marți, 4 octombrie 2011

Ionuţ-Marian Stroe - declaraţie politică: - "Cât mai durează până actuala putere ne va scoate din Uniunea Europeană?";
1.Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:
1.91Ionuţ-Marian Stroe - declaraţie politică: - "Cât mai durează până actuala putere ne va scoate din Uniunea Europeană?";

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

"Cât mai durează până actuala putere ne va scoate din Uniunea Europeană?"
Zilele acestea România a contabilizat cel mai grav eşec pe plan european de la integrarea în Uniunea Europeană, prin decizia Consiliului JAI de a amâna luarea unei decizii referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen până la calendele greceşti. Lăsând la o parte justificările de politică internă ale Olandei şi Finlandei în luarea acestei decizii, se pare că n-am înţeles nimic din ceea ce se aşteaptă de la noi în privinţa securizării graniţelor. Pentru că nu poţi să te limitezi doar la asigurarea dotării tehnice, în timp încadrarea cu personal competent şi corect este la pământ, fapt datorat îndeosebi politicii de personal dezastruoase practicată în ultimii ani de MAI. Avem scannere pentru containere şi tiruri? Da, dar stau în ţiplă. Avem aparatură performantă de vedere pe timp de noapte, camere de luat vederi? Avem, însă nu poate fi folosită oportun şi eficient din cauza "ochelarilor de cal" pe care majoritatea poliţiştilor de frontieră şi vameşilor îi poartă, nu de puţine ori în urma ordinelor şi dispoziţiilor politice primite. Avem maşini de patrulare pe graniţe? Avem, însă ce facem cu cota de combustibil ce le este repartizată şi cu asigurările în caz de accident?
Dar abia acum atingem punctul nevralgic: cât personal specializat mai avem în punctele vamale şi pe graniţă, că de prin luna februarie a acestui an am asistat doar la arestări preventive şi disponibilizări în rândul acestei categorii de personal din MAI, numărul lucrătorilor scăzând substanţial! Oare conducerea MAI chiar crede că tehnica introdusă în dotare în vederea aderării la spaţiul Schengen poate funcţiona în lipsa personalului de specialitate? În ce ţară au văzut că mai există această situaţie? Ca să nu mai spunem că cei care îşi mai desfăşoară activitatea în domeniu o fac cu salariile amputate în continuare, fapt care l-a determinat pe un ministru străin să-şi pună mari semne de întrebare, nu cu mult timp în urmă, în legătură cu "corectitudinea" lucrătorilor români din sistemul vamal şi de frontieră.
Dar cum acest subiect a fost declarat deja închis pentru comentarii de ministrul român de externe, nu-mi rămâne să întreb decât despre altceva, la fel de important: în fiecare an aflăm de la preşedintele României, de şapte ani încoace, că va fi eliminat Mecanismul de Verificare şi Cooperare în justiţie, iar prognoza este la fel de proastă şi pentru anul viitor. La fel stă situaţia şi în ceea ce priveşte trecerea la moneda euro. În atare condiţii, cât mai avem până să fim scoşi din Uniunea Europeană de actualii guvernanţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu