miercuri, 10 aprilie 2013

Neacşu Marin: Interviu cu senator Cristiana Anghel


Interviu cu senator Cristiana Anghel


Scris de Neacşu Marin, 09.04.2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legile se votează la grămadă

Neacşu Marin : Bună ziua doamna senator. Au trecut deja calendaristic 4 luni de când aţi fost aleasă senator în Colegiul 1 Craiova, din partea Partidului Conservator. Cum aţi caracteriza această perioadă şi cum vi se pare activitatea?
Cristiana Anghel : Munca adevărată a început acum o lună şi jumătate. Să nu uităm că a fost o lună de concediu, apoi s-a lucrat pe statutul Parlamentarului, practic  în pâine am intrat de o lună şi jumătate şi pot spune că e de muncă, pentru cel care vrea să muncească, nu doar să facă act de prezenţă. Este mult de muncă, este alergătură, mai ales pentru cineva care abia a intrat în această activitate, este mult de citit, de recuperat, de studiat dar mie îmi place, este ceea ce cred eu că mi se potriveşte.
Neacşu Marin: Personal aţi găsit ceea ce aşteptaţi să găsiţi în această activitate? Corespunde imaginii pe care o aveaţi vizavi de munca în Parlamentul României?
Cristiana Anghel: Nu se compară, este o mare diferenţă, visele sunt vise. În primul rând  am găsit un regulament pe care cu altă ocazie l-am caracterizat drept „idiot”. Fără nici o intenţie de a jigni pe cineva, consider că este total inadecvat pretenţiilor de ţară europeană. Să mă explic. Nu este posibil ca o lege să treacă în plenul parlamentului fără a fi discutată articol cu articol. Conform regulamentului, aceasta este discutată în comisii, unde se aplică sau nu amendamente. Apoi este adusă în parlament şi votată fără a da dreptul unui parlamentar să mai aducă amendamente sau să intervină pe lege.
Mai mult, în plen se discută doar amendamentele propuse în comisii, nicidecum toată legea şi este supusă la vot în condiţiile în care  nu ai o privire de ansamblu asupra legii. Este inadmisibil. În plus, nu ai dreptul să intervii în plen dacă nu ai depus amendament în comisii, decât cu acordul plenului. Deci practic trebuie să urmăreşti legea prin comisii şi să participi la şedinţa respectivă, pentru a avea dreptul să te poţi exprima pe lege în plen. Se pare că acest regulament este făcut pentru a descuraja orice iniţiativă şi orice intervenţie. Cu atâtea piedici şi condiţionări nu îţi rămâne decât să te laşi păgubaş. Asta e democraţie?
Neacşu Marin: Asta înseamnă că practic legile sunt votate fără a fi cunoscute de cei care le votează sau fără a putea interveni?
Cristiana Anghel: Nu, nici chiar  aşa, cine vrea să le citească le citeşte. Cine vrea să intervină, trebuie să alerge, să urmărească unde se găseşte legea, în ce comisie intră în discuţie şi să propună amendamente, dar cu atâtea proiecte de lege care stau prin sertarele comisiilor este foarte greu de urmărit şi de intervenit. Priveam pe vremuri la tv când se anunţa că într-o zi au fost votate zeci de proiecte de lege şi mă întrebam cum a fost posibil. Acum înţeleg. Erau pur şi simplu votate fără a fi discutate, pentru că pe nimeni nu interesa, toţi luau de bun ce spuseseră comisiile.
Neacşu Marin :Să ne întoarcem puţin în timp la momentul alegerilor. Aţi concurat în cel mai dificil colegiu al Craiovei, alături de doi aleşi ai Craiovei, un primar şi un viceprimar.  Victoria dumneavoastră a fost o surpriză.
 Oamenii nu ne-au ales pentru că suntem frumoşi
Cristiana Anghel: Da,a fost o mare surpriză, poate şi pentru mine şi tocmai de aceea mulţumesc craiovenilor care au votat o persoană venită din afară, dar probabil au apreciat activitatea mea dinainte de alegeri, poziţiile exprimate cu diferite ocazii la diverse televiziuni şi au considerat că le pot exprima şi reprezenta interesele. Le mulţumesc şi îi asigur că nu le voi înşela aşteptările. De asta sunt şi astăzi aici, aşa cum aţi spus dumneavoastră, în „cabinetul parlamentar”, pentru că vreau să văd ce spun, ce gândesc, ce probleme au.
