duminică, 6 noiembrie 2011

Cine sare calul in democrația româneasca? Șaua e deja pusă?


        Democrația (în traducere literală „conducere de către popor”) este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii. Esența democrației moderne ține de respectarea drepturilor omului, a pluripartitismul si de limitarea și separația puterilor în stat.
      Separația puterilor în stat reprezintă un model de guvernare a tuturor statelor democratice de astăzi. Conform acestui model, puterea statului trebuie divizată în diferite compartimente cu puteri și responsabilități separate și independente.
      Cea mai normală separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlnește la majoritatea națiunilor moderne, unde este vorba de puterile legislativă, judiciară și executivă, cu mențiunea că aceste funcții nu au voie să se afle în aceeași mână. Separarea puterilor în stat stabilește clar limitările responsabilităților și a puterilor si protejează democrația, blocând apariția tiraniei. Prin transmiterea funcțiilor către parlament, guvern și administrație, precum și către judecători independenți, puterea statală este ținută în echilibru prin intermediul unor controale reciproce (echilibrul puterilor), cetățenii fiind astfel apărați de potențialele intervenții despotice ale statului.
           În România 2 din cele 3 (Justiția – magistrații şi Legislativul – Parlamentul – prin vocea opoziției) trag de ceva ani numeroase semnale de alarmă asupra repetatelor tentative ale președintelui de a le subordona. (Ultimul exemplu este comunicatul de presă al Asociației Magistraților din România şi Asociației Procurorilor din Româniahttp://www.asociatiamagistratilor.ro/comunicate-de-presa).

Exagerează cineva? Şi dacă da, CINE ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu