miercuri, 7 septembrie 2011

Drapelul României, la gunoi înainte de meciul cu Franţa. Cine plăteşte?

Scandal mare privind modul în care Marcel Pavel a interpretat imnul naţional la meciul cu Franţa. Mi-am exprimat părerea într-un articol anterior. Pentru ce s-a întâmplat, în mod organizat oficial, însă în privinţa steagurilor tricolore ale suporterilor, cine plăteşte?
"Drapelul, la fel ca imnul, este un simbol naţional al României. Pentru intonarea greşită a imnului de stat înainte de România - Franţa, Marcel Pavel şi FRF au fost sancţionaţi. Cine ar trebui însă să plătească pentru faptul că la intrarea în stadion spectatorii dotaţi cu steaguri tricolore erau obligaţi să le arunce la gunoi?Interpretul Marcel Pavel şi FRF vor trebui să plătească amenzi de câte 5.000 de lei pentru că imnul de stat al României a fost cântat greşit înaintea meciului cu Franţa. La acelaşi meci, însă, sub ochii jandarmilor care supravegheau intrarea suporterilor în incinta Naţional Arena, zeci de drapele ale României au fost aruncate la gunoi, alături de alte obiecte cu însemnele României. Asta pentru că organizatorii pregătiseră singuri o coregrafie, pentru a se evita bannere cu mesaje incomode tocmai la inaugurarea celui mai nou stadion din Bucureşti.Pedeapsa pentru orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României este de închisoare între 6 luni şi 3 ani.Spectatorilor li s-a interzis accesul cu orice tip de steag, cu sau fără beţe, cu sau fără mesaje înscrise. Asta cu toate că în comunicatul privind condiţiile în care se va face accesul pe stadion se preciza că "este permisă introducerea numai a acelor steaguri tricolore confecţionate din pânză sau alte materiale asemănătoare, fără suportul din material plastic, metal, lemn"

 http://www.realitatea.net/drapelul-romaniei-la-gunoi-inainte-de-meciul-cu-franta-cine-plateste_868609.html#ixzz1XIjhOtx8

“Si cite meciuri vazuse steagul meu …”

Barbatul din fata mea isi asteapta rabdator intrarea in arena. Are cam 30 de ani si este imbracat in tricoul galben al nationalei. In mina tine un tricolor. Doar pinza, fara bat. Dimensiunea de drapel clasic, cel pe care cu ani in urma romanii il gaureau la Revolutie, taind stema Republicii Socialiste.
Ajunge in fata baiatului cu muschi de la BGS. Dialogul este scurt.
- N-aveti voie cu steag!
- Pai, este doar o pinza, nu are bat! Este steagul Romaniei.
- N-aveti voie! Este prea mare! Lasati-l aici linga tomberon!
Cu citeva minute in urma, barbatul avea pe figura satisfactia ca va pasi, in sfirsit, pe o arena civilizata in Romania ca sa vada un meci bun. Acum, mirarea si iritarea il dominau.
A aruncat pinza tricolora linga tomberon. Nu era singura. Mai multe steaguri ale Romaniei zaceau acolo.
Peste 10 minute l-am intilnit la coada la care stateam pentru a ne lua o apa plata. “Si cite meciuri vazuse steagul meu …”, ii spunea trist prietenului sau …
No comment!
PS - am dat un copy/paste la regulile scrise pe siteul FRF:
4. Spectatorilor care refuză să se supună controlului corporal și al
bagajelor nu li se va permite accesul în incinta stadionului;
……..
8. Este permisă introducerea numai a acelor steaguri tricolore
confecționate din pânză sau alte materiale asemănătoare, fără suportul din
material plastic, metal, lemn etc.;
….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu