de remediere a situaţiei, încurajând mersul pe jos prin scumpirea cu de la sine putere a preţului carburanţilor. Dar tot n-a fost de ajuns, aşa că pentru a încuraja consumul, ne-a mai cadorisit şi cu creşterea TVA de la 19 la 24%. Atât de mult a crescut consumul, că s-a ajuns ca în fiecare zi agenţii economici să fie nevoiţi să dea gratuit încă un produs alături de cel vândut.
Dar, nu-i aşa, guvernul a făcut doar „ce trebuia pentru România şi români”. Şi pentru a le asigura acest deziderat, în cel mai transparent mod i-a încurajat oficial să iasă pe cale naturală din sistem. Aşa îşi vor găsi liniştea şi vor scăpa de stresul zilnic.
E zi mare azi, zi festivă. Mare minune să nu vedem vreun banchet sau vreo recepţie pe la guvern, pentru sărbătorirea evenimentului. Doar o ducem atât de bine, că de mâine plătim energia electrică cu 4,5% mai mult. Şi urmează creşterea preţului la gaze şi eliminarea subvenţiei pentru căldură şi şi şi ….

Deputat Ionuţ Stroe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu