joi, 4 august 2011

Cum poate avea PD-L cei mai mulți parlamentari la viitoarele alegeri

„Nu sunt un adept al soluţiei şi aş trimite înapoi legea la parlament“, a spus Băsescu, cu referire la revenirea la sistemul votului de listă. „Trebuie făcut pasul mai departe să avem un uninominal real, nu compensat“, a susţinut el alaltăieri seară la TV.
Sigur că nu poate fi de acord, pentru că nici în varianta asta partidul portocaliu nu ar obține un număr de parlamentari mulțumitor, conform sondajelor. 
Așa că ce i-ar mai rămâne lui Băsescu să pună la cale pentru a-i mai asigura cuplului Boc-Udrea încă 4 ani de guvernare? Cred că ultima soluție la care va apela va fi impunerea unei modificări a legii electorale, care să prevadă că fiecare colegiu electoral va fi reprezentat în Parlament de primii 2 clasați.  E singura metodă prin care portocalii ar mai putea depăși numărul peneliștilor sau pesediștilor în Parlament, astfel încât Băsescu să le poată încredința legal din nou guvernarea.
Unii o să zică că am poate o imaginație bolnavă, că așa ceva nu e nici democratic, nici constituțional, că însemna practic decesul oficial al democrației în România. Având însă în vedere antecedentele băsiste în legătură cu democrația și Constituția, tare cred că voi avea însă dreptate. Așa cum am avut și în urmă cu câteva luni, când am scris cum va interpreta Băsescu art. 103 din Constituție în privința câștgării alegerilor parlamentare de către USL. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu