A trecut anul 2012 s-a terminat campania electorală dar nici nu s-au terminat alegerile că a început campania regală. Din ce în ce mai multe posturi tv abordează în ultimul timp aspecte care privesc Casa Regală a României, schimbarea Zile Naţionale, meritele lui Mihai în propăşirea neamului, etc.
Cum a ajuns România să aibă Casă Regală?
În 1866, clasa politică românească speriată de corectitudinea, principiile şi ocaua lui Cuza îl obligă să abdice fără să o intereseze că astfel unirea principatelor va fi un act inutil care se va anula odată cu plecarea celui care fusese ales de popor să unească ţările române. Nu unirea şi statul român îi interesa pe boierii de atunci cum nu îi interesează nici pe boierii de azi care vor regionalizare, ci păstrarea averilor ameninţate de reformele lui Cuza. Aşa a fost silit să plece Ioan Cuza şi s-a decis aducerea unui rege străin, aşa cum se pronunţaseră şi Divanurile Ad-Hoc din 1857 care nu mai aveau încredere în politicienii români. Aşa se face că după o încercare cu Filip de Flandra din casa domnitoare Belgiană, locotenenţa domnească s-a oprit la Carol I de Hohezollern.
Aşa a apărut Casa regală a României. Eu când spun Casa Regală nu mă refer doar la ceea ce vrea fostul Rege al României, actualul cetăţean Mihai să înţeleagă prin Casa Regală ci la toţi cei care fac parte din Familia lui Carol I sau Ferdinand, regi al României. Deci membri ai Casei Regale a României, pentru mine şi pentru toţi românii cred, sunt toţi cei care descind din fostul Rege Ferdinand, pentru că după cum se ştie primul rege, Carol I a murit fără a lăsa urmaşi. Deci toţi copii lui Ferdinand fac parte din Casa Regală a României. Că nu toţi au urmat la tron, este clar era şi imposibil, cu atât mai mult cu cât cei mulţi urmaşi au fost de sex feminin deci fără drept la tron, conform Constituţiei.
Ferdinand a domnit între anii 1914 şi 1927.
Membrii casei regale – Mihai născut la 6 luni
Ferdinand a avut 5 copii, 3 băieţi şi două fete. Unul din băieţI, Mircea a murit la 3 ani. Celălalt, Nicolae a făcut parte din regenţa constituită pentru a conduce statul la prima plecare a lui Carol, din ţară din 1925. Ca prim-născut Carol urma la tron şi fusese declarat urmaş al lui Ferdinand, conform testamentului întocmit la 2 Iunie 1925. Iubăreţ din fire, la 25 de ani Carol pleacă puţin şi se căsătoreşte pe ascuns cu Zizi Lambrino, pe 31.08.1918 la Odessa. Imediat tribunalul din Ilfov la ordin regal îi desparte, iar tăticu îi desparte pe cei doi iubiţi dar nu reuşeşte să îi despartă suficient de bine, astfel că în 1920, la doi ani după căsătorie şi „separare” apare pe lume Mircea Grigore Carol Lambrino, tatăl actualului membru al Familiei Regale, Paul Lambrino. Se pare că în ciuda separării, totuşi cei doi s-au cam văzut. Că Mihai nu vrea să îşi accepte nepotul în familie e chestie de orgoliu şi .. interes dar asta nu înseamnă că Paul nu este strănepotul lui Ferdinand şi nepotul pe line filială a lui Carol al II lea. Acelaşi Carol însă este forţat de tatăl său să se căsătoreasca conform uzanţelor cu o prinţesă străină, în timp ce Zizi este trimisă în exil cu un copil regal în braţe, recunoscut chiar de către Ferdinand,prin însăşi exilarea sa. A doua căsătorie are loc cu dezlegare, la data de 10 mai 1921, o dată pe care recent un post de televiziune o propunea ca Zi Naţională. Soţie este aleasă Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. De data asta, Carol nu a mai fost aşa de lent şi tânăra soţie a născut foarte repede, la 6 luni după nuntă, pe data de 25 Octombrie, dată care e legată de Eliberarea ultimei Brazde şi Ziua Armatei. De fapt real treaba era făcută -eliberarea- încă de pe data de 24, dar capii armatei au decis în 1944 să întârzie cu o zi izgonirea ultimei cizme hitleriste, ca să îi poată face un cadou frumos Majestăţii sale, de ziua sa. Înduioşător! Să revenim la naşterea tânărului vlăstar, acum înţeleg, viţă regală viţă regală, dar eu încă nu am auzit până acum de copii născuţi prematur-aşa cum s-a anunţat oficial la vremea respectivă – la 6 luni şi să mai aibă şi 4 kg. Nu comentez evenimentul, a fost comentat suficient la vremea sa, important este că acel copil născut la 6 luni este cel care îşi spune şi acum, deşi a abdicat, Regele Românilor, sau capul Casei Regale Române, Mihai de România, fost Hohenzollern.
Regula de aur: Cine pleacă ia cât poate
Ce a urmat este ca în filmele cu Casa Regală din România. Deşi părea resemnat, Carol, sânge fierbinte ca şi Ferdinand care se îndrăgostise de Elena Văcărescu, dar se căsătorise cu Maria din casa regală Britanică, uită repede de Elena a Greciei şi se înamorează iremediabil până la a-şi pierde uzul raţiunii de o altă Elenă, Lupescu pe care o face amantă princiară la doi ani după naşterea fiului Mihai pe care mărturii ale vremii spun că nu prea îl iubea. Oare de ce ? Elena Lupescu e forţată de papa Ferdinant să plece în exil aşa cum plecase şi Elena Văcărescu. Numai că tânărul Carol I nu se resemnează ca Ferdinand şi pleacă după Lupeasca. Şi ca să arate cât de mult îl interesează uzanţele regale, trimite şi un mesaj prin care anunţă că nu îl interesează prea tare moştenirea regală. Imediat Ferdinand adaugă pe data de 11 Ianuarie 1926 un codicil la testament prin care lăsa întreaga moştenire „urmaşului său la tron”, fără a specifica însă numele acestuia. De aici rezultă că el încă mai spera ca fiul său Carol să se reîntoarcă. Ştia el ce are în casă.
Mihai, al doilea fiu al lui Carol al II-lea, minor, devine rege în 1927 fără însă a fi numit de Parlament deci deşi urmaş Constituţional, nu este şi uns Constituţional, pentru că nu avea cum. Această situaţie ţine până în 1930 când Carol se întoarce la insistenţele aceloraşi politicieni români cărora nu le cădea bine regenţa. În 1928 divorţează de Elena Greciei, mama lui Mihai. Deci interesant este că practic odată cu revenirea lui Carol al II-lea în ţară şi urcarea pe tron, s-a reactivat Testamentul lui Ferdinand prin care îl desemna moştenitor, anulând sau dacă vreţi chiar cu ajutorul codicilului, pentru că el era urmaşul la tron atât declarat, Constituţional cât şi în fapt.
Carol al II-lea domneşte 10 ani apoi pleacă cu Elena dar de data asta ceva mai interesat de partea de moştenire, ia cu el 12 vagoane de „bunuri”. Interesant este că nici prima şi nici a doua oară Carol al II-lea nu a folosit cuvântul „abdicare” lucru foarte important, pentru că în conformitate cu dreptul roman „termenul este specific pentru decăderea din drepturi a unui membru al familiei” echivalent cu renunţarea la drepturi pentru tine şi familia ta. Carol a evitat acest lucru, dar l-a făcut Mihai în Decembrie 47. Deci ne aflăm în faţa unor probleme juridice de drept roman şi constituţional.
- Actul abdicării în sine reprezintă un act de voinţă poate impusă de împrejurări, dar liber exprimată şi acceptată juridic prin care o persoană renunţă pentru el şi urmaşii lui la o poziţie sau drepturi legitime. Carol nu a abdicat niciodată, Mihai a abdicat.
- Carol este unicul moştenitor declarat şi înscris juridic pe un act oficial.
- Carol al II- lea este primul născut şi a avut la rândul său un copil care îl moştenea conform Constituţiei.
- Mircea Lambrino nu a fost niciodată negat ca fiu al lui Carol al II-lea a fost doar nerecunoscut ca urmaş la tron de către Ferdinand şi mai apoi Mihai, dar niciodată contestat ca fiu natural al lui Carol ba mai mult, a fost repus în drepturi juridic de un tribunal la cererea fiului său Paul.
- Dacă Mihai încearcă să invoce faptul că Mircea Lambrino este fiu nelegitim, al lui Carol, deci nu ar avea dreptul să îl moştenească, atunci ce va spune dacă Paul de Lambrino va cere un test ADN cu rămăşiţele lui Carol pe care a avut grijă să le aducă în ţară pentru a-l putea obţine prin naşul său şi justiţia care îl slujeşte test prin care se va pune capăt discuţiilor iscate de naşterea la 6 luni a lui Mihai? Cam încurcată situaţie dacă testul arată că Mihai nu poartă genele lui Carol. E greu de crezut că pasionalul Carol a conceput un copil cu o femeie pe care nu o iubea, cu care era pus să se căsătoreasca împotriva voinţei sale, când gândul şi inima îi erau la o alta cu care deja avea un copil şi culmea culmilor, să îl conceapă şi înainte de căsătorie, dacă nu chiar înainte de a se întâlni. Încurcate sunt căile Casei Regale.
- Dacă în urma plecării lui Carol Ferdinand respectiv Constituţia nu dădea voie lui Nicolae, celălalt fiu al lui Ferdinand să urce pe tron, ci trebuia să se respecte descendenţa masculină din primul născut cu drept la tron, atunci pe aceeaşi regulă şi constituţie, urmaşul la tron al lui Carol al II-lea ar trebui să fie urmaşul său de gen masculin, deci Mircea Lambrino şi nu unchiul său Mihai, pentru că nici Nicolae nu a avut dreptul. Mihai poate spune că nu recunoaşte competenţa nici unui tribunal aşa cum a spus şi Ceauşescu, dar adevărul este că nu Mihai este cel care are dreptul să decidă asta ci tot legea, pentru că toate drepturile sunt reglementate de Constituţie şi de lege, iar ca o culme, chiar pretenţia sa la tron se bazează pe o decizie a unui tribunal care a anulat prima căsătorie a lui Carol. Deci Mihai, fie acceptă arbitrajul judecătorilor aşa cum a acceptat sau chiar invocă anularea căsătoriei lui Carol cu Zizi Lambrino, fie nu acceptă amestecul justiţiei în problemele regale şi atunci Paul Lambrino are aceleaşi drepturi ca şi el la tron, dacă nu cumva chiar are întâietate, pentru că actul de anulare a căsătoriei lui Carol al II-lea este nul. Cum va pleda Mihai ?
- Ambii pretendenţi la moştenirea lui Ferdinand au partizani şi susţinători în lumea politică de azi, cu care vor să câştige nu numai moştenirea dar vor să şi revină la tron. Mihai e susţinut cei care susţin Monarhia, de o parte din membrii PNŢ şi ai PNL. Paul Lambrino are un susţinător, pe naşu Băse cu care a petrecut ultimul revelion. Unele ziare spun că lucrurile sunt avansate pe linia asta. Averea regală ar fi estimată la 4 miliarde Euro. Domnul Paul Lambrino neavând timp de pierdut cu procese se pare că şi-a vândut drepturile unei firme de avocaţi Reciplia reprezentată de Remus Truică, nimeni altul decât omul de casă al lui Năstase. De ce e Năstase în puşcărie? Nu cumva ca să rămână Truică fără sprijin ? Palma s-a bătut pe 10% din valoarea estimată, adică 4 milioane de euro. Numai că Paul a primit numai 1 din 4 şi a decis să intre în combinaţie cu o altă firmă reprezentată de nişte apropiaţi ai lui Videanu şi naşu. Mă întreb dacă nu cumva firma de notariat a fiicei lui naşu a întocmit ceva acte, că se percep şi pe acolo ceva comisioane babane.
Iată deci că până la urmă nici feţele regale nu sunt divine, aşa cum pretinde Mihai care nu recunoaşte nici un tribunal terestru, şi ei sunt animaţi tot de interese materiale, ca şi Carol al II-lea, ca şi Mihai care la abdicare, dar şi la vizita în Anglia dinaintea abdicării, au avut grijă să nu plece cu mâna goală. Şi cât au fost ei de regi au fost aduşi şi goniţi tot în urma intereselor claselor politice fără de care nu se pot instala. Şi atunci dacă şi ei se sprijină pe aceiaşi politicieni care acum ne mănâncă viaţa de ce vor unii să instaureze monarhia, ca să nu o mai poată da nimeni jos? Măcar acum avem o speranţă, că până la urmă de deşteptăm şi dăm un şut în spate Solomonilor, Neţoilor, Becalilor, Elenelor Băseştilor şi altora ca ei. Dacă se instaurează monarhia numai ruşii sau francezii o mai dau jos. Ale cui jocuri şi ce interese urmăresc cei care sprijină un candidat sau altul? Ţin minte că la sosirea în ţară Mihai se lăuda că nu are pretenţii la domeniile regale, el vrea să vină acasă din dragoste pentru români, iar acum se judecă cu nepotul Paul pentru domeniile Coroanei Regale. Aferim Mihăiţă, asta ne fu vorba?
PS: Mă întreb, oare cum s-o fi simţit domnitorul inimii românilor, Alexandru Ioan Cuza, când Carol i-a refuzat revenirea în ţară.
Bibliografie
http://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Regal%C4%83_a_Rom%C3%A2niei
http://www.cs.kent.edu/~amarcus/Mihai/romanian/mihai1ro.html
http://oradedolj.oradestiri.ro/testamentul-lui-ferdinand-i-regele-mihai-este-unicul-detinator-al-patrimoniului-casei-regale-a-romaniei/exclusiv/2012/02/16/
http://ebooks.unibuc.ro/istorie/istorie1918-1940/6-5.htm
http://www.cotidianul.ro/adriean-videanu-si-tal-silberstein-ataca-averea-casei-regale-200966/
http://oradedolj.oradestiri.ro/nu-justitia-stabileste-membri-familiei-regale-comunicat-de-presa-al-casei-regale-a-romaniei/actualitate/2012/02/15/
Afaceri Regale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu