luni, 28 martie 2011

Nimic nou sub soare privind România în dezvăluirile Wikileaks

Puţine lucruri interesante noi. Dacă ai răbdare să citeşti arhiva revistelor lui Vadim, găseşti aproape aceleaşi lucruri. E bine totuşi că acum avem la dispoziţie documentele oficiale, iar lectura repetată nu strică niciodată.

Sursa: Hotnews.ro

WIKILEAKS Telegrama a ambasadei SUA din 2007: Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 23:16 Actualitate | Esenţial

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential”, si intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, oficialii Ambasadei SUA scriu ca “Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.
Redam integral telegrama in care se vorbeste despre oferta facuta de presedintele Romaniei presedintelui Mubarak:
"Sumar: Presedintele Romaniei Traian Basescu a vizitat Egiptul in perioada 21-22 februarie si a avut intalniri private cu presedintele Mubarak, premierul Nazif, secretarul general al Ligii Arabe Amre Moussa, ministrii egipteni ai economiei, lideri ai comunitatii locale de business si altii. Basescu ar fi oferit Egiptului acces pentru training la facilitatile nucleare din Romania si va astepta un raspuns formal al GOE (Governament of Egipt - Guvernul Egiptului, n.red) la oferta pe care nu a facut-o publica. Liderul roman a ascultat pozitiile egiptene la problemele regionale, cautand sa puna bazele pentru legaturi diplomatice si economice stranse in Cairo si in regiune. Resursele de gaz si energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale intre cele doua tari.
Contextul vizitei: In principal schimburi comerciale
Ambasadorul roman Gheorghe Dumitru a furnizat oficialilor ambasadei o informare generala a vizitei facute de presedintele Romaniei Traian Basescu in Egipt in perioada 21-22 februarie. Presedintele Mubarak l-a intalnit pe Basescu la venirea pe aeroport, dupa care cei doi au avut o lunga discutie privata. Dumitru a spus ca nu a fost informat de presedintele lui despre continutul intalnirii. Dumitru a spus ca presedintele Basescu a avut, de asemenea, o intalnire privata cu premierul Nazif, intalnire urmata de o sesiune de discutii cu ministri din zona economica din guvernul egiptean. Comertul bilateral cu Egipt, a spus el, “nu si-a atins potentialul”. Comertul bilateral a atins numai 370 milioane dolari in 2005, cu toate ca exporturile egiptene catre Romania cresteau rapid. Bucurestiul este nemultumit de structura comertului, a spus el, cheresteaua reprezentand o treime din exporturile romanesti catre Egipt. Guvernul Romaniei considera Egiptul drept o poarta catre regiune si ar lucra cu guvernul egiptean pentru a identifica un numar mic de “proiecte pilot” comerciale pentru a duce mai departe cooperarea bilaterala.
Romanii ofera training in domeniul nuclear
Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti. Ambasadorul nu stia sigur cati egipteni ar putea fi inclusi in aceste programe, dar a notat ca Guvernul Romaniei a decis sa “nu-i preseze” pe egipteni pe tema trainingului in domeniului nuclear. Bucurestiul va astepta reactia formala a Egiptului, dar nu intentioneaza sa faca publica oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefatat oferta de training intr-o intalnire in 24 ianuarie cu ambsadorul).
Proiecte in sectorul petrolier
Ambasadorul Dumitru a descris, de asemenea, o intalnire intre Basescu si ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy in cadrul careia ministrul, spunand ca actioneaza la ordinul presedintelui Mubarak, a exprimat dorinta de a identifica un “proiect concret” in domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy a discutat public proiecte potentiale comune egipteano-romanesti pe parcursul ultimilor cativa ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venture care sa produca echipamente de foraj). Dumitru a spus ca Romania este dornica sa dezvolte relatii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. In timp ce Romania ar dori sa importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt, restrictiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel de acorduri. O alternativa luata in considerare este de a obtine gaze de la Conducta Egipteano-Araba, a spus Dumitru. Dar a adaugat ca, desi portiunea siriana ar putea fi finalizata in 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fi amanata pentru o perioada semnificativa de timp".
(sursa: telegrama ambasadei SUA)

WIKILEAKS Geoana le-a marturisit americanilor ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul "l-ar omori” daca afla. Catre ambasador: ”I am number one in Romania today”

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 22:19 Actualitate | Esenţial

”Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, se arata intr-o telegrama din 2007 clasificata Confidential. Geoana le-a spus americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid ”m-ar omori” daca ar afla de intalniri”. Subiectul telegramei: ”Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendarea presedintelui: Sunt number one astazi in Romania!”.

Potrivit telegramei, Geoana a mentionat ca negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, ”inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea ”sa garanteze” ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv.”

Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti noteaza: ”Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui ”Mare Proiect National”, care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Telegrama il citeaza pe Geoana, care ar fi spus ca ”scopul intelegerii ar fi depolitizarea administratiei publice si transformarea ”energiei negative” a suspendarii in ceva pozitiv.”
Potrivit telegramei, ”ambasadorul i-a multumit lui Geoana pentru informatii, si a precizat, despre vizita la Washington planificata de Geoana, ca perceptia este esentiala: nu doream sa dam impresia ca Washingtonul a avut un rol in ceea ce tocmai s-a petrecut, ca optam intre doua parti si ca intervenim pentru victoria cuiva. Geoana a raspuns ca intelege bine sensibilitatile legate de vizita, ca nu se grabeste sa mearga la Washington si ca a dorit ca prietenii si aliatii sai sa-i asculte mesajul in mod direct.(…) Geoana a incheiat - desi in mod evident dezamagit - ”Renunt la vizita. Pot sa pun mana pe telefon oricand si sa-i sun pe JD si pe Dan Fried”.
Potrivit telegramei, ”Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei. Geoana a spus de-a dreptul: ”daca va simtiti mai confortabili cu alta echipa la guvern, capabila sa demonstreze ca proiectele transatlantice continua” , atunci el e gata sa se implice ”chiar daca nu e in interesul meu”.
Reprezentantii ambasadei mentioneaza ca ”Geoana a precizat ca i-ar fi mult mai usor ”sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana, asa cum fac astazi”.
In final, se mai arata in telegrama, ”Geoana a remarcat ca n-ar mai trebui tratat ca ”baiatul rau” al Romaniei, adaugand, ”Sunt numarul unu in Romania astazi, si sunt indreptatit sa-mi folosesc puterea”. Intr-o alta telegrama, trimisa in 2009, in urma unei intalniri intre Mircea Geoana si doi reprezentanti ai ambasadei SUA la Bucuresti, Mircea Geoana se lauda astfel: ”Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu”.

WIKILEAKS Ambasada SUA: Presedintele suspendat Basescu - adevarata tinta a presiunilor lui Tariceanu de a retrage trupele din irak

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 23:01 Actualitate | Esenţial

"Premierul doreste cu nerabdare sa il slabeasca si sa il stanjeneasca si mai mult pe presedintele suspendat Basescu, care este, de fapt, cel vizat de nerabdarea lui Tariceanu de a schimba abordarea Romaniei fata de Irak", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Despre participarea Romaniei la Coalitia din Irak".
"Angajamentul guvernului Romaniei de a continua alaturi de coalitia din Irak a slabit considerabil dupa formarea guvernului "ultra-minoritar" al premierului Calin Popescu Tariceanu", se arata in telegrama, transmisa in contextul in care "premierul Calin Popescu Tariceanu este asteptat sa preseze pentru o decizie politica in CSAT, la mijlocul lunii mai, de a retrage toate trupele romanesti din Irak".
"In urma cu aproape un an, Presedintele Basescu a blocat primul apel al lui Tariceanu ca Romania sa se retraga din Irak. In acel moment, premierul nu avea controlul politic asupra CSAT, prezidat de Basescu si dominat de oameni numiti de el. De atunci, Tariceanu i-a eliminat din Guvern pe cei loiali lui Basescu, a exclus Partidul Democrat al lui Basescu din alianta de guvernamant si a contribuit la aranjarea unui vot prin care Basescu a fost suspendat pentru 30 de zile, cu posibilitatea ca el sa fie inlaturat permanent din functie in urma unui referendum national. Prin urmare, componenta CSAT s-a schimbat in favoarea lui Tariceanu, iar Parlamentul se grabeste sa elimine alte elemente pro-Basescu din guvern, inclusiv din serviciile de informatii, agentii care, pentru moment, sunt inca sub control prezidential direct. Surse din Ministerul Afacerilor Externe ne spun ca ministrul de Externe Cioroianu va confirma la Conferinta Ministeriala a NATO din Oslo ca Romania isi va mentine angajamentele de participare cu trupe la ISAF si Kosovo", se mai noteaza in telegrama.
In momentul in care a fost transmisa telegrama, aceasta arata ca "Tariceanu si aliatii sai Liberali nu au pus inca toate lucrurile in ordine pentru a "recalibra" desfasurarea de trupe romanesti. El trebuie, inca, sa aiba consultari parlamentare, inclusiv cu PSD, partid condus de Geoana, care sprijina miscarile lui Tariceanu impotriva lui Basescu, dar care este, de asemenea, mai aproape ideologic de transatlanticismul lui Basescu si ar putea fi preocupat de faptul ca Tariceanu este pregatit, in incercarea sa de a scapa de lucrurile rele, sa sacrifice si lucrurile bune. Tariceanu trebuie sa-si asigure si un sprijin mai sigur din punct de vedere politic in cadrul CSAT, fie izolandu-i, fie eliminandu-i pe cei ramasi din perioada cand Basescu nu era suspendat. Pe cand Parlamentul se misca sa transfere prerogative prezidentiale care legislativ, timpul se scurge repede pentru Tariceanu in incercarea lui de a-si consoldia rapid controlul asupra CSAT, inainte ca suspendarea de 30 de zile a lui Basescu sa ia sfarsit (presupunand ca Parlamentul nu reuseste sa gaseasca o formula prin care Basescu sa ramana suspendat pe termen nedefinit)".
Pe de alta parte, telegrama noteaza ca "un alt factor care ar putea afecta planurile lui Tariceanu pentru o retragere completa, pana la Craciun, sunt angajatii din esalonul doi din Ministerele de Externe si al Apararii. Ni s-a spus ca nu au existat consultari prealabile cu vreunul dintre aceste ministere inainte de anuntul din 26 martie al premierului - ceea ce subliniaza intentia sa de natura politica interna. Unele contacte din Ministerul de Externe s-au referit la aceasta situatie ca fiind "stanjenitoare si frustranta". O sursa a spus ca premierul s-a consultat doar cu oameni din cercul sau din cadrul Partidului National Liberal, inainte de a face anuntul."

WIKILEAKS Hrebenciuc le spunea americanilor in 2007 ca are in minte un ”dark horse candidate” impotriva lui Basescu: Titus Corlatean

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 22:55 Actualitate | Esenţial

”Rezervele lui Hrebenciuc in legatura cu continuarea planului suspendarii presedintelui, pe care ni le-a exprimat initial acum cateva saptamani, s-au accentuat se pare in urma amenintarilor lui Basescu ca va demisiona daca Parlamentul va vota suspendarea sa. In acelasi timp, Hrebenciuc a insistat ca are in minte un potential ”dark horse candidate” care l-ar putea infrunta cu succes pe Basescu intr-o batalie electorala pentru presedintie”, se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: ”Deputatul Hrebenciuc: Avem voturile pentru suspendare, desi eu nu as face-o”.
Potrivit telegramei, ”Strategul politic al PSD Viorel Hrebeciuc a confirmat ca, in cadrul actiunii din care va rezulta votul pentru suspendarea presedintelui, ceasul a inceput sa ticaie. El a insistat ca blocul anti-Basescu a strans voturile pentru suspendarea presedintelui, dar i-a sugerat ofiterului ambasadei ca, daca Basescu ar face o declaratie publica impaciuitoare care sa se adreseze opozitiei, suspendarea ar putea fi evitata”.
In telegrama se mai arata ca ”Hrebenciuc a confirmat ca, in timp ce tabara anti-Basescu are voturile pentru inlocuirea presedintelui, PSD este totusi divizat in interior pe tema continuarii actiunii de suspendare, in mod special ”Grupul de la Cluj” (din care face parte Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas) care par sa actioneze concertat cu fostul ministru de interne Blaga pentru a bloca suspendarea. Intrebat despre fostul presedinte Iliescu (care s-a pronuntat public impotriva continuarii actiunii de suspendare), Hrebenciuc a insistat ca Iliescu a participat la o intalnire PSD duminica si nu a exprimat nici o rezerva legata de suspendarea lui Basescu”.
Oficialii americani mai noteaza: ”Hrebenciuc a fost de parere ca presedintele Basescu intentioneaza sa-si tina promisiunea de a demisiona si de a forta alegeri prezidentiale daca va fi suspendat. El a recunoscut ca va fi o ”mare batalie”, si s-a aratat convins ca un candidat PSD l-ar putea infrunta pe Basescu la prezidentiale si sa castige”. In telegrama din 2007 se mai arata: ”Hrebenciuc a insistat ca nu e dispus sa-l vada pe Geoana infruntandu-l pe Basescu intr-o confruntare prezidentiala unu la unu, deoarece un esec al lui Geoana i-ar ameninta pozitia la conducerea PSD. Sondajele PSD arata ca Basescu ar castiga cursa impotriva lui Geoana cu 55-45; el l-ar devansa de asemenea pe Gigi Becali cu 60 - 40. Hrebenciuc a spus ca il incurajeaza pe secretarul general PSD Titus Corlatean sa intre in cursa electorala impotriva lui Basescu. Corlatean este o ”figura proaspata” si fara trecut comunist”.
Potrivit reprezentantilor ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, ”Hrebenciuc a insistat ca presedintele Basescu ar putea pune punct imediat crizei daca ar face o declaratie in favoarea revenirii la stabilitate si relatii pasnice intre presedinte, prim-ministru si Parlament. El a adaugat ca este ideea lui si nu viziunea partidului si ca n-a abordat inca tema cu presedintele PSD Geoana. Hrebenciuc a spus ca se va intalni cu Geoana pentru a discuta ideea. El a comentat ca, desi a discutat informal cu cativa lideri PD, printre care fostul ministru de interne Blaga, fostul ministru al apararii Frunzaverde si primarul Bucurestiului Videanu, acesti trei lideri PD, fiind in mod clar in relatii incordate cu Basescu, nu s-au dovedit un canal util in sustinerea propunerii sale referitoare la o declaratie din partea presedintelui. El a adaugat ca s-a vazut si cu Elena Udrea, confidenta lui Basescu, la un restaurant, dar ca a fost refuzat”.
Intr-un comentariu la sfarsitul telegramei, oficialii americani noteaza ca intalnirea lor cu Hrebenciuc a avut loc la cererea celui din urma. Telegrama mentioneaza ca Hrebenciuc a clarificat unele lucruri, dar ca s-a dovedit si eliptic in comentariile sale. ”Desi el a fost unul din liderii - unii spun figura cheie - din spatele eforturilor PSD de a rupe alianta PNL-PD, ne-a spus in mod repetat ca eforturile de suspendare a presedintelui n-au fost niciodata pentru el unul dintre obiectivele principale. De fapt, Hrebenciuc ne-a mai spus ca are rezerve serioase in legatura cu oportunitatea continuarii actiunii de suspendare in situatia in care Curtea Constitutionala nu va sustine acuzatiile formulate de opozitie impotriva lui Basescu”. Oficialii americani observa in telegrama ca ”entuziasmul lui Hrebenciuc in ce priveste perspectiva lansarii unui ”dark horse candidate” in persoana secretarului general al PSD, Titus Corlatean, drept candidatul PSD la prezidentiale pare sa fie o situatie tipica in care nevoia te obliga sa gasesti o solutie”.

WIKILEAKS Georgian Pop citat de americani despre “persoanele proaste si lacome” din PSD, despre “povara speciala” Nastase si despre Ponta: "numai gura e de el". Plus un fragment despre “paramour Udrea”

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 21:55 Actualitate | Esenţial

"Alaturarea de PDL este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' (n.r. Declaratia lui Georgian Pop citata de ambasada) din PSD s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Basescu poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale (...) Unul dintre punctele pe care cei mai puternici oligarhi au cazut de acord (Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu) era nevoia pastrarii procurorilor la distanta fata de afacerile lor", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008. Subiectul telegramei: "Busculada spre coalitie, poate chiar spre o capcana: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru guvern"
Intr-o discutie purtata, pe 12 decembrie, cu consilierii politici si specialistul politic al ambasadei SUA la Bucuresti, deputatul PSD Georgian Pop a povestit despre planurile PDL si PSD de formare a noului guvern de coalitie dupa alegerile recent incheiate.
"Pop a confirmat ca o busculada a inceput intre membri PSD pentru a face parte din urmatorul executiv. Multe persoane 'proaste si lacome' din partid (n.r. din telegrama se intelege ca e declaratia lui Gergian Pop citata de ambasada) - in special cele care nu au reusit sa castige posturi in urma alegerilor - sperau sa obtina acces la pozitii si resurse guvernamentale (...) Alaturarea de PDL (n.r. conform declaratiilor lui Pop) este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Traian Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' din partid s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Presedintele Basescu controla serviciile de securitate si poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale", se arata in telegrama.
Discutand despre monitorizarea UE pe sectorul justitie, in telegrama se spune ca "Pop a recunoscut 'povara speciala' a PSD (n.r. Adrian Nastase, precizat intr-un paragraf anterior) pe problema coruptiei, dar a insistat ca 'toate partidele' au ceva de ascuns. In plus, unul dintre punctele pe care cei mai puternici oligarhi au cazut de acord (Dinu Patriciu pentru PNL, Sorin Ovidiu Vantu pentru PDL, Dan Voiculescu pentru PSD/PC) era nevoia pastrarii procurorilor la distanta fata de afacerile lor". (n.r. nu este clar daca Georgian Pop sau Ambasada SUA i-a nominalizat pe cei trei in paranteza din relatare)
In telegrama se spune ca "Pop a adaugat ca multi lideri cu influenta din PDL, cum ar fi fostul Ministru de Interne Vasile Blaga, concubina prezidentiala (n.r. in original: "Presidential Paramour", este neclar daca Pop sau Ambasada SUA face aceasta caracterizare) Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adrian Videanu si vicepresedintele PDL Negoita - toti aveau cazuri de coruptie de ascuns".
Referitor la discutiile privind viitorul Ministru al Justitiei, Pop a "respins prospectele lui Victor Ponta ca fiind 'imposibile - e doar gura de el si nimeni din partidul nostru nu are incredere in el'."
Vorbind despre posibilii candidati la posturile de ministri ai noului Executiv, in dreptul portofoliului de la Energie, Georgian Pop l-a nominalizat pe PSD-istul Iulian Iancu, dar americanii il citeaza cu urmatorul comentariu: " 'Observati-l cu atentie pe acest individ - e controlat de Gazprom si va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti'. Pop a mai adaugat intr-o paranteza: "Si Basescu sustine South Stream acum, asta i-a spus lui Putin intr-o convorbire telefonica recent - verificati treaba asta. Veti vedea ca am dreptate... Nabucco e mort!'."
Intr-o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008, apare scris ca "Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune".
Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

WIKILEAKS Declaratie atribuita lui Basescu despre dosarul Nastase: Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare. Fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 21:50 Actualitate | Esenţial

"Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata Confidential. Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania".
Iata cateva fragmente din telegrama:
"Pe 17 februarie, presedintele Basescu a convocat de urgenta «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de actiuni care sa trateze reformele din sectorul justitiei. Intalnirea i-a adus impreuna pe ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful ANI Macovei, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, presedintele comisiei juridice Daniel Buda, presedintele CSM Virgil Andreies si vicepresedintele CSM Bogdan Licu".
"Ne-am intalnit separat cu trei participanti - Buda, Licu si Macovei - care au fost de acord ca intalnirea convocata de Basescu a dat un impuls necesar unui plan comun de actiune pentru a indeplini conditiile UE in ce priveste reforma justiei. Licu a descris sedinta in mod diplomat ca «relativ sincera»; Macovei a spus ca dezbaterea a fost «incinsa», cu o tensiune vizibila intre Basescu si Geoana. Un exemplu a fost atunci cand Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». In ciuda dezbaterii incinse, participantii la intalnire ar fi cazut de acord asupra a doua puncte principale de actiune: aprobarea in procedura de urgenta a unor noi coduri juridice si acordul de a trimite dosarul de coruptie Nastase in instanta", se arata in telegrama.
Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani relateaza o intalnire cu seful DNA, Daniel Morar:
"Morar a sugerat ca lucrurile «merg bine» in ce priveste «cazurile interesante care implica oameni importanti». El a explicat ca ar trebui sa ne asteptam curand la inculpari ale unor persoane din DGIPI si DGA care au fost implicate intr-o serie de activitati de «politie politica» ("political policing"), inclusiv activitati de interceptari telefonice si de supraveghere. Aceste incalcari ale dreptului la viata privata au avut loc in ciuda faptului ca nu se desfasurau adevarate urmariri penale. Mai degraba, oamenii au facut acest lucru cu scopul de a obtine avantaje personale sau pentru a obtine informatie pentru a-i santaja pe altii. A fost «socant» ca, chiar si la doua decenii dupa disparitia regimului comunist, multe practici vechi continau inca. «Putem dovedi asta», a adaugat el".

WIKILEAKS Cum vedea ambasadorul Taubman Romania in timpul suspendarii lui Basescu: "Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti"

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:22 Actualitate | Esenţial

"Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (...) Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului", se arata intr-o telegrama trimisa la Washngton in 2007 si semnata de ambasadorul american Nicholas Taubman. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Care sunt mizele: Pregatirea scenei pentru vizita dumneavastra in Romania"
Intr-o telegrama semnata de catre ambasadorul american la Bucuresti din acel moment, Nicholas Taubman adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma sa vina intr-o vizita oficiala in Romania. Din telegrama rezulta clar ca a fost scrisa de Ambasadorul Nicholas Taubman:
"Cand veti ajunge saptamana viitoare, Romania va fi in mijlocul unei suspendari de 30 de zile fara precedent a presedintelui Basescu. Un referendum national care va decide soarta sa va fi tinut pe 19 martie si poate sa aduca noi surprize in aceasta telenovela; sansele mari sunt ca el sa revina la conducere, poate chiar cu o larga majoritate. Cu toate acestea, evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru", scrie in telegrama Nocholas Taubman.
"In timp ce Primul Ministru Tariceanu si liderul opozitiei Geoana, impreuna cu aliatii lor din vechea garda post-comunisa, se grabesc in perioada de suspendare sa-i ia presedintelui ultimele puteri, si interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice", mai apare scris in telegrama.
"Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achizitie a Romaniei de avioane de lupta de noua generatie si privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat", mai scrie Taubman in telegrama.
"Presedintele interimar Vacaroiu si-a asumat un rol de gestionar. Cu toate acestea, absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului", se mai precizeaza in document.
"Noua echipa a lui Tariceanu se pare ca e decisa sa rastoarne multe din deciziile fostei administratii. Ministrul Apararii Melescanu, de exemplu, a declarat ca analizeaza 'toate posibilitatile' pentru un inlocuitor in cazul avioanelor MiG 21. Anterior, Presedintele Basescu si altii ne-au spus ca exista doar o singura cale - si anume incheierea unui acord pentru modele Lockheed-Martin F-16 si F-35, care are putea ajuta la cimentarea, pentru deceniile ce vor veni, a viitoarei interoperabilitati intre fortele romane si cele americane", mai scrie Taubman.
"De asemenea, este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor Rusesti (...) Alt semn al ambitiilor crescande ale Rusiei include si vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Doua companii americane, Ford si GM, sunt interesate sa cumpere compania. Incompetenta brocratica guvernului au intarziat procesul de privatizare", mai scrie Taubman care aminteste de interesul manifestat de oligarhul rus Oleg Deripaska de a cumpara uzina Craiova.
In finalul telegramei adresate adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, ambasadorul Taubman scrie: "Mesajul nostru este inteles. Comentariile mele publice despre impactul crizei politice asupra reputatiei Romaniei si nevoia de a juca dupa reguli democratice au fost receptate. Decizia de a suspenda vizita lui geoana in Statele Unite i-a atras atentia si a captat si atentia altor persoane. (...) Trebuie sa continuam sa gasim echilibrul necesar intre a ne asigura interlocutorii ca suntem seriosi in ceea ce priveste un parteneriat pe termen lung, care depaseste personalitatile politice si a le spune in fata unde gresesc si nu reusesc sa confirme sau sa puna in pericol interesele noastre comune (...) Puteti (n.r. Dan Fried) sa faceti multe sa consolidati cele trei directii ale noastre: Politica din Romania nu ar trebui sa submineze interesele noastre strategice; Romanii trebuie sa joace urmand regulile democratice daca vor sa fie partenerii nostri apropiati; Romania nu poate sa stagneze sau sa dea inapoi in lupta anticoruptie si in eforturile sale de a intari legea".
Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

WIKILEAKS Ambasada SUA: Traian Basescu exclude cumpararea de avioane de vanatoare europene - discutie cu fostul ambasador Taubman. Cum relateaza americanii implicarea lui Melescanu in afacerea avioanelor

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 21:37 Actualitate | Esenţial

Ambasada SUA relateaza intr-o telegrama clasificata "Confidential" o discutie Traian Basescu - Nicholas Taubman din 5 iunie 2007 in care Basescu i-ar fi spus ca "atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european" (formularea ambasadorului). Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este "Acelasi pat, vise diferite: intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si seful PSD Geoana".
"Ambasadorul s-a intalnit cu un Basescu bronzat, relaxat si increzator pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui. Aceasta a fost prima lor intalnire dupa ce Basescu s-a intors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai", se arata in telegrama.
"Ca raspuns la intrebarea ambasadorului legata de inlocuirea flotei de avioane de vanatoare, presedintele roman a spus imediat ca stia despre curentul de opinie din guvernul Tariceanu care favoriza un avion de vanatoare european in locul scenariului F-16 / JSF pe care Basescu si fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde l-au sustinut puternic. Basescu a spus ca stie ce incearca sa faca <> si actualul guvern, dar ca atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european. El a spus ca i-a cerut sefului Statului Major sa se vada pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii si-i va ordona sa repuna abordarea F-16/F-35 pe tapet. Basescu a declarat in mod clar ca optiunea sa a ramas achizitionarea in leasing de avioane F-16, urmata de upgradarea la JSF (programul de dotare cu F-35 - n. red.)", se arata in telegrama trimisa la Washington.
Basescu a cerut o scrisoare din partea SUA pentru a o prezenta in fata CSAT. "In acelasi timp, el avea inca nevoie de o scrisoare din partea SUA care sa demonstreze sprijinul politic american pentru aceasta optiune; ar fi important, a spus el, cand va aduce chestiunea in discutie in fata Consiliului National pentru Apararea Tarii", mai scrie in telegrama.
"El nu va proceda - a subliniat Basescu - ca fostul premier Adrian Nastase, care a schimbat comanda <> pentru a-l multumi pe un oficial francez ("trading an order of <<3 Boeings for 2 Airbuses>>", in original). Politica de aparare, a subliniat el, va fi bazata pe "prioritatile reale", inclusiv capacitatea Romaniei de a desfasura forte armate alaturi de SUA in locuri ca Afganistan", se mai arata in telegrama.
Intr-o alta telegrama, tot din 2007, clasificata "Confidential", oficialii ambasadei evalueaza pozitia fata de aceasta chestiune a ministrului Apararii de la acea data, Teodor Melescanu: "Melescanu a determinat Guvernul sa dea inapoi de la aprobarea inlocuirii flotei imbatranite de Mig-21 cu avioane F-16, in ceea ce multi experti in securitatea nationala a Romaniei (inclusiv un fost ministru al Apararii si doi experti din zona academica) vad drept o insistenta incercare de a creste sansele unor oferte mult mai lucrative din partea unor producatori europeni precum Gripen si Eurofighter. Ministerul Apararii a pus recent pe masa oferta Dassault Rafale in timpul ultimei sedinte CSAT (iunie), luand pe toata lumea prin surprindere intr-o chestiune care fusese deja studiaza de doi ani. In mediile militare este impamantenita ideea ca Melescanu va recomanda Gripen in defavoarea contractarii prin leasing a unor aparate F-16, urmate de achizitia de F-35, optiune pentru care si-au exprimat public sustinerea presedintele Basescu si seful Statului Major al Armatei".

WIKILEAKS Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani dintr-un dosar in care Dinu Patriciu si Omar Hayssam erau investigati pentru importuri de petrol din Irak si spalare de bani

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:24 Actualitate | Esenţial

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA din 2006, clasificata “Confidential”, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei. “Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004, care a implicat <<25 000 de tone>> de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel putin trei tari”, se mentioneaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mai scrie ca la intalnire Nastasiu ar fi declarat ca Patriciu si Hayssam “sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”
Redam in continuare integral telegrama Ambasadei SUA:
1. “Econoff (ofiter economic al ambasadei – n.red.) s-a intalnit cu purtatorul de cuvant al Parchetului General (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei), Robert Cazanciuc si cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigatie cu conexiuni la programul Natiunilor Unite <>. Potrivit lui Nastasiu, Parchetul General investigheaza inca din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak, inainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independenta de Ancheta a OPF.
2. Parchetul General a deschis o investigatie (dosarul 628) asupra fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Dinu Patriciu si a omului de afaceri romano-sirianului Omar Hayssam in legatura cu conexiunile lor cu spalarea de bani, piata neagra, si trafic de arme. Hayssam este arestat pentru acuzatiile legate de rapirea din martie 2005 a jurnalistilor romani din Irak. Patriciu si partenerii sai americani Phil Stephenson si Colin Hart sunt sub investigatie pentru modul in care au achizitionat fosta companie de stat Rompetrol in anul 1998. Rompetrol a fost mentionata intr-o anexa a raportului Comisiei Independente de Ancheta ca a participat la programul <>. Compania nu a fost mentionata negativ in raportul principal. Rompetrol sustine ca nu a comis nici o neregula in cadrul programului <>. Declaratia publica a Rompetrol poate fi gasita aici: www.rompetrol.com/mediaoportunities/industry news/news.php?id=86
Nastasiu nu a facut nici o mentiune despre implicare vreunui cetatean american in timpul discutiei.
3. Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004 care a implicat <<25 000 de tone>> de petrol, certificate de origine false, si spalare de bani in cel putin trei tari. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol in cadrul programul <>, obtinand finantare de la banci din Iordania si Dubai si primind o reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numarat cetateanul irakian Amer Obaid (scriere incerta) si un cetatean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe langa importul de petrol in cadrul programului <>, certificate de origine false, incluzand certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se incadra in limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania, iar profiturile au fost spalate in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite (“UAE”, in original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou in Dubai pentru a coordona importurile din golf, dar a fost mai tarziu inchis la presiunile oficialilor americani si englezi.
4. Desi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak.
5. Comentariu: Cazul Rompetrol este o drama nationala care combina intriga, drama in sala de judecata, si acuzatii de coruptie, nereguli. Este de greu de evaluat validitatea acestor acuzatii. Unii sustin ca presedintele Basescu este in spatele diferitelor investigatii indreptate impotriva lui Patriciu, care este este un vechi adversar politic al presedintelui si un apropiat al premierului Tariceanu. In timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei in mod confidential inca din toamna trecuta ca exista o conexiune penala Hayssam - Patriciu, presupusa legatura cu scandalul <> reprezinta o noua perspectiva ”.

WIKILEAKS Ambasada SUA: Sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:24 Actualitate | Esenţial

O telegrama a Ambasadei SUA clasificata "Confidential" si redactata in 2006 prezinta contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centru pe Codrut Seres - ministrul Economiei, Zsolt Nagy - ministrul Comunicatiilor, Stamen Stancev - consultant bulgar si Vadim Benyatov - cetatean american. Telegrama prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este "Romania - scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de <>
Telegrama prezinta modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii. Iata pasajele relevante:
"Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna. In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului. Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care inseamna 75%. In Octombrie (2006 - n.red.), o luna cu cerere relativ mica, OMV/Petrom a fortat chestiunea limitand accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, fortandu-i sa fie de acord cu preturi mai mari decat Guvernul incercase sa impuna.
Conform unor surse din industrie, dupa negocieri indelungi intre Petrom si Ministerul Economiei si Comertului (MEC), MEC a fost de acord sa-si retraga cererea ca Petrom sa accepte preturi reglementate pentru toate vanzarile, cu conditia ca Petrom sa ofere o cantitate fixa de gaze la preturi subventionate pentru consumatorii cu venituri mici. Cu toate acestea, cu zece minute inainte de anuntul programat, Seres (ministrul Economiei si Comertului - n.red.) a primit un telefon de la agentia guvernamentala de reglementare ("government regulators" in original) care a sustinut ca deal-ul este ilegal. Potrivit unor surse din industrie, Seres a fost luat complet prin surprindere si a pretins ca interesele industriei locale ar fi in spatele acestei actiuni.
Contraatacand, ministrul Seres a tinut o conferinta de presa surpriza duminica, 19 noiembrie, sustinand ca familia sa a fost urmarita si ca el a fost sub presiune constanta din partea tuturor elementelor din guvern ("from all elements of the guvern" in original), inclusiv din propriul sau partid (Partidul Conservator) sa incheie contracte speciale pentru cei care existau deja in piata ("to cut special deals for vested interests" in original). Seres a mai anuntat in conferinta de presa ca i-a suspendat pe directorii Romgaz si Transelectrica din cauza investigatiilor in curs privind activitatea lor. Seres a anuntat ca vor fi revocate cateva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmele detinute de stat vor fi obligate sa vanda energie pe nou-createle burse ale energiei. Cateva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate sau legate de Dan Voiculescu, presedintele oligarh al PC.

Potrivit unei surse guvernamentale bine pozitionate, Seres nu mai are sustinere politica nici din interiorul Guvernului si nici din propriul sau partid. Acuzatii aparute in jurul datei de 27 noiembrie confirma aceasta asertiune, caci informatiile continute in dosarul procuraturii au aparut in ziarul Jurnalul National, detinut de Voiculescu.
In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."
"Ceea ce pare clar e ca presedintele Basescu a adoptat o alta linie populista care va avea rezonanta printre votantii romani. Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti. Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate".

WIKILEAKS Ambasada SUA: Dinu Patriciu despre KazMunaiGaz - O companie de stat dominata de un dictator

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:23 Actualitate | Esenţial

"Presedintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis cativa tineri kazahi in Marea Britanie si SUA pentru MBA-uri, si cultura lor se imbunatateste. Oricum, a spus Patriciu, KMG (KazMunaiGaz - n.red.) ramane o companie de stat dominata de un dictator", se arata intr-o telegrama din 2008 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata "Confidential". Telegrama consultata de HotNews.ro are subiectul "Dinu Patriciu despre energie in Balcani si Marea Neagra".
"El (Patriciu - n.red.) a relatat o intamplare de la prima sedinta comuna a board-urilor Rompetrol si KMG, unde unul dintre directorii in varsta se adresa celor prezenti cu apelativul <>, mai scrie in telegrama care relateaza o intalnire intre Dinu Patriciu si un consilier economic al Ambasadei SUA.
"Patriciu si-a exprimat speranta ca propria cultura corporatista a Rompetrol va avea un efect pozitiv asupra KMG. Compania lucreaza impreuna cu KMG sa imbunatateasca si sa modernizeze operatiunile sale interne, iar Patriciu trimite o echipa de senior-manageri sa pentru a preda managerilor KMG metodele prin care Rompetrol si-a modernizat propriile operatiuni", se mai arata in telegrama SUA.
Telegrama mai prezinta opiniile exprimate de Dinu Patriciu fata de acordul de preluare a companiei sarbe petroliere de stat NIS de catre Gazprom, NIS fiind la acel moment si in atentia Rompetrol. "... Patriciu a sustinut ca este in contact cu <> din Serbia, si a pretins ca acordul preliminar cu Gazprom (GP) nu e un lucru sigur. <>, mai ales ca urmare a victoriei in alegeri a presedintelui sarb Tadici, a spus el. Patriciu a sustinut ca contactele sale directe din Gazprom si sursele sale din mediul corporatist din Moscova ("his corporate ears" in original) indica faptul ca nici rusii nu sunt siguri de afacere. Patriciu a sustinut ca ii cunoaste bine pe oficialii Gazprom dupa ce Rompetrol a facut ani de zile afaceri in Rusia", se arata in telegrama.
In comentariul care incheie telegrama, Patriciu este caracterizat astfel: "Un agil jucator si observator al scenei interne si regionale, si-a construit afacerea pe seama unor miscari bine-calculate si a unor conexiuni bine-plasate".

WIKILEAKS Ambasada SUA la Bucuresti: Vosganian, sustinator al unor relatii mai stranse cu Moscova

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:22 Actualitate | Esenţial

"Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti clasificata "Confidential" si trimisa in 2008. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Romania ramane pe pozitii in problema securitatii energetice, dar se teme de izolare."
"In timp ce elita politica a Romaniei ramane atasata diversificarii surselor de aprovizionare vazuta drept cea mai buna metoda de sporire a securitatii energetice, o minoritate semnificativa a fost vocala in apelurile sale pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci in acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL si membru al minoritatii armene", se arata in telegrama.
"Intr-o conferinta de presa din 28 februarie despre preturile in energie, Vosganian a incercat sa respinga criticile privind cresterea preturilor interne prin compararea pretului de import al Romaniei (370 dolari / mia de metri cubi) cu pretul platit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al pozitiei tot mai asertive a presedintelui Basescu fata de Rusia, criticandu-l adesea pe presedinte pentru ca sta in calea unor relatii mai bune cu Moscova. In timp ce Vosganian pare ca este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, pozitia sa publica a fost aceea ca proiectul ar putea furniza Romaniei o parghie pentru a negocia preturi mai bune pentru importul de la Gazprom", mai scrie in telegrama.
Telegrama mai noteaza pozitia comuna a presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu: "... doi oameni care rar sunt de acord pe vreo problema au ramas sustinatori constanti ai unei strategii energetice bazate pe cautarea de surse alternative. Oricum, recentele succese al Gazprom in regiune, fie ele reale sau efemere, au crescut nivelul de anxietate legat de posibilitatea ca Romania sa fie scoasa din schema pe masura ce noi retele energetice se dezvolta in jurul ei".

WIKILEAKS Oficiali americani scriu intr-o telegrama din 2006 ca la intalnirea cu directorul FBI, Basescu ar fi spus ca si-ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:26 Actualitate | Esenţial

Intr-o telegrama din 2006 clasificata “Secret”, reprezentantii Ambasadei SUA relateaza vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania. “Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA”, se relateaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mentioneaza si intalnirile directorului FBI cu seful SRI George Maior si cu Claudiu Saftoiu care, la acel moment, era directorul SIE. Cei doi directori au vorbit despre influenta si interesele Rusiei in Romania.
In cadrul vizitei din 2006 detaliata in telegrama clasificata “Secret” se mentioneaza ca directorul FBI Robert Muller s-a intalnit cu presedintele Basescu, premierul Tariceanu, procurul general Laura Codruta Kovesi, directorul SRI George Maior si directorul SIE Claudiu Saftoiu. In telegrama se mentioneaza ca intalnirea directorului FBI cu presedintele Basescu a durat 30 de minute. In telegrama se relateaza ca presedintele Basescu i-a spus directorului FBI ca isi doreste o prezenta FBI la fel de robusta ca prezenta CIA. Iata fragmentul relevant din telegrama:
“Intr-o intalnire de 30 de minute cu presedintele Basescu, Muller si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea exceptionala in privinta aplicarii legii si faptul ca este pregatit pentru a aprofunda acesta relatie pe mai departe. Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA. Muller a vorbit de importanta cooperarii in plan bilateral care este cea mai buna metoda pentru a dezvolta relatiile in domeniul aplicarii legii. Basescu l-a asigurat pe directorul FBI ca nivelul de coruptie din cadrul politiei romanesti a scazut si ca partea americana poate sa aiba incredere in partea romaneasca. Directorul FBI a comentat ca SUA considera ca Romania a inceput combaterea coruptiei si ca trimiterea dupa gratii a catorva oficiali corupti ar imbunatati imaginea Romaniei.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In telegrama se mai noteaza ca presedintele Basescu a pledat pentru continuarea trainingurilor in domeniul aplicarii legii. Iata fragmentul relevant din telegrama:
“Presedintele Basescu a facut o pledoarie puternica pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicarii legii si pentru sustinerea imbunatatirii capabilitatilor, mai ales in fata amenintarilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii si judecatorii care lupta impotriva spalarii de bani. <>, a spus presedintele.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In paragraful al treilea al telegramei este relatata intalnirea directorului FBI cu premierul Tariceanu. In telegrama se noteaza ca premierul Tariceanu a fost surprins sa afle de la directorul FBI ca 90% din fraudele informatice care afecteaza site-ul e-Bay isi au originea in Romania. Iata fragmentul relevant din telegrama:
“Surprinderea lui Tariceanu a fost evidenta cand directorul a raportat ca 90% din criminalitatea informatica pe e-bay provine din Romania si ca Pay-Pal nu mai doreste sa faca afaceri cu Romania.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
In telegrama este relatata si intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior. In telegrama se mentioneaza ca Maior a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania. Iata fragmentul din telegrama:
“Maior a indicat <> drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca <> este foarte prezent in crima organizata din Romania”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)
Tot despre influenta Rusiei in Romania a vorbit si directorul SIE Claudiu Saftoiu in cadrul intalnirii sale cu directorul FBI. Iata fragmentul din telegrama relevant:
“Muller i-a multumit lui Saftoiu pentru sustinerea din Irak si Afganistan, dar a avertizat ca sustinerea SUA de catre Romania nu va trece neobservata de grupari precum Al Qaeda. El si-a manifestat ingrijorarea ca teroristii vor cauta sa intre in Europa prin Romania. Saftoiu a promis ca Romania va ramane alaturi de SUA in Irak si Afganistan si a spus ca Romania spera ca, in schimb, SUA va sustine Romania in regiunea Marii Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii. Saftoiu a mentionat si greutatile pe care le intampina Romania in crearea unei comunitati informationale. Saftoiu a mai spus ca Rusia ramane amenintarea critica, imediata si in crestere, atat in privinta implicarii in economia Romaniei cat si a controlului pietelor de energie. Muller a mentionat achizitionarea RAFO de catre Mikhail Chernoy si a promis sa furnizeze informatii despre Chernoy pentru a ajuta Romania sa <> despre care Saftoiu a mentionat ca sunt luate in considerare. Saftoiu a spus ca o alta companie petroliera, OMV, ar putea sa vanda catre companii din Rusia actiunile pe care le detine la compania din Romania OMV-Petrom. ” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

WIKILEAKS Georgian Pop (PSD) citat de americani: Geoana este pentru avioanele F-16 / Nastase este 'o piatra la gat' pentru PSD

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 21:37 Actualitate | Esenţial

"Parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare", potrivit unei telegrame confidentiale trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Deep Throat: Parlamentar PSD da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale"
"Parlamentarul PSD (si secretar executiv al partidului) Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare. Pop a prezis ca Geoana va sustine mult mai mult extinderea achizitiilor militare odata ce alegerile (si criza economica) vor trece", se arata in telegrama.
Telegrama continua cu relatarea declaratiilor lui Georgian Pop pe problemele din justitie ale fostului premier Adrian Nastase: "Pop a prezis ca sunt destule voturi in parlament pentru a-l deferi justitiei pe Adrian Nastase in urmatoarea saptamana. El a insistat ca generatia mai tanara din PSD s-a 'saturat' de aceasta problema si ca el si egalii sai din partid il respectau pe Nastase pentru experienta sa politica, dar considerau ca Nastase este 'o piatra la gat' pentru PSD. Pop a spus ca Nastase inca detinea ceva influenta in partid pentru ca 'avea multe planuri bune si bani', dar putini din PSD si-ar fi dorit sa-l puna pe Nastase la conducerea partidului".
"Pop a facut observatia ca presedintele PSD Mircea Geoana isi consolida, incet, controlul asupra partidului", continua telegrama. "Acesta (n.r. Geoana) si-a mutat sustinerea de la grupul de la Cluj catre un grup de 'baroni' locali precum primarul Constantei Radu Mazare sau Marian Vanghelie."
"Pop a spus ca Grupul de la Cluj a fost o dezamagire ('baieti destepti cu multe idei marete, dar incapabili sa aduca voturi'). In contrast, liderii locali ca Vanghelie au adus voturi in ultimele alegeri. Pop a descris organizatiile PSD din comunitatile rurale de pe langa Bucuresti (Ilfov si Giurgiu) ca fiind 'pline de tigani si mafioti' care aveau nevoie de 'un tip dur' ca Vanghelie sa-i tina in frau", apare scris in document.
"Intrebat cat va rezista coalitia de guvernare, Pop a raspuns ca acest guvern ar putea rezista cu usurinta intreg mandatul depinzand de dispozitia lui Basescu. Pop a explicat ca relatia Geoana-Boc era excelenta - 'cei doi se inteleg grozav'.", se mai arata in telegrama.
Documentul continua cu relatarea altor declaratii ale lui Pop: "Sunt zvonuri care se aud acum ca Basescu a pregatit deja o serie de 'mari cazuri' care implica lideri mari ai PSD si cativa din PDL ca sa fie totul mult mai credibil. (Nota ambasadei: Pop a speculat ca Ministrul Dezvoltarii Vasile Blaga, Ministrul Economiei Adrian Videanu si Ministrul Transporturilor Radu Berceanu - toti potentiali potentiali ai lui Basescu - erau 'vulnerabili' pe tema coruptiei.) Strategia lui Basescu, spunea Pop, era sa joace cartea populista repetand campania anti-coruptie din 2004. Metodele lui Basescu erau mereu aceleasi, spunea Pop - demonizeaza-ti oponentii si asigura-te ca niciun lider 'autonom' nu se ridica in partidul tau."
La finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare in document, Georgian Pop este caracterizat ca fiind "o stea in ascensiune in randurile PSD care apare frecvent la televiziunile din Romania ca un analist si comentator. Evolutia sa politica l-a mutat din aripa lui Hrebenciuc mai aproape de factiunea Geoana-Vanghelie".
Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

WIKILEAKS Ambasada SUA, intre cele doua tururi de la prezidentiale: Campania lui Basescu a atins probabil punctul cel mai de jos. Pasul gresit taxat si de oficialii americani

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 22:52 Actualitate | Esenţial

”Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu”, se arata intr-o telegrama din 2009 clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu.”
In telegrama, oficialii americani precizeaza ca Basescu ”este, totusi, presedintele in exercitiu si ca una din temele sale utilizate pe toata durata campaniei a fost ca ”este singur” impotriva intereselor financiare si impotriva traficantilor de influenta. In acelasi timp, Geoana are vulnerabilitati majore. Desi nu s-a dovedit a fi corupt, asocierea lui Geoana cu oligarhii din umbra si cu sforarii politici legati de regimul comunist de dinainte de dinainte de 89 poate fi usor exploatata.”
”Vicleanul Basescu trece astazi drept unul dintre cei mai abili politicieni de pe scena politica si este cunoscut pentru revenirile sale care ii asigura victorii pe ultima suta. Mai important, dupa retragerea previzibila a PSD din alianta guvernamentala cu PDL, Basescu controleaza intregul aparat guvernamental - inclusiv serviciile secrete - si cu siguranta va profita de orice slabiciune pe care Geoana ar putea sa o aiba. Pentru moment, Geoana nu poate pierde decat daca se petrece ceva neasteptat, dar nimic nu e sigur date fiind neajunsurile lui si abilitatea si tenacitatea lui Basescu”, se mai arata in telegrama.

WIKILEAKS Bogdan Chirieac, citat intr-o telegrama ca a discutat despre “problemele cu bautura” ale lui Basescu si implicarea grupului de la Cluj in suspendarea presedintelui

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 19:41 Actualitate | Esenţial

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential”, oficialii Ambasadei SUA relateaza o intalnire cu Bogdan Chirieac, pe atunci redactor-sef al cotidianului Gandul. “Chiriac a sustinut ca problemele cu bautura ale presedintelui s-au inrautatit”, scriu oficialii americani in telegrama. Tot in telegrama, oficialii ambasadei noteaza ca Bogdan Chirieac le-a relatat ca Vasile Dancu ar fi creierul din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui si ca mogulii media se coordoneaza activ cu liderii opozitiei pentru campania de suspendare, iar Dinu Patriciu doreste sa-l ingenuncheze pe Traian Basescu.
In telegrama din 2007, intitulata “The genie is out of the bottle”, clasificata “Confidential”, oficialii americani relateaza o intalnire cu Bogdan Chirieac, pe care il descriu drept comentator TV, redactor-sef al cotidianului Gandul si un apropiat al lui Mircea Geoana. Iata pasajul relevant din telegrama:
"Chirieac sustine ca popularitatea lui Basescu este deja in scadere. Chirieac a luat in deradere declaratia presedintelui ca ar avea sustinerea romanilor de rand, declaratie facuta in urma cu cateva saptamani in fara unui auditoriu compus din sefii misiunilor EU. <> Chirieac a sustinut ca problemele cu bautura ale lui Basescu s-au inrautatit, iar consilierii sai se ataca reciproc. El a relatat ca directorul de comunicare Adriana Saftoiu a fost mustrata de presedinte pentru ca a dezvaluit jurnalistilor ca fosta sefa de cabinet si consiliera pe probleme politice Elena Udrea petrece ore in sir cu Traian Basescu in spatele usilor inchise. Doar cele mai puternice figuri din Partidul Democrat al lui Basescu, in special Ministrul de Interne Vasile Blaga si Ministrul Apararii Sorin Frunzaverde pareau sa aiba puterea sa tina partidul unit” (sursa: telegrama ambasadei SUA)
Bogdan Chirieac le-a spus oficialilor americani ca planul de suspendare al presedintelui Basescu a fost gandit si conceput de “grupul de la Cluj”. In continuare, Chirieac il descrie pe Mircea Geoana si planul de suspendare al presedintelui Basescu. Iata ce spune telegrama:
“Chirieac, un apropiat al lui Geoana si a altor membri ai PSD, a vorbit in termeni pozitivi de rolul important a lui Geoana, subliniind ca, in sfarsit, liderul PSD si-a intrat in ritm ca figura politica si comunicator. <>, a spus Chireac. Jurnalistul a pretins ca forta motrice din PSD pentru suspendarea presedintelui este reprezentata de “Grupul de la Cluj”, o grupare importanta din PSD condusa de Ioan Rus, cel care l-a ajutat pe Geoana in 2006 sa devina presedintele partidului. L-a nominalizat pe aliatul lui Rus, strategul Vasile Dancu, drept “creierul” din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui mai degraba decat fostul presedinte Iliescu si consilierul sau politic Hrebenciuc. Dancu este considerat inspiratia din spatele rebranduirii lui Geoana intr-un acerb si intransigent critic al lui Basescu. (sursa: telegrama ambasadei SUA)
Un alt subiect abordat a fost cel al pozitionarii mogulilor media din Romania fata de campania de suspendare. Chirieac a relatat despre atacurile de presa pregatite impotriva lui Traian Basescu. Iata pasajul din telegrama:
"Chirieac si-a mentinut parerea ca exista acum o coordonare activa intre liderii partidelor de opozitie si oligarhi care controleaza trusturile de presa de top de la nivel national cu scopul de a submina popularitatea lui Basescu. Desi patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu, a fost, la un moment dat, in relatii apropiate cu Basescu si a permis ca presedintele Romaniei sa primeasca o mediatizare consistenta a campaniei sale prezidentiale din 2004, Chirieac a prezentat cateva povesti compromitatoare care vor fi publicate in campania de 30 de zile pentru suspendare. El sustine ca o convorbire telefonica intre apropiati ai lui Omar Hayssam, omul de afaceri romano-sirian care a orchestrat rapirea celor trei jurnalisti romani din Bagdad in 2005, va confirma ca guvernul roman, la ordinele lui Basescu, a platit o rascumparare de mai multe milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor. S-a socotit ca asta va afecta serios sustinerea Washington-ului pentru Basescu. Alte alegatii serioase care vor aparea vor viza oficiali de rang inalt din jurul lui Basescu, inclusiv Sergiu Medar - consilierul pe probleme de securitate nationala, care ar fi fost implicat intr-o schema de comisioane care implica un producator european de avioane. Opozitia spera sa capitalizeze dezvaluirile recente despre stagiul lui Basescu ca reprezentant in portul din Antwerp din era Ceausescu, dar Chirieac a fost mai sceptic in privinta potentialului de impact asupra publicului din Romania. Alte afaceri si alte scheme, datand din perioada in care Basescu era primarul Capitalei, vor arata un tipar de afaceri controversate si plati nejustificate. Potrivit lui Chirieac, finantatorul partidului liberal, magnatul in energie Dinu Patriciu, care detine si cateva publicatii de top, era in mod particular interesat sa il ingenuncheze pe Traian Basescu” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

WIKILEAKS Fragment din telegrama: Scugerea de informatii din dosarul personal al Noricai Nicolai, justificata de capacitatea ei de a face rau sistemului judiciar

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 19:33 Actualitate | Esenţial

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu "a aparat tacticile dure ale presedintelui Basescu impotriva Noricai Nicolai, nominalizata la scaunul de ministru al Justitiei (inclusiv scugerea de informatii din dosarul sau personal si cererea la CNSAS pentru o nou opinie daca aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentand ca aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricai Nicolai de a face rau sistemului judiciar", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Un alt an cu suma-nula: Consilierul Prezidential despre urmatorul sezon politic"
Potrivit telegramei, Sebastian Lazaroiu "a aparat tacticile dure ale presedintelui Basescu impotriva Noricai Nicolai, nominalizata la scaunul de ministru al Justitiei (inclusiv scugerea de informatii din dosarul sau personal si cererea la CNSAS pentru o nou opinie daca aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentand ca aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricai Nicolai de a face rau sistemului judiciar". (n.r. Nu este clar daca precizarea in legatura cu scurgerea de informatii din Dosarul Noricai Nicolai a fost facuta de Sebastian Lazaroiu sau apartine oficialilor Ambasadei SUA)
"Lazaroiu a notat ca neajunsurile ei si conflictele de interese (inclusiv legaturi apropiate cu oligarhul Dinu Patriciu) erau un secret deschis in comunitatea judiciara", se arata in telegrama.
Intrebat pe cine ar prefera Basescu la Ministerul Justitiei, "Lazaroiu a spus ca doar un candidat independent care reprezinta societatea civila - cineva care se inscria in acelasi tipar cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei - era acceptabil pentru Basescu".
Potrivit oficialului american, Lazaroiu ar fi povestit de o intalnire cu premierul Tariceanu care ar fi recunoscut ca Norica Nicolai nu ar fi fost optiunea sa personala, dar ca ar fi fost supus unei presiuni intense din partea lui Crin Antonescu si Ludovic Orban.
"Lazaroiu a opinat ca o posibila rezolvare a situatiei ar fi daca Tariceanu ar retrage nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie si ar urmari o remaniere guvernamentala. Tariceanu ar putea astfel sa-l dea jos pe Ministrul de Externe Adrian Cioroianu ca o palida consolare pentru Antonescu si Orban si sa numeasca un candidat neutru pe care Basescu sa-l accepte la Justitie", se arata in telegrama.
"Lazaroiu a mai spus ca esecul PSD/PNL de a-l da jos pe Basescu in urma cu un an arata ca aceste formatiuni nu vor mai incerca aceasta mutare invocand articolul 95 din Constitutie care se refera la 'savarsirea de fapte grave'. El a adaugat, totusi, ca in cel mai rau caz, oponentii lui Basescu ar putea urma calea articolului 96 care prevede 'inalta tradare', creand un scandal referitor la 'afaceri externe'. Intrebat daca acest lucru se refera la cazul Haysaam, acesta a dat din cap ca da si a adaugat ca acest caz, desigur, 'nu are niciun sens'."
Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

WIKILEAKS Ambasada SUA a realizat in 2007 Top 5 Oligarhi si Top 3 Baroni Locali / "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?"

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 18:35 Actualitate | Esenţial

"In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.

  • Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei

Redam integral telegrama.
"Sumar. De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin. Aceasta telegrama furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania. Sfarsitul sumarului.
Top cinci Oligarhi
Dan Costache «Dinu» Patriciu: Patriciu este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat. Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private. In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila. In timpul alegerilor din 2004, Patriciu a fost o sursa majora de fonduri pentru PNL si a sustinut o alianta PSD-PNL. Potrivit unor documente oficiale date publicitatii, Patriciu a donat PNL-ului aproximativ 23.000 de dolari in 2004; suma neoficiala este aproape sigur mult mai mare. Totusi, Patriciu si-a impartit pariurile in aceste alegeri, donand cel putin 60.000 de dolari PSD-ului prin filiale Rompetrol. In mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru mai multe acuzatii de natura economica legate de privatizarea rafinariei Petromidia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziune fiscala (conform telegramei de referinta B). Progresul in acest caz a fost lent, in special de la inceputul acestui an. Acuzatiile ar putea fi considerate nefondate in urma unei hotarari judecatoresti din iulie 2007 potrivit careia SRI ar trebui sa-i plateasca acestuia daune pentru interceptarea ilegala a telefonului sau. Conform unei importante reviste de business, despagubirea ar fi fost de 600 de milioane de dolari in 2006.
Dan Voiculescu: Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group (care controleaza trei statii importante de televiziune, al doilea ziar ca tiraj, Jurnalul National, si saptamanalul Saptamana Financiara, printre alte active). In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator (conform telegramei de referinta B). Oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii de suspendare si inlaturare a presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in instanta in primavara lui 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu, si de fapt adevaratul scop al partidului sau, este sa-i protejeze interesele de afaceri. Ii lipseste un program politic sau o ideologie limpede si isi aliniaza partidul oportunist. Voiculescu nu este singurul politician pentru care imbogatirea personala este principala motivatie. George Copos, un aliat al Partidului Conservator al lui Voiculescu si vicepremier, are o avere estimata la 420 de milioane de dolari si este in mod cert din aceeasi stofa, desi averea sa este centrata pe industria hoteliera; el este, probabil, cel mai bine cunoscut ca proprietarul unei echipe de fotbal de top din Romania, Rapid. Averea familiei Voiculescu este de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006.
Sorin Ovidiu Vantu: Desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, Sorin Ovidiu Vantu nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate. Vantu si-a cladit initial averea facand afaceri cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru informatii de interior despre companii mari. Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar penale. In 2000, cel mai mare fond mutual din Romania - o schema piramidala orchestrata de Vantu - s-a prabusit, pagubind aproximativ 300.000 de investitori cu circa 400 de milioane de dolari. In ianuarie 2007, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu posibilitate de recurs, pentru falsificare de documente care sa ascunda deturnarea de fonduri de la schema piramidala pentru a finanta o banca. Vantu isi mentine influenta asupra politicii romanesti prin legaturi ample cu persoane din esaloanele superioare ale guvernarii din Romane. In timpul presiunilor din primavara anului 2007 de a-l suspenda si inlatura pe presedintele Basescu, Vantu l-a consiliat in mod activ pe liderul PSD Mircea Geoana in strategia sa politica si de media. El este de asemenea legat de fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in cadrul ministerului, care a facut parte din consiliul de administratie al uneia dintre companiile lui Vantu si este probabil inca strans legat de el. Similar, actualul ministru de Finante Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta si este astazi, potrivit deputatului si liderului Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa, cel putin «partial in buzunarul lui Vantu». Vantu are o relatie de prietenie puternica, recunoscuta public si de lunga durata cu fostul director SRI Radu Timofte (2001-2006) (n.r. decedat intre timp) probabil oferindu-i un anumit nivel de acces in lumea informatiilor. Influenta sa deriva si din legaturile cu liderul sindical Liviu Luca si influenta acestuia asupra sindicatelor din Romania, la fel ca si din faptul ca detine Realitatea TV, versiunea romana a CNN. Desi se pare ca nu dirijeaza conducerea editoriala a Realitatea, la modul cotidian, el a fost atent pe parcursul suspendarii presedintelui Basescu sa mentina cat de cat impresia de echilibru in abordarea postului, mai ales dupa ce a devenit tot mai evident ca miscarea de suspendare sustinuta de Geoana, Voiculescu si altii nu va trece. Valoarea neta a averii lui Vantu este estimata la aproximativ 900 de milioane de dolari in 2006.
Ioan Niculae: Se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi fost ofiter de Securitate. Astazi el detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania (InterAgro Group), precum si o companie de varf in asigurari (ASIROM). In 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in controversata privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care, dupa o licitatie trucata, a obtinut o participatie majoritara in cadrul companiei pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a recapatat controlul asupra companiei, i-a sters partial datoriile, si a revandut pachetul de control catre companii inregistrate in Insulele Virgine controlate de Niculae, crescandu-i profitul. Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 dolari PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI si este in prezent implicat intr-un scandal cu ofiteri de informatii in Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala si neimpozitata de petrol unei retele de dealeri. Un articol din 9 martie al ziarului Ziua sustine chiar ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Basescu, furnizandu-i presedintelui o polita gratuita ASIROM de asigurare de viata. Averea lui Niculae este de aproximativ 700 de milioane de dolari in 2006.
George "Gigi" Becali: Sondaje de opinie recente indica faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu. Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Intr-un interviu acordat inainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa cand regimul Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afaceri cu «shipping» (probabil telegrama se refera de fapt la afacerile cu oi, n.red) si iaurt ("yogurt" in telegrama, n.red.) in perioada comunista, Becali si-a facut averea initiala in 1990 exportand in Turcia volume mari de rulmenti aparent furati si importand blue jeans de calitate scazuta de la un furnizor din Istanbul. Totusi, mare parte din averea sa provine din afaceri imobiliare abile, unele dintre ele legate de manipulari dubioase din interior. Becali a fost in spatele unei afaceri extrem de controversate in 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu un teren de aceeasi suprafata apartinand armatei in Baneasa, acum o suburbie eleganta a Bucurestiului. In iulie 2007, relatarile media au sustinut ca Becali il mituise pe fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, oferindu-i fiicei sale o proprietate in suburbie, pentru schimbul de terenuri mai sus mentionat. Becali insusi s-a legat de dreapta nationalista romana. In trecut a cerut canonizarea liderului legionar din Romania din anii 1930 Corneliu Zelea Codreanu; este liderul partidului nationalist Noua Generatie (PNG), pe care l-ar fi cumparat de la primarul Bucurestiului Viorel Lis in 2004 (conform telegramei de referinta C). Ironic, Becali are de asemenea o relatie apropiata cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc care a sprijinit preluarea PNG de catre acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. In plus, Becali are unele legaturi cu presedintele Basescu, sustinandu-i campania de referendum si, lucru foarte cunoscut, sarbatorind public o victorie a Steaua tarziu in noapte, alaturi de presedinte. El l-ar mai fi platit pe mogulul media Adrian Sarbu pentru o acoperire favorabila pe canalele sale de televiziune. Averea lui este evaluata la 950 milioane de dolari in 2006.
Baroni locali
Attila Verestoy: Verestoy, principalul sustinator financiar al UDMR, a fost senator UDMR reprezentand judetul Harghita din 1990. In prezent este liderul UDMR in Senat si vicepresedintele comisiei comune parlamentare de supraveghere a SRI. Inainte de 1989, Verestoy, chimist de formatie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceausescu. In aprilie 2007, ziarul Atac a publicat afirmatii, facute de un fost ofiter de Securitate, potrivit carora Verestoy fusese recrutat de Securitate in orasul sau natal Odorheiu Secuiesc, in ciuda unei decizii din octombrie 2006 a CNSAS care indica faptul ca Verestoy nu a colaborat cu Securitatea. Din 1990, averea lui Verestoy s-a concentrat pe industria de cherestea din Harghita si pe portofoliul sau de actiuni la bursa. El a fost de asemenea implicat intr-o serie de scandaluri politice, unele dintre ele recente. In 2005, el si ministrul PNL al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost implicati cand Ministerul roman al Sanatatii a oferit un contract de servicii spitalicesti de 7 milioane de dolari catre Hungastro (o companie de servicii in cadrul careia Verestoy a fost, pana de curand, principalul actionar) dupa descalificarea principalului participant la licitatie pe baza unui element tehnic. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Romana de Valori, in tranzactii cu actiuni afectate de o lege in curs de adoptare in Parlament. Averea sa este evaluata la aproximativ 54 de milioane de dolari in 2006.
Viorel si Ioan Micula: Adesea mentionati ca fratii din Bihor, Viorel si Ioan Micula sunt de departe cei mai bogati dintre cei pe care noi ii consideram «Baroni Locali». Fratii Micula detin operatiuni media prin Centrul National Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei statii TV (National TV, N24 si Favorit TV) si o statie radio (National FM). Desi activi in afacerile media si hoteliere, ei se identifica cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase si care a apelat in trecut la manipulare politica si economica pentru a obtine o pozitie avantajata pe piata (conform telegramei de referinta A). Fratii Micula se pare ca au legaturi cu toate partidele mari in Bihor. Un numar de consilieri locali ai PD, PSD si PNL lucreaza pentru companiile fratilor Micula, in timp ce varul lor Catalin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultura si Educatie. Cornel Popa, vicepresedintele PNL pentru nord-vestul Romaniei, ar fi de asemenea un apropiat al fratilor Micula. Averea lor neta a fost estimata la circa 770 milioane de dolari in 2006.
Iulian Dascalu: Cunoscut ca «Regele Mallurilor», Iulian Dascalu este un om de afaceri din Iasi relativ tanar (37 de ani) si bogat. Provenit dintr-o familie saraca, Dascalu a reusit sa transforme Iulius Group SRL intr-o companie nationala care a ridicat o serie de malluri in Moldova si Transilvania. In iulie 2007, nunta lui Dascalu in Italia s-a evidentiat cu o lista de invitati pe care se aflau toate figurile influente din Iasi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu (Nota: Vezi Intellipedia Biographies pentru mai multe informatii despre Fenechiu. Sfarsitul Notei). Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascalu, prevede un complex rezidential in inima Iasiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascalu, fara o licitatie. Atat Nechita, cat si seful PNL Iasi Fenechiu si-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinand mass-media sa relateze despre o coalitie secreta PNL-PSD in spatele proiectului. Prin companiile sale, Dascalu are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari.
Un foarte influent personaj care nu se incadreaza
Ion Tiriac este al doilea cel mai bogat roman din lume, potrivit Top 300 Capital, si are rezidenta in Monaco. Nu are legaturi oficiale cu niciun partid, desi este cunoscut ca a avut relatii apropiate cu PSD si cu fostul premier Adrian Nastase. In ciuda acestor legaturi, el mentine relatii bune cu toate guvernele si partidele si, spre deosebire de alte personaje, are o reputatie publica relativ pozitiva. Tiriac a fost chiar sustinut o data de partidele de opozitie ca un candidat la functia de prim-ministru intr-un posibil guvern tehnocrat. Initial, el a facut avere in afara Romaniei ca, printre altele, partenerul de dublu la tenis al lui Ilie Nastase si managerul lui Boris Becker. Statutul de star international al tenisului i-a permis lui Tiriac o anumita doza de libertate sub regimul Ceausescu, desi el a jucat pentru echipa Dinamo, asociata cu Securitatea. In Romania, el si-a dobandit averea prin dezvoltarea si vanzarea cu succes a unor companii bancare si de asigurari catre companii din Vest. Puternicele sale legaturi germane de afaceri cu companii ca HVB si Allianz Insurance au fost cele care i-au oferit un numar mare de parghii in relatia cu oficialii romani. In ciuda imaginii sale relativ curate, Tiriac a avut de-a face totusi cu controverse. Dupa ce fiul sau a fost arestat pentru trafic de droguri, Tiriac este mentionat ca si-ar fi folosit banii si puterea pentru a curata numele fiului sau, avand ca rezultat o investigare a procurorilor de caz de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Alta controversa, in 2005, a implicat uciderea ilegala de mistreti de catre vanatori invitati in Romania de Tiriac. Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006.
Uneori si puternicii cad
Nu toti brokerii de putere din Romania au dovedit gradul de rezistenta demonstrat de cifrele prezentate mai sus. Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care si-a construit averea in afacerile cu petrol si a inselat guvernul roman cu circa 93 de milioane de dolari inainte de a fi trimis temporar dupa gratii, este exemplul perfect de fost «oligarh» a carui influenta pare sa fi scazut ca urmare a unei investigatii DNA si a pierderii de sprijin politic. Tender, care ar fi de asemenea legat de Patriciu si PNL, este profund implicat intr-un scandal de coruptie referitor la privatizarea rafinariei Rafo, in care mai sunt implicate mai multe personaje cu legaturi la crima organizata rusa (conform telegramei de referinta E). In urma dezvaluirii scandalului, Tender a ajuns dupa gratii pentru o perioada de arest preventiv de 30 de zile, dupa ce a incercat sa mituiasca un martor. Intr-o intalnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnalistii de investigatie Stefan Candea si Sorin Ozon au sugerat ca, desi inca puternica, influenta lui Tender ar putea fi in declin dupa perioada de detentie. In pofida acestui lucru, seful biroului AP in Romania i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei intr-o intalnire din 13 iulie ca Tender, in plin reviriment, a acumulat o suma semnificativa de bani dupa ce si-a ispasit pedeapsa, semn ca influenta sa ar fi din nou in crestere, cu atat mai mult acum cand independenta DNA este atacata. Averea neta a lui Ovidiu Tender este estimata la aproximativ 190 de milioane de dolari in 2006.
Comentariu. Jocul banilor si politicii in Romania este consistent, insa nu este static. Influenta «Baronilor Locali» s-a schimbat dupa alegerile din 2004 si dupa schimbarea guvernului din aprilie 2007. Nici «oligarhii» romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt. Problemele unui personaj precum Tender sunt dovada ca, daca anchetele dau rezultat, DNA are potentialul sa elimine personaje foarte corupte de pe scena politica si economica romaneasca. Totusi, chit ca anchetele DNA au trimis pe tusa unii jucatori majori precum Tender, nici un personaj foarte influent nu a fost inchis cu adevarat in Romania. Eforturile anticoruptie si urmaririle penale au inceput in mod limpede sa fasaie dupa aderarea la UE, pe masura ce vechile influente corupte au inceput sa se reafirme. Alte informatii despre oligarhi, baroni locali si alte personaje sunt disponibile la Embassy Bucharest's Intellipedia Biographies. Sfarsitul comentariului".
Nota Redactiei: Raportul a fost semnat de Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei

WIKILEAKS Vizita lui Geoana din 2009 la Moscova: cu avionul lui Vantu. Plus cateva elemente de profil. Britancii despre Geoana: Wobbly

de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro

Duminică, 27 martie 2011, 19:20 Actualitate | Esenţial

”Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu”, se arata intr-o telegrama clasificata secreta, transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: ”Alegerile prezidentiale din Romania: Candidatul favorit Mircea Geoana - cu mare experienta in politica externa, dar putina substanta”.
In telegrama se arata ca, in calitate de fost ministru de externe, Geoana si-a dorit in mod constant un dialog cu Rusia, dar ca a jucat, de asemenea, un rol important intr-o serie de initiative apartinand Statelor Unite in cadrul NATO care au suparat Rusia, inclusiv acordarea statutului de membru NATO pentru tarile Baltice si presiunea asupra Moscovei pentru a-si respecta angajamentele luate la Istanbul in ce priveste retragerea fortelor din Moldova si Georgia.
”Totusi, in timp ce presedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba chiar o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova”, se mai arata in telegrama. Reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza ca o eventuala presedintie Geoana va fi de asemenea o provocare pentru politica de securitate energetica europeana si americana, deoarece el ar incerca cel mai probabil sa intrerupa sprijinul acordat de Basescu pentru proiectul conductei Nabucco in favoarea South Stream sustinut de Rusia, in care mai multi dintre sustinatorii sai oligarhi au interese fie directe, fie indirecte.
”Sase zile inainte de runda a doua, Geoana pare pe punctul sa-l invinga pe Basescu, dar instabilitatea alegatorilor romani este de notorietate, astfel ca o gafa a lui Geoana combinata cu un sprint pe ultima suta tipic Basescu ar putea rasturna situatia rapid”, se arata in telegrama.
Telegrama citata mai sus reprezinta ”o prima evaluare a potentialelor prioritati de politica externa ale lui Mircea Geoana, candidatul PSD care, pentru moment, e punctul sa-l invinga pe Traian Basescu, presedintele in exercitiu.”
Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani intocmesc profilul candidatului PSD. Subiectul telegramei: ”Actualizare privind alegerile din Romania: Omul care ar putea fi presedinte - Cine este Mircea Geoana”. Telegrama rezuma traseul lui Geoana de la diplomatie la politica, si stabileste cu precizie cand s-a nascut politicianul Geoana. ”Cand, noua luni mai tarziu, Iliescu a fost invins de candidatul de dreapta Emil Constantinescu, Geoana a schimbat rapid macazul. Intr-un fax de felicitare catre presedintele ales Constantinescu in noaptea alegerilor, fax care nu a fost facut niciodata public, Geoana ar fi descris victoria lui Constantinescu drept un ”triumf al democratiei” si si-ar fi exprimat bucuria vazandu-l pe Iliescu, ”cancerul democratiei romanesti”, dus pentru totdeauana. Se nascuse politicianul Geoana”.
”Criticii ii reproseaza lui Geoana schimbarile dese de pozitie, populismul, indecizia si lipsa de substanta. El insusi a admis recent ca intrarea sa tarzie in politica l-a facut sa se comporte ciudat de multe ori in trecut. Intr-un partid unde abilitatile diplomatice erau considerate de mica utilitate, Geoana nu s-a gandit niciodata serios sa faca uz de punctele sale tari, ci a incercat sa se adapteze la ceea ce el credea ca isi doresc altii, rezultatul fiind persoana sa publica conflictuala de acum. Fostii asociati ii critica natura ranchiunoasa (incercand sa-i inlature pe majoritatea rivalilor politici interni), ambitia excesiva si lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil intre mecanica de tip american si flexibilitatea morala romaneasca”, se arata in telegrama.
Intr-o alta telegrama, din 2008, oficialii americani citeaza o caracterizare intr-un cuvant facuta de colegii britanici lui Mircea Geoana: Woobly. In traducere, instabil. Contextul in care apare caracterizarea lui Geoana este o analiza a sistemului judiciar romanesc. Oficialii americani se arata ingrijorati de faptul ca Parlamentul ar putea mentine o serie de modificari nedorite la Codul Penal.
”Parlamentul a trebuit sa fie presat public inainte sa retraga amendamentele care ar fi afectat in mod serios investigatiile procurorilor si care ar fi permis multor parlamentari corupti sa scape de probleme. Chiar si dupa criticile exprimate in toamna trecuta, este de asteptat ca deputatii sa incerce sa slabeasca Codul Penal in urmatoarele saptamani. Colegii nostri britanici, de exemplu, au facut lobby in aceste zile la presedintele PSD, Mircea Geoana, pe care l-au caracterizat drept ”instabil” (cuvanul folosit in telegrama este wobbly”).

2 comentarii:

  1. Dupa ce a transpirat in presa din Romania episodul SILVIU CRAESCU imediat , Ambasadoruul SUA Nicholas Taubman a fost avertizat de catre C.I.A. ca nu ar fi bine daca s-ar dezvalui informatii clasificate de acest gen de care depind afaceri de miliarde de dolari ce servsc clar razboaielor impotriva LIBIEI, SIRIEI, IRANULUI si a altor tari bogate in resurse ale subsolului. Mesajul i-a fost transmis de fostul presedinte al SUA lui Taubman. Vezi sa nu ti se intample si tie ce i s-a intamplat lui John Wheeler ! Cadavrul unui fost demnitar american, a fost găsit într-o groapă de gunoi in data de 4 ianuarie 2011. Anchetatorii americani au de soluţionat acum un mister demn de filmele poliţiste. Corpul neînsufleţit al unui fost funcţionar al Casei Albe a fost găsit într-o groapă de gunoi din apropierea casei sale de lângă Washington.DC. În vârstă de 66 de ani, veteran al războiului din Vietnam, John Wheeler a deţinut funcţii importante în administraţiile Reagan şi Bush. Legiştii au stabilit că Wheeler a fost ucis, dar, deocamdată, nu au oferit mai multe amănunte. Familia şi prietenii nu pot găsi niciun motiv pentru asasinarea sa... Deci frica isi spune cuvantul si in realitate minciunile sunt ale FOSTULUI AMBASADOR… Tot ce spune Silviu Crăescu nu sunt inventii, sustin fostii angajati ai Ambasadei SUA 2011.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acuma, noi n-am fost de faţă să putem confirma sau infirma spusele lui Silviu Crăescu, cum s-ar spune. Ceva, ceva adevăr este totuşi în mod sigur.

    RăspundețiȘtergere