miercuri, 17 august 2011

Obedienţă, slugărnicie sau prostie?

Scenă incredibilă petrecută azi înainte de începerea ceremoniei militare prilejuită de sosirea din misiune din Afganistan a militarilor Batalionului 26 Infanterie “Scorpionii Roşii”.  După ce s-a înregistrat legal la intrarea în unitate şi a pătruns în cazarmă, col.(r) Naon Mişu - preşedintele Filialei Craiova a S.C.M.D. - i s-a adus la cunoştinţă de către locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" să se prezinte imediat la acesta. Întrucât col.(r) Naon a refuzat, comandantul brigăzii, gl. Tudose s-a deplasat el personal la dl. col. şi, transpirat tot, i-a cerut să părăsească cazarma pentru că prezenţa dumnealui îi crează probleme şi-i periclitează cariera, întrucât la ceremonie este aşteptat să sosească ministrul Oprea. Dl. col.(r) Naon a refuzat cererea generalului, a participat la ceremonie şi chiar a aplaudat discursul ministrului, întrucât conţinutul acestuia făcea referire la meritele militarilor întorşi din misiune. Numai că pe tot parcursul ceremonialului dl. col. (r) Naon a fost încadrat de ofiţerii de siguranţă militară, de parcă acesta ar fi pregătit un act terorist! Ce nu ştiau însă toate aceste slugi era faptul că prezenţa d-lui col.(r) Naon era legată de faptul că avea o rudă în rândul militarilor întorşi din misiune, fapt pe care i l-a adus la cunoştinţă şi comandantului brigăzii. 
Ce este însă şi mai interesant abia acum urmează: din discuţia cu generalul Tudose, a reieşit că s-ar fi dat ordin ca membrilor S.C.M.D. să li se interzică accesul în unităţile militare, inclusiv atunci când se desfăşoară activităţi şi acţiuni publice. Totodată, locţiitorul comandantului i-a spus col.(r) Naon că se ştie ce s-a discutat la şedinţa Biroului Operativ al Filialei Craiova, ceea ce demonstrează că ori încăperea este înţesată cu tehnică de ascultare, ori cineva din interior "sifonează"!
Aşadar, cam cu asta se ocupă actualii şefi militari ai armatei române. Să fie doar obedienţă, slugărnicie sau prostie? Când se va da şi ordinul ca militarilor în rezervă membri ai S.C.M.D. să li se interzică inclusiv ieşitul din casă?
P.S. Pe tot parcursul prezenţei în cazarmă, col.(r)Naon Mişu a fost însoţit de juristul filialei, dl. lt.col.(r) Av. Marian Popa, iar discuţia cu comandantul brigăzii a avut loc în văzul tuturor subordonaţilor acestuia. Cele prezentate mai sus mi-au fost aduse la cunoştinţă de un martor ocular.

Un comentariu:

  1. Pai era de asteptat. Dupa episodul Casa Armatei, era normal sa urmeze asta. Si pe mine m-a intrebat un fost coleg, cu sarcini pe linie de media " domnule colonel, in ce calitate ati venit, de ziarist sau de fost ofiter al Batalionului 26 ? I-am raspuns sincer : DA !La fel de sincer, mi-a spus ca imi urmareste articolele. L-am intrebat daca o face pentru ca a primit sarcina sa ma monitorizeze sau pentru ca fost coleg de serviciu ? A raspuns ca nu a primit sarcina, s-a angajat singur. Ei, asa da da , uite de asemenea oameni are nevoie armata , care se ofera singuri si isi traseaza singuri sarcini. Viitorul armatei este asigurat. Unii te roaga sa pleci ca sa nu le strici cariera, altii se ofera sa te urmareasca.

    RăspundețiȘtergere