Revenind la momentul alegerilor şi opţiunea alegătorilor, da, a fost o surpriză alegerea mea şi prin prisma faptului că – şi aici trebuie să o spun pentru că acesta e adevărul – domnul Solomon a făcut ceva pentru Craiova. Nu pot să nu admit că oraşul arată frumos, a făcut investiţii, a reamenajat parcurile Craiovei, a asfaltat o parte a oraşului, pasajul suprateran din centru arată bine, fluidizează circulaţia, nu mai vorbesc de Centrul Craiovei, deci avea atuuri puternice în faţa mea. Nu sunt eu în măsură să comentez alte aspecte legate de folosirea fondurilor, nici nu le cunosc şi nici nu sunt abilitată să fac afirmaţii. Şi Marinică Dincă era cunoscut şi apreciat de craioveni, deci ambii contracandidaţi au fost redutabili.  Dar Craiovenii au pus totul în balanţă şi au ales şi nu pot să nu le mulţumesc că m-au ales pe mine. Poate faptul  ce doi contracandidaţi  s-au considerat câştigători dinainte, au subestimat adversarul şi apoi văzând că pierd teren au încercat – şi mă refer aici la domnul Solomon – să mă denigreze, a dus la alegerea mea, pentru că cetăţenii au văzut în atacurile suburbane, un gest incorect şi l-au taxat ca atare. Eu nu uit că oamenii nu ne-au ales pentru că suntem frumoşi. Oamenii m-au ales pentru că aşteaptă ceva de la mine şi vor să mă lupt pentru ei, pentru  că sunt plecată dintre ei şi sunt ca ei. Aşa am fost şi aşa voi rămâne. Mai e un aspect, a fost un val anti-Băsescu, anti-PDL care a măturat aproape tot ce purtase sau purta culoarea sau culorile răului. A fost ca un Tsunami, dar  nu cumva odată  suiţi pe val să uităm că acelaşi val, cu aceeaşi forţă ne poate mătura şi îneca şi pe noi. Am fost aleşi să reparăm ce au stricat alţii dar dacă uităm asta şi continuăm opera celor pe care i-am înlocuit, vom avea aceeaşi soartă.
Neacşu Marin:  Există această şansă ?
S-au făcut excese
 Cristiana Anghel: Da, nimeni nu e scutit de efectele legilor sociale,  nu putem vota noi o lege care să interzică urmarea firească a greşelilor pe care le-am putea face. Partidul Poporului a crescut pe fondul nemulţumirii oamenilor, este meritul lui Dan Diaconescu faptul că a ştiut să profite de acest lucru, să atragă un segment al acestor nemulţumiţi, iar prezenţa acestui partid în Parlament este o urmare a acestor legi care guvernează viaţă socială şi politică. Dacă USL va face greşelile pe care le-a făcut PDL, va pierde şi ea votul cetăţenilor aşa cum l-a pierdut şi PDL.
Neacşu Marin: Dacă vorbim de PP-DD,să nu uităm că  o parte din locurile din parlament au fost primite atât de ei cât şi de PDL prin redistribuire.
 Cristiana Anghel:  Da, şi aici vreau să spun că nu sunt de acord cu cei care spun că a sărăcit bugetul ţării pentru aceşti redistribuiţi. Dar s-au făcut excese şi s-a încălcat legea atunci când în colegiile care au fost „închise” – cum se spune  despre cele în care un candidat a obţinut peste 50% din sufragiile alegătorilor – s-a admis redistribuirea. Legea electorală, la art 80. (9,  spune : “În fiecare colegiu uninominal pentru Camera Deputaţilor, respectiv Senat, se atribuie un singur mandat de deputat, respectiv de senator.”
În această situaţie mulţi dintre actualii parlamentari au fost repartizaţi prin abuz. A fost cazul în colegiul meu şi atunci nu pot să nu mă întreb de ce m-am zbătut eu să obţin peste 50% din voturi?
Neacşu Marin : Sunt voci, poate răutăcioase  care spun că dumneavoastră aţi urmărit de când aţi făcut greva foamei să obţineţi popularitate şi să candidaţi pentru o funcţie publică. Ce le răspundeţi?
Nu sunt mulţumită de ceea ce văd
Cristiana Anghel: Dacă aş fi răutăcioasă le-as recomanda să stea şi ei 70 de zile în greva foamei AŞA CUM AM STAT EU şi apoi să candideze, eu îi voi susţine la alegeri, dar nu le recomand să facă greva foamei.  Trebuie să să nu fii întreg la minte ca să îţi treacă prin minte aşa ceva adică să intri în greva foamei pentru a spera că vei fi ales sau că ai scoate un profit din acest lucru, dar să mai şi încerci.  Eu am făcut greva foamei pentru a cere respectarea unor drepturi pe care guvernul nu voia să le recunoască, pentru a cere arespectarea legii şi a deciziilor instanţelor. Nici măcar o secundă nu mi-a dat prin cap să candidez la vreo funcţie indiferent unde. Numai insistenţele domnului Voiculescu şi o spun fără a mă lăuda, ci doar pentru a respecta adevărul, doar insistenţele dumnealui m-au determinat să accept nominalizarea. Mai avusesem cereri de a mă înscrie în alte partide şi le-am refuzat pentru că nu asta voiam, nu acesta  îmi era scopul. Dar am acceptat propunerea domnului Voiculescu şi acum mă bucur, pentru că am ocazia să lupt altfel pentru drepturile mele şi ale celor pe care îi reprezint.
Neacşu Marin: Şi acuma sunteţi mulţumită? Sunteţi senator de 4 luni şi vă ţineţi întâlnirile cu cetăţenii în stradă, prin parcuri, nu aveţi încă un sediu, un cabinet senatorial.
Cristiana Anghel: Nu, sincer nu sunt mulţumită, nici de ceea ce văd că se întâmplă în ţară, nici de ceea ce se întâmplă în Parlament, nici de ceea ce se întâmplă cu situaţia mea ca senator. Am cerut şi am sperat la o relaţie normală, bazată pe respect între ales şi cetăţean, între guvernanţi şi guvernaţi şi nu avem aşa ceva.  Am cerut Consiliului Local Craiova un spaţiu pentru cabinet senatorial, aşa cum specifică legea, nimic mai mult, dar nici până acuma nu am primit. Am înţeles, că nu ar fi un astfel de spaţiu, dar nu am primit un răspuns oficial în acest sens. Iar dacă îl cer, nu o fac pentru că am eu ambiţia asta ci pentru că cetăţenii trebuie să ştie unde mă găsescă în caz că vor să mă contacteze, nu să mă caute prin parcurile Craiovei sau pe stradă. Aş putea poate să închiriez un spaţiu de la cineva, în baza sumei forfetare pe care o primesc de la Parlament, dar aş prefera ca aceşti bani să îi cheltuiesc pe dotarea cabinetului sau pe salariul unei persoane,  a unui consilier  şi astfel să mai ajut pe cineva. Speram ca într-un oraş mare cum e Craiova, Consiliul Local să  găsească un spaţiu modest pentru un senator al României. Pot spune chiar că fostul contracandidat, domnul Solomon mi-a oferit un spaţiul în locul unde are domnia sa cabinetul, şi îi mulţumesc pentru ofertă, dar nu am luat încă în calcul această ofertă, nu vreau să se interpreteze politic. Partidul din care fac parte, mi-a oferit de asemena o soluţie, să îmi deschid cabinetul în sediul PC, dar clădirea nu este în colegiul meu şi nu pot cere cetăţenilor care m-au ales să traverseze jumătate de oraş ca să vină la mine. Vreau să fiu între ei, nu pe lângă ei.
Neacşu Marin: Care este situaţia celorlalţi colegi parlamentari, dânşii au primit spaţii?
Cristiana Anghel : Nu ştiu, nu m-a interesat acest subiect, nu urmăresc activitatea lor sub acest aspect, nu urmăresc activităţile Consiliului Local să văd cui şi ce spaţiu repartizează. Poate unii au, alţii nu, nu cunosc. Nu am căutat încă explicaţii, poate încă se lucrează pe sistem vechi, poate e vorba de inerţie.
Neacşu Marin :Ce ne puteţi spune despre numirea doamnei Kovesi la DNA ?
M-am autodenunţat ca participant la “lovitura de stat” din vară.
Cristiana Anghel : Ce aş putea să spun ? Aştept să dea curs autodenunţului meu. M-am autodenunţat ca participant la “lovitura de stat” din vară de la referendum şi de atunci aştept să fiu chemată la DNA. Dacă a fost lovitură de stat, iar eu votând pentru demiterea preşedintelui am participat la această lovitură, ca bun cetăţean   m-am autodenuţat şi aştept să fiu anchetată. Până acum nimeni nu m-a întrebat cum am contribuit eu la această lovitură, poate venirea doamnei Kovesi  în fruntea DNA “va mişca justiţia”. Aştept să văd cum se va schimba justiţia în bine odată cu revenirea domniei sale la butoane. Aş vrea să ştiu ce a făcut doamna Kovesi încât să merite nominalizarea. Este dezamăgitor pentru mine să văd că după ce am ajuns la putere prin promisiuni de schimbare şi dreptate până la capăt, ajungem să conducem cu aceiaşi oameni, să îi lăsăm pe cei din eşaloanele 2 şi 3 ale fostei conduceri  să ne pună beţe în roate şi să îşi bată joc de ceea ce am promis şi chiar mai mult, chiar noi să îi sprijinim şi să îi readucem la putere pe cei pe care acum un an îi blamam şi învinuiam că au împins  ţara pe râpă. Câţi dintre cei vinovaţi de dezastrul în care am ajuns au fost judecaţi şi puşi să plătească? Nu vreau să îi văd după gratii, dar să li se ia averile obţinute ilicit, prin furt, afaceri oneroase, legături cu crima organizată, cu mafiile subterane, cu lumea interlopă. Ce a făcut doamna Kovesi în atâţia ani la parchet, cu ce se laudă?
Neacşu Marin : Nu vă e teamă să spuneţi acest lucru? Poate semăna a “trădare” în concepţia unora.
Poziţia mea va fi întotdeauna conformă cu conştiinţa mea
Cristiana Anghel: Trădare ar fi dacă nu mi-aş respecta promisiunile făcute în faţa celor care m-au ales, acesta este singura trădare de care mă feresc. În rest, să se teamă cei care uită de unde au plecat şi cum au ajuns unde sunt. La partid, slavă Domnului, încă nu a încercat nimeni să mă “orienteze” sau să îmi ceară să spun sau să nu spun ceva, din acest punct de vedere nu regret că am intrat în PC. Nu ştiu cum aş reacţiona la o astfel de încercare dar Cristiana Anghel este Cristiana Anghel,  nu este angajată la vreun partid,  are contract numai cu alegătorii şi un  jurământ faţă de ţară, nu faţă de conducerea unui partid. Deci poziţia mea va fi întotdeauna conformă cu conştiinţa mea, chiar dacă va fi diferită de a alianţelor de partide. De fapt şi în Parlament am opinie separată de cele mai multe ori şi nu s-a supărat nimeni din Alianţă, până în prezent.   
Neacşu Marin: Cum vedeţi ieşirea din această situaţie şi ce aţi dori să transmiteţi cetăţenilor?
Cristiana Anghel: Nu ştiu, ieşirea  este departe, nu mă amăgesc . Îmi amintesc cum proceda ţăranul român când avea pământul năpădit de buruieni sau  dăunători: dădea foc la buruieni şi la resturile fostei recolte, întorcea brazda şi apoi semăna. Nu vreau să cred că asta ar fi ultima soluţie, dar trebuie să fim foarte atenţi ca nu cumva românul să ajungă iarăşi la sapă de lemn, că atunci s-ar putea să nu mai aibă altă soluţie. Cetăţenilor le spun doar atât: eu în momentul când am jurat cu mâna pe Biblie nu am făcut-o doar pentru că aşa o cerea regulamentul. Am facut-o cu sufletul şi cu conştiinţa. Nu promit că voi schimba lumea, regulamentele şi legile ţării. Singură nu am cum. Dar îi pot asigura că nu voi înceta să fiu ceea ce am fost. Un glas al celor mulţi mulţi, obidiţi, furaţi şi minţiţi de ani de zile. Şi îmi voi respecta jurământul, adică voi apăra drepturile şi interesele lor consfiinţite de Constituţie.
Neacsu Marin: Vă multumesc doamnă, vă urez succes în tot ceea ce faceţi!
Cristiana Anghel: Şi eu vă mulţumesc, şi sper să auzim de mai bine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